Moldova: Prețul actual la benzină aproape că a atins nivelul minim înregistrat în acest an

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) constată că prețurile de comercializare cu amănuntul a carburanților în Republica Moldova au continuat curba descrescătoare, diminuându-se pe parcursul săptămânii curente cu încă 0,41 lei/litru la benzină și 0,39 lei/litru la motorină.

Micșorările au loc pe un fundal de scădere a cotațiilor Platts, care au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la benzină și din ultimele 5 luni la motorină. În consecință, prețul actual la benzină este cu doar 14 bani mai mare decât nivelul minim din acest an, înregistrat în luna mai.

Pentru următoarele trei zile (9-11 decembrie). ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

  • 23.10 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-13 bani)
  • 21.29 lei/litru – pentru motorina standard (-12 bani)

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise