(video) Un tânăr şi prietena sa au intrat la roşu într-o intersecție cu maşini, cu trotineta! INSP a inițiat o campanie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ignorarea regulilor de către şoferi, exemplu prost şi pentru utilizatorii de trotinete? Ori aceştia din urmă ignoră să-şi cunoască drepturile şi obligațiunile pentru că nu au vreun permis de conducere şi nu pot fi traşi la răspundere?

Până se va găsi un răspuns clar la toate aceste întrebări, se pare că poliţia nu va putea face nimic deocamdată, decât să inițieze şi să lanseze campanii de informare şi sensibilizare, urmând să ne convingem dacă vor avea vreun efect.

Potrivit poliției, de la începutul anului curent s-au produs 26 de accidente cu implicarea trotinetelor, vinovați fiind cei care le conduceau.

Amintim pe scurt că:

  • Circulația trotinetelor este permisă doar pe pistele special amenajate (benzile, pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea lipsesc, circulația pe carosabil este permisă doar persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani și doar pe sectoarele de drum unde limita de viteză este de până la 50 km/h.
  • Conducătorii de trotinete și trotinete electrice trebuie să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a părții carosabile, un interval nu mai mare de 1 m.
  • Când este amenajată banda rezervată bicicliștilor, delimitată de partea carosabilă prin marcaj și semnalizată cu indicator, conducătorii de trotinete și trotinete electrice vor circula doar pe această bandă.
  • Deplasarea pe banda dedicată, pista pentru bicicliști trebuie să se efectueze doar pe partea dreaptă, în sensul de mers.
  • Trebuie să fie îmbrăcați pe timp de noapte, în condiții de vizibilitate redusă, fie cu vestă de protecție reflectorizantă, fie cu îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante.
  • Conducătorul de trotinetă nu trebuie să utilizeze telefonului mobil și/sau căştile audio în timpul deplasării şi nu trebuie să conducă în stare de ebrietate, de orice fel nu ar fi.
  • Conducătorilor de trotinete și trotinete electrice li se interzice să circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor.
  • Mersul pe trotinetă în doi este interzis, precum şi traversarea unei străzi pe trecere de pietoni fără a coborî!

Persoanele care încalcă regulamentul pot fi amendați cu până la 25.000 de lei, în funcţie de încălcare. Amenda maximă notată este pentru condusul în stare de ebrietate, iar alternativa poate fi muncă neremunerată pe o durată de până la 60 de ore, dacă nu constituie infracţiune.

Acum să le spună cineva toate cele scrise cel puţin acestor “Romeo şi Julieta” teribilişti, filmaţi în dimineaţa zilei de 21 iulie…

VIDEO: facebook.com/Boris Tcacenco

În RCR mai există punctul 46 care spune indirect şoferilor că trebuie să “îndure” chiar şi utilizatorii de trotinete care se mişcă aiurea şi periculos, generând situaţii de accident:

Conducătorul de vehicul trebuie să manifeste prudenţă sporită şi, în caz de necesitate, să reducă viteza până la limita care i-ar garanta siguranţa traficului sau chiar să oprească, în cazurile în care se deplasează pe lângă: d) conducătorii de biciclete, trotinete electrice, ciclomotoare.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise