(video) Succesul Porsche în Le Mans: Episodul 3 cu 936/81 Spyder şi 924 GTP Le Mans

Al treilea episod din Porsche Moments, o serie de filmuleţe menite să aducă aminte de povestea de succes a Porsche la Le Mans, ne arată maşinile 936/81 Spyder şi 924 GTP Le Mans.

Interesant este că ambele au participat în una şi aceeaşi cursă: prima a câştigat competiţia în clasamentul general, iar a doua a câştigat în clasa din care făcea parte!

https://www.youtube.com/watch?v=kuBqXpqruhk

Campionul mondial la raliuri Walter Röhrl și câștigătorul Le Mans, Jürgen Barth, au pornit într-o misiune secretă acum patru decenii. Porsche 924 GTP Le Mans a fost de fapt un prototip al viitorului 944, cu un motor nou dezvoltat de 2.5 litri, care urma să fie livrat nouă luni mai târziu.

Cei doi piloţi s-au clasat pe locul șapte general după 24 de ore de condus și au câștigat atât în clasa GTP, cât și premiul pentru cel mai scurt timp general de pit stop.

“Când mă gândesc la Le Mans din 1981, mă simt imediat cu 40 de ani mai tânăr. Competiția m-a depășit în timpul zilei, dar noaptea mi-au văzut doar stopurile”, spune Röhrl și râde, pentru că în calitate de pilot de raliu era obișnuit să conducă noaptea și să păstreze o vedere clară a ceea ce se întâmpla în întuneric.

“La acea vreme, motorsportul era cel mai bun loc pentru a testa evoluțiile și pentru a obține informații despre producția de serie”, adaugă bavarezul.

Vezi şi: (video) Succesul Porsche în Le Mans: Episodul 1 cu 356 SL

În paralel, două exemplare 936 au concurat în 1981, iar una dintre acestea a obținut victoria generală. Mașina câștigătoare, care concura pentru prima dată într-o cursă, a fost condusă de echipajul Jacky Ickx și Derek Bell.

“Ickx și Bell au câștigat cu un avans de tocmai 14 tururi – sau altfel spus, au fost cu aproape o oră mai rapizi decât mașina de pe locul al doilea”, a explicat inginerul de curse Norbert Singer, care a jucat un rol important în cele 16 victorii globale obținute de echipele de clienți Porsche de la Le Mans.

“Decizia de a participa la cursa de 24 de ore din iunie a fost luată cu doar câteva luni înainte. A trebuit să ne grăbim cu adevărat și am instalat un motor biturbo de 2.65 litri în Spyder 936/81 fără alte formalități. Cu o putere de peste 620 CP, a fost una dintre cele mai puternice mașini de pe grila de start. Un mic efort care a dus la un mare succes”, spune Singer.

Vezi şi: (video) Succesul Porsche în Le Mans: Episodul 2 cu 917 KH

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/