(video) Tesla a cucerit primul său premiu de la IIHS în urma testelor de impact cu Model 3
Tesla Model 3 este un electromobil care a fost privit cu o doză foarte mare de scepticism când a fost lansat pe piaţă. Deşi nu putem spune că excelează în materie de calitate a materialelor folosite, inginerii companiei americane au făcut tot posibilul pentru ca o maşină cu un preţ de start de doar 35.000 de dolari să fie cât se poate de bună în fie ce categorie care poate fi apreciată, inclusiv la capitolul protecţie.
Model 3 a obținut deja un rating de siguranță de 5 stele în fiecare categorie și subcategorie de la autoritățile de siguranță de pe trei continente (America de Nord, Europa și Australia) și a primit note de top în întreaga lume pentru caracteristicile sale avansate de asistență cum ar fi frânarea automată de urgenţă.
Acum, în noile teste ale Institutul American de Asigurări pentru Siguranța Rutieră (IIHS), care sunt considerate cele mai riguroase din lume, electromobilul american a cucerit premiul superior TOP SAFETY PICK+. Tesla Model 3 a obținut note de vârf în toate cele opt teste, inclusiv un rating superior în prevenirea accidentului frontal care evaluează sistemul automat de frânare de urgență al mașinii și cel mai înalt rating posibil în evaluarea farurilor.
O parte din ceea ce face ca Model 3 să fie atât de sigur este designul arhitecturii sale electrice, ceea ce oferă mașinii un centru de greutate redus care la rândul său micşorează riscul de răsturnare, precum și o cabină rigidă din aluminiu și oțel care oferă o rezistență excepțională pentru a proteja în mod egal șoferul și pasagerii. În plus, lipsa unui motor sub capotă este înlocuită cu o zonă mare care o ajută să absoarbă energie mai eficient decât ar face o mașină cu motor cu ardere internă, disipând forța de impact departe de cabina pasagerilor. Anume această parte a automobilului a contribuit la calificativul de top în testele de impact cu simularea accidentelor frontale.
Rezultatele IIHS demonstrează, de asemenea, rezistența excepțională a acoperișului din sticlă care vine pe Model 3. Elementul este susținut de o structură de caroserie metalică foarte rezistentă, care contribuie la protejarea ocupanților în cazurile de răsturnare. În timpul testelor, acoperișul mașinii a reușit să reziste cu succes la o forţă de peste 9 tone aplicată – mai mult decât dacă s-ar aşeza alte cinci exemplare Model 3 deasupra. Mai mult, acoperișul a obținut un scor al raportului rezistență-greutate mai mare decât orice alt vehicul complet electric pe care IIHS l-a testat vreodată.
În plus, sistemul de reținere ale electromobilului au obținut note mari și în evaluarea IIHS. Acest lucru s-a datorat în parte scaunelor din Model 3, care sunt proiectate și fabricate in-house la uzina din Fremont. Tot acolo sunt făcute şi airbag-urile laterale de tip cortină, dar şi airbag-ul pasagerului din faţă care are o formă unică pentru a-i proteja capul împotriva contactului cu montantul A, dar şi cu ecranul din centrul bordului.
În ceea ce privește preîntâmpinarea accidentelor, farurile bune pot ajuta la prevenirea unora nocturne, motiv pentru care Model 3 vine standard cu faruri full LED care îşi pot comuta fazele automat şi care au obținut note de vârf în testele IIHS. Şi sistemul de frânare automată de urgenţă a Tesla a fost evaluat superior după ce a evitat cu succes coliziuni de la viteze de 20 şi 40 de km/h.
Un lucru interesant care deosebesc deocamdată maşinile Tesla de altele nu sunt doar dotările, echipamentele şi caracteristicile de siguranță activă și pasivă care vin standard, ci şi capacitatea de a le actualiza de la distanţă o dată ce producătorul le testează şi le face mai bune. La acest capitol clienţii pot fi siguri că vor avea nişte maşini proaspete, fără a fi nevoiţi să aştepte sau să cumpere automobile noi pentru a avea acces la alte sisteme.
Poţi vedea rezultatele testelor în detalii AICI.
Vezi şi: GENEVA 2018: Întâlnire surpriză cu Tesla Model 3 – Reportaj Video AutoBlog.MD
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise