in , ,

(video) Crash teste Euro NCAP cu 10 maşini! Cât de sigure sunt noile Ford Puma, Nissan Juke, VW Golf și Audi Q8 printre altele

Acum e chiar sfârşit de sezon! Euro NCAP încheie un an aglomerat cu rezultatele testelor de impact a încă zece vehicule. Un rating de cinci stele a fost acordat modelelor noi Ford Puma, MG ZS EV şi MG HS, Nissan Juke, VW Golf și Audi Q8.

Trei stele au fost înmânate noului SUV electric care se pregăteşte să intre pe piaţa europeană Aiways U5, compactei VW up! și “fraţilor gemeni” SEAT Mii și Skoda CITIGO.

VW Golf a fost un reper al mașinilor compacte de la debutul său în urmă cu 45 de ani. Versiunile anterioare testate de Euro NCAP au făcut faţă bine cerințelor de la acea vreme, iar noua generație, a opta a noului Golf, a obținut din nou cele cinci stele complete datorită fiabilității excelente și a adaptării standard a numărului de sisteme de asistență. Golf-ul este, de asemenea, primul Volkswagen care utilizează tehnologia de comunicare V2X (vehicul-vehicul, vehicul-infrastructură) prin care pot fi trimise inclusiv între maşini avertismente cu privire la un pericol încă nesesizat de către “destinatar”, o nouă tehnologie importantă care va fi curând inclusă în ratingul Euro NCAP!

Cu toate acestea, după ce modelul Sharan a fost testat anterior, Golf-ul a devenit cel de-al doilea VW succesiv testat de Euro NCAP la care s-a deschis uşa în timpul testului de impact lateral. VW afirmă că noul Golf a fost omologat cu o funcție standard de închidere automată a ușilor și consideră că acest lucru ar putea împiedica deschiderea ușilor în accidentele petrecute în lumea reală. Cu toate acestea, VW a declarat deja că analizează cauza principală a comportamentului ușii, ceea ce nu s-a mai văzut anterior în testele modelului.

Secretarul general al Euro NCAP, Michiel van Ratingen, a comentat: “Deschiderile ușilor în timpul accidentului este penalizată de Euro NCAP de la bun început, deoarece reprezintă un risc critic de aruncare afară a ocupanților. Deşi fenomenul este rar în zilele noastre, este important ca VW să se angajeze să găsească cât mai rapid cauza principală a problemei şi să o rezolve înainte ca maşina să ajungă pe piaţă”.

Grupul Volkswagen şi-a actualizat recent şi modelele supermini up!, SEAT Mii și Skoda CITIGO. Sistemul AEB, disponibil ca o dotare standard când a avut loc ultimele teste ale mașinilor în 2011, a fost abandonat și, în ciuda unor noi îmbunătățiri, mașinile au pierdut două stele în comparație cu ratingul anterior.

Ce de la Ford au mers invers și au de oferit o maşină bine dotată sub denumirea resuscitată Puma. Crossoverul compact a arătat performanțe foarte bune, înregistrând note mari în toate cele patru categorii de teste. Cu 5 stele în palmares, Puma a intrat pe piață ca fiind una dintre cele mai sigure alegeri din segmentul maşinilor cu preţ mic.

Modelele MG ZS EV și MG HS sunt de asemenea noi pe piață (principala piaţă de desfacere din Europa este Marea Britanie), concurând în segmentul aglomerat de SUV-uri compacte, fiind construite și expediate direct de către conglomeratul auto chinez SAIC Motor. Cu o listă impresionantă de echipamente și performanțe bune la testele Euro NCAP, mașinile pot face faţă multor modele europene, japoneze sau coreene.

Fără să se îndepărteze de concurență, Nissan și-a actualizat micul off-roader bestseller Juke, care a obținut şi el o evaluare de top.

Mai puțin norocos a fost Aiways U5, prima mașină electrică de la un start-up chinez pregătită pentru lansare pe piața europeană și testată de Euro NCAP. SUV-ul cu aspect futurist a avut probleme la testele de impact lateral, pierzând toate punctele în testul de impact lateral cu un stâlp și cele pentru funcționalitatea sistemului AEB în ce priveşte detectarea pietonilor și a bicicliștilor. Toate aceste minusuri au dus la acordarea unei note finale de trei stele pentru moment. Aiways a răspuns că lucrează deja la punctele slabe ale mașinii și speră să-l prezinte din nou pentru o evaluare ulterioară, pentru a face U5 unul dintre cele mai sigure SUV-uri de dimensiuni medii disponibile din anul viitor.

“Este primul an în care vedem trei mașini chineze testate de Euro NCAP. În mod clar, capacitățile de inginerie în proiectarea vehiculelor sigure în China au avansat în ultimii ani, dar exemplul U5 arată că îndeplinirea cerințelor de 5 stele la Euro NCAP poate fi încă un obstacol pentru companiile tinere. Niciuna dintre aceste probleme nu poate fi depășită și așteptăm să verificăm performanța mașinilor atunci când deficiențele sunt rezolvate în mod eficient”, a declarat Michiel van Ratingen.

Ultimul pe listă și în programul din acest an este noul Audi Q8. Acest SUV mare și elegant se potrivește cu rezultatele partenerului său Q7 testat mai devreme: o mașină de 5 stele.

Rezultatele testelor:

Click pe imagine pentru un raport detaliat!
  • MG ZS EV
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
  • MG HS
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Vezi precedenta sesiune de teste:

(video) Teste Euro NCAP cu 12 maşini! Cât de sigure sunt noile Tesla Model X, Porsche Taycan sau Skoda Octavia printre altele

Iti place articolul?