(video) Studenții de la Academia Škoda au creat Afriq – o versiune de raliuri a lui Kamiq

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Academia Skoda din Mladá Boleslav, înființată în 2013, este un fel de colegiu unde viitorul personal este instruit pentru ca ulterior să activeze în cadrul fabricilor şi centrelor tehnice ale companiei. De atunci şi până în prezent a fost absolvită de către 24.000 de tineri specialişti.

De atunci s-a format şi o tradiţie: ca în fiecare an un grup de studenţi talentaţi să construiască maşini conceptuale pe baza celor actuale de serie. Inginerii şi designerii companiei se implică doar pe post de curatori.

Din cauza pandemiei, anul trecut nu a fost arătată nicio maşină, dar acum cel de-al optulea concept este complet gata! Faceți cunoștință cu Skoda Afriq!

Caracteristici cheie:

  • Așa cum a fost conceput de autori, acest nume a fost inventat în onoarea raliului Dakar, care a avut loc anterior în Africa. În plus, Skoda este responsabilă de strategia întregului Volkswagen Group în Africa de Nord, încă de anul trecut. Litera “q” este o caracteristică proprie a numelor tuturor crossoverelor moderne ale mărcii.
  • Proiectul a demarat încă din toamna lui 2020, dar lucrările efectuate în mare parte de la distanță s-au mişcat lent și a fost posibilă începerea asamblării abia în aprilie 2021. O echipă de 25 de persoane (inclusiv trei fete) a lucrat la conceptul Afriq, fiind alocate aproximativ două mii de ore de muncă. Pe lângă curatorii sus menţionaţi, în proiect a fost implicată şi divizia Skoda Motorsport.
  • Conceptul studențesc are la bază modelul Skoda Kamiq. Ampatamentul a rămas neschimbat (2.649 mm), precum și lățimea (1.793 mm), dar lungimea a crescut de la 4.241 la 4.362 mm. Cântăreşte 1.350 kg. Garda la sol îi este de 190 mm.
  • Uși posterioare nu are, arcurile roților sunt mai mari, barele de protecție au fost remodelate, au fost schimbate oglinzile retrovizoare exterioare, pe capotă au apărut corpuri de iluminat suplimentare, pe acoperiş – o priză de aer, iar de hayon a fost ataşată o aripă. Jantele OZ Racing de 15 inci sunt îmbrăcate în anvelope Pirelli.
  • Multe elemente sunt împrumutate de la Skoda Fabia Rally2 Evo. Printre acestea se numără aripa posterioară, sistemul de ventilare și aproape întreaga cabină cu elementele sale, inclusiv volanul, panoul de instrumente, scaunele, centurile de siguranță și interfoanele. Cușca de protecţie însă a fost realizată de la zero, ținând cont de geometria corpului maşinii.
  • Iar din punct de vedere tehnic s-a împrumutat de la Octavia 4×4. Are motorul turbo 2.0 TSI (190 CP/320 Nm), cutia de viteze DSG cu șapte trepte și un sistem de tracțiune integrală cu ambreiaj pentru conectarea punţii posterioare. Arborele cardanic a trebuit să fie scurtat, iar sistemul de evacuare a gazelor de eşapament a fost refăcut. Levierul cutiei de viteze şi frâna de mână electrică a fost păstrată.
  • Modelul de producţie, care se poate cumpăra şi de la Chişinău, nu dispune de AWD. Astfel, pentru a instala sistemul pe acest concept, împreună cu o suspensie spate independentă, dedesubtul maşinii și compartimentul motor au trebuit refăcute. Suspensia este ranforsată conform unor specificaţii de raliu. Apropo, de la Octavia 4×4 a preluat şi rezervorul de benzină, dar şi discurile de frână.
  • O “dotare” interesantă se regăsește în partea posterioară a cabinei – un generator de apă de la compania israeliană Watergen, care poate produce apă potabilă din umiditatea din aer.

Asemenea mașinilor precedente ale studenților, SUV-ul Skoda Afriq va rămâne într-un singur exemplar.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise