(video) Succesul Porsche în Le Mans: Episodul 1 cu 356 SL

Porsche a făcut momente pentru eternitate la Le Mans. În lunile următoare, Muzeul Porsche se va dedica pe larg temei pentru a ne aduce aminte de Povestea de succes a Porsche la Le Mans!

Punctul de plecare este 1951, anul în care Porsche a condus prima oară la o victorie de clasă cu modelul 356 SL. Alte 107 victorii în clasă și 19 victorii generale au urmat.

Acum, 70 de ani mai târziu, Porsche lansează Porsche Moments, o nouă serie care dedică șase episoade acestui celebru capitol din istoria mărcii germane. Echipa aduce un omagiu numeroaselor momente semnificative din punct de vedere istoric din Le Mans.

Câștigătorul Le Mans și campion curselor de anduranţă, Timo Bernhard, se prezintă în calitate de gazdă. El se va întâlni cu martori contemporani interesanți pe patru roți și două picioare în Zuffenhausen și Weissach.

https://www.youtube.com/watch?v=RTS5smlLTZM

Pentru primul episod din Porsche Moments, Timo Bernhard a invitat un însoțitor pe care nu-l mai văzuse de doi ani: Fritz Enzinger, vicepreședinte al diviziei Motorsport la Porsche. El a fost cel care a condus marca la trei victorii generale la Le Mans. Reuniunea din fața clădirii istorice din cărămidă din Werk 1 este ca o întâlnire a vechilor prieteni – parcă cei doi ar fi adus legenda Le Mans la Zuffenhausen.

“Încrederea și prietenia sunt importante pentru succesul în curse”, a spus Enzinger în timp ce coborâse din modelul 356 SL (Super Light). Datorită corpului său din aluminiu, acest automobil coupe cântărește doar 680 de kilograme, cu aproape 120 mai puțin decât modelul 356 Coupe din oţel, produs de Reutter la Stuttgart din noiembrie 1949. Maşina a fost poreclită “cutie de aluminiu”, însă numele său intern este “Type 514 Porsche Sport for Le Mans 1951”.

Din 1948, Porsche a construit 44 de coupeuri Type 356/2 în Gmünd, în regiunea austriacă Carinthia. Alte 11 cochilii au venit la Stuttgart, iar unele au fost dezvoltate ulterior aici. Mașina prezentată în primul episod din Porsche Moments este nașul istoric al câștigătorului clasei și a fost fabricată în 1952 – cu un an mai târziu decât mașina câștigătoare originală cu nr. 46, condusă atunci de importatorul francez Auguste Veuillet și de compatriotul său Edmond Mouche; doi piloți pentru o cursă de 24 de ore – nimic neobișnuit la acea vreme.

“Doar imaginați-vă – o mașină cu mai puțin de 50 CP a rulat pe o distanţă de 2.840,65 kilometri în Le Mans, cu o viteză medie de 118,36 km/h. Și asta în 1951! A călătorit spre locaţia cursei pe șosea și apoi s-a întors la fel singură înapoi la Zuffenhausen pe drumuri de țară”, a mai povestit Enzinger.

Întâlnirea lui Bernhard și Enzinger în fața Werk 1 este simbolică pentru călătoria Porsche-ului de la Zuffenhausen la victoria clasei I de la Le Mans. Acum 70 de ani startul călătoriei fusese dat de la clădirea Reutter.

“În zilele noastre este de neconceput să conduci mașini de competiție pe șosea până la Le Mans”, a declarat Bernhard despre călătoria riscantă de 11 ore care a avut loc pe 16 iunie 1951.

“Plecarea a fost la 7:15 dimineața, sub supravegherea lui Ferry Porsche”, a adăugat Enzinger, prezentând fotografii istorice și înscrisuri despre acest moment în jurnalul designerului șef de atunci, Karl Rabe. Pilotul de curse Veuillet și directorul de cursă Charles Faroux reușiseră să-i convingă pe Ferdinand și pe Ferry Porsche să participe la Le Mans la Salonul Auto de la Paris cu un an înainte.

Calea către victoria în clasa I din 24 iunie 1951 s-a dovedit a fi lungă – două din trei mașini de competiție și antrenament fuseseră deja implicate în accidente până la începutul cursei. Toate speranțele însă au fost puse pe corpul uşor al maşinii şi pe motorul boxer cu patru cilindri şi volum crescut (46 CP), elemente care şi-au spus cuvântul într-un final.

Pentru a onora povestea de succes Porsche din Le Mans la nivel mondial, producătorul de mașini sport va organiza, de asemenea, un roadshow din iunie 2021 până în ianuarie 2022, în plus față de Porsche Moments. Planul este de a opri la 14 stații din 10 țări, inclusiv Franța, Olanda, Marea Britanie, SUA, China, Emiratele Arabe Unite și Germania. Pasionații de Porsche pot aștepta cu nerăbdare aparițiile statice și dinamice ale a peste 20 de mașini originale câștigătoare din colecția istorică.

De asemenea, în toate centrele Porsche Experience la nivel global, așa-numitele Heritage Corners – în conformitate cu roadshow-ul – vor fi dedicate explorării istoriei în profunzime. În plus, diverse evenimente auto clasice sunt planificate, cum ar fi la Monterey Car Week din California.

Cmentariile sunt închise