(video) Urma să revoluţioneze industria auto. Suspensia unică care a fost dezvoltată de Bose
Unul dintre fruntaşii industriei sistemelor acustice pentru automobile, compania Bose, a dezvoltat acum câţiva ani o suspensie electromagnetică unică. Mecanismele au reuşit să combine de minune confortul oferit pasagerilor cu posibilitatea de a controla mişcările maşinii în timp ce se deplasează.
O astfel de sarcină necesita soluții ieşite din limitele standardelor și a fost inventată în 1980 de către Dr. Omar Bose. Specialistul a făcut calculele matematice necesare pentru a determina parametrii optimi de funcţionare a suspensiei unui automobil, ignorând limitele pe care le au majoritatea maşinilor.
După cinci ani de cercetări rezultatul a fost foarte bun. Bose s-a arătat convins că niciun fel de amortizoare sau supensii hidraulice nu pot combina factori de viteză, rigiditate şi eficienţă pentru a atinge un rezultat dorit. Astfel a fost creată suspensia electromagnetică care ar putea rezolva toate aceste neînţelegeri.
La baza sistemul dezvoltat de Bose se află un motor liniar electromagnetic, câte un amplificator de putere la fiecare roată și un set de algoritmi de control.
Combinaţia, care a fost patentată, a unei suspensii cu sisteme electronice, pentru prima dată a arătat cum în aceeaşi maşină se poate ajunge la un confort superb şi la un control excelent.
Principiul de funcționare al suspensiei constă din: fiecare roată este dotată cu un motor electromagnetic liniar, acesta fiind alcătuit din magneți și bobine electromagnetice. Când curentul electric este furnizat bobinelor, motorul produce o mişcare rectilinie alternativă, ceea ce duce la reducerea sau creșterea distanței între roată și caroseria vehiculului.
Motorul electromagnetic linear răspunde instantaneu la denivelările de pe carosabil, asigurând mai mereu o călătorie confortabilă. La rândul său, amplificatorul de putere trimite un semnal motorului, după ce la rândul său a primit “instrucţiuni” de la algoritmul de control.
Puterea generată de amplificatoare se întoarce înapoi în motorul electromagnetic liniar. De exemplu, atunci când suspensia Bose împreună cu roţile se aproprie să cadă într-o groapă, motorul trage automat amortizorul şi reuşeşte să treacă peste impediment prin “zbor”. Suspensia creată de Bose are nevoie de cel mult 30% de energie, cifră care de regulă o foloseşte sistemul de climatizare al unei maşini.
Şi totuşi, o revoluţie în acest sens în industria auto nu a mai avut loc. Sistemul era prea complicat şi prea costisitor pentru a putea fi realizat şi aplicat pe maşinile de serie. Proiectul a fost îngheţat.
Oare să fi fost pe atunci acest lucru un impediment pentru producători? Dacă s-ar fi implementat şi se găsea un compromis în ceea ce priveşte preţurile automobilelor, acestea nu erau să se întoarcă des în service. Şi asta nu e în avantajul nimănui…
Sursă articol: autoblog.com
Sursă foto: extremetech.com
Cmentariile sunt închise