(video) SUA: Cum un Rivian parcat afară a supraviețuit uraganului Helene, iar o Tesla în garaj nu

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Comparativ cu ce se confruntă multe altele de pe glob, putem spune că avem o țară binecuvântată și că inundațiile de pe unele străzi din Chișinău ar părea floare la ureche. Însă ce s-a întâmplat de la sfârșit de septembrie în sud-estul SUA este ceva mult, mult mai serios, dar și tragic.

Peste un milion de oameni au fost afectați de urmările uraganului Helene, iar acest lucru a implicat și bunurile pe care le-au pierdut. Aici ar fi de notat și câteva mii de autovehicule, context în care vă îndemnăm să fiți atenți la importurile de mașini ”uscate” de peste ocean.

Și acum despre două situații curioase, care au fost scoase în evidență în presa auto.

Uraganul Helene
FOTO: REUTERS/Jonathan Drake

Mai multe cazuri de incendii cu implicarea mașinilor electrice au fost înregistrate în Florida, care a fost parțial inundată de apa mării. Unul dintre incendii a fost surprins cum izbucnește de către o cameră de supraveghere. O Tesla a luat foc într-un garaj și a distrus o casă întreagă.

Oficial, cauzele incendiului nu au fost încă anunțate, dar principala ipoteză este că bateria mașinii electrice nu a rezistat contactului cu apa sărată. Potrivit Hagerty, câțiva centimetri de apă pătrunsă în garaj au fost suficienți pentru a declanșa incendiul, flăcările înghițind încăperea în câteva minute.

Autoritățile din mai multe orașe din Florida și serviciile de urgență au avertizat locuitorii cu privire la pericolul ca mașinile electrice să intre în contact cu apa de mare în perioada premergătoare furtunii, sfătuindu-i să încerce să își protejeze mașinile de inundații – de exemplu, parcându-le pe un relief mai înalt.

Ulterior, autoritățile au declarat că, în cazul în care o mașină electrică este inundată, aceasta ar trebui mutată la cel puțin 15 metri de clădiri și de alte lucruri inflamabile. O astfel de mașină nu ar trebui să fie pornită sau încărcată înainte de inspecția specialiștilor, pentru a nu provoca un alt incendiu.

Hagerty mai notează că uraganul Ian, care a fost activ în aceeași perioadă a anului 2022, a provocat incendiul a cel puțin 20 de mașini electrice. În prezent, statul Florida ocupă locul al doilea în SUA în ceea ce privește numărul de EV-uri, fiind înmatriculate peste 250 de mii.

Iar în Carolina de Nord, un Rivian R1T a fost una dintre mașinile afectate de furtună. Pickup-ul electric a fost complet înghițit de apele revărsate, care l-au purtat la aproape 100 de metri de locul în care era parcat. Un strat gros de noroi/nămol a rămas pe caroserie după ce apele s-au retras.

Proprietarul era gata să își ia rămas bun de la mașină, dar a avut parte de o surpriză. De îndată ce s-a apropiat de vehicul, mânerele ușilor au ieșit automat, permițându-i să intre în cabină. De asemenea, mașina a pornit fără probleme și chiar a rulat. Bărbatul a fost foarte surprins și a decis să își testeze Rivian-ul din toate punctele de vedere.

El a mers la o stație de încărcare pentru a verifica funcționalitatea bateriei și a portului de încărcare. În mod ciudat, dar și acestea s-au dovedit a fi complet funcționale. Astfel, după ce a fost complet scufundat în apă, pickup-ul electric a avut nevoie doar de spălare și curățare chimică.

Rivian menționează că instalează pachete de baterii sigilate pe mașinile sale dedicate aventurilor. Acestea au, de asemenea, caracteristici de izolare electrică și sisteme de protecție activă pentru a controla pătrunderea apei. Prin urmare, imersiunea completă nu ar reprezenta o problemă.

@usedcarmanwnc

Hurrican Helene tried to destroy a brand new Rivian truck! Owner thought it was totaled and went to call his insurance when his friends suggests they “Boot it up”! Well by golly it did just that and Booted up ready for more. Interior was untouched and idk how that’s possible with the truck weighing 7000lbs plus ans being moved 100s of feet or more! #Rivian #RivianR1T #riviantruck #RivianR1Tperformance #Rivianinhurricane #RivianHurricaneHelene #flood #uhaul #asheivlle #tunnelroad #swannanoa #swannanoariver #lucky #whatluck #wnc #wncstrong #asheville #ashevillenc

♬ original sound – USEDCARMAN

Vezi și: (video) Test Drive: Noul RIVIAN R1T


Din nefericire, mai important, uraganul Helene a făcut multe victime umane

Ultimele informații spun că locuitorii din Florida își evacuează din nou casele, în timp ce uraganul Milton se îndreaptă spre coasta Golfului Mexic, amenințând cu valuri de furtună majore și distrugeri pe scară largă în Tampa Bay și în alte zone. Se estimează că Milton va atinge țărmul până la mijlocul săptămânii ca o furtună de categoria 3.

Între timp, bilanțul deceselor în urma uraganului Helene a crescut la 232 de persoane în șase state și încă nu este cel final. Uraganul Helene a atins pământul săptămâna trecută în regiunea Big Bend din Florida ca uragan de categoria 4 (din 5 posibile). A slăbit apoi la stadiul de furtună tropicală și s-a deplasat prin Georgia, Carolina de Nord/Sud și Tennessee, aducând în regiune vânturi puternice, precipitații, valuri de furtună și inundații devastatoare.

Intemperia a fost deja inclusă în top trei cele mai devastatoare din punct de vedere a deceselor din ultima jumătate de secol. În baza foto a celor de la Reuters puteți vedea zeci de imagini cu urmările uraganului Helene.

Cmentariile sunt închise