Maşinile noi Toyota nu vor permite confundarea pedalei de acceleraţie cu cea de frână. Iată ce au dezvoltat niponii

Toyota Motor Corporation (Toyota) anunţă că a dezvoltat o funcție de suprimare a accelerației (Acceleration Suppression Function), care, analizând cantităţi mari de informaţii, poate preveni accelerația atunci când șoferul apasă pedala corespunzătoare în mod eronat în locul celei de frână.

De fapt, maşinile Toyota sunt capabile să oprească acceleraţiile nedorite dacă sunt detectate obstacole în fața lor încă din anul 2012, când producătorul a introdus sistemul Intelligent Clearance Sonar (ICS). Acesta nu permite automobilului să fie participantul unei coliziuni în parcări sau ambuteiaje: dacă există un obstacol în preajmă, creierul electronic pur și simplu nu vă va lăsa să apăsați pedala de acceleraţie.

Noua funcție este operată puțin mai complex: poate recunoaște apăsările eronate pe accelerator chiar și în cazurile în care nu există obstacole în apropiere!

Pentru aceasta au fost analizate informaţii înregistrate în urma unor accidente reale în care șoferii confundau pedala de acceleraţie cu cea de frănâ sau când pedala de acceleraţie rămânea blocată după apăsare. Un calculator a prelucrat baze de date mari, colectate de la mașinile care au fost surprinse în astfel de incidente și a dezvăluit unele legităţi între viteza curentă a vehiculului, unghiul de deviere a pedalei de accelerație și viteza apăsării sale.

Ca urmare, au fost dezvoltate o serie de şabloane negative cu algoritmi, care sunt foarte susceptibile de a reflecta accelerația eronată. Dacă sunt recunoscute în procesul de conducere, ASF pur și simplu nu va permite accelerarea bruscă a mașinii.

Toyota sugerează că combinația dintre sistemul ICS existent și noul ASF va elimina aproape complet cazurile de accelerație neintenționată și va reduce numărul de accidente cauzate de utilizarea necorespunzătoare a pedalelor în parcări și în alte locuri publice.

În același timp, compania japoneză intenționează să partajeze algoritmul noului sistem cu alți producători de maşini, astfel încât aceștia să poată utiliza această funcție pentru a reduce în general numărul de accidente rutiere.

Toyota intenționează să instaleze funcția pe maşinile sale noi și să introducă un nou sistem de control al acceleratorului, care va include ASF, pe anumite mașini existente începând treptat din această vară şi din Japonia. Ulterior, tehnologia va deveni disponibilă şi pe alte piețe.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/toyota-inventat-un-sistem-de-uscare-automata-geamurilor-masinilor/

(video) Cum funcţionează Hybrid Synergy Drive – renumitul sistem hibrid de pe modelele Toyota

(video) Toyota prezintă un motor 2.0L Dynamic Force, sistem THS II, cutie mecanică, CVT şi sisteme de tracţiune – toate noi

Cmentariile sunt închise