(video) Veteranul Mercedes-Benz 500 GE V8 a împlinit 30 de ani de la apariție
În urmă cu 30 de ani, Mercedes-Benz a echipat modelul G-Class pentru prima dată cu un motor cu opt cilindri! Cu aceasta, vehiculul off-road extrem de robust și fiabil, care a fost lansat în 1979, a cucerit teren proaspăt în ceea ce privește performanța de conducere, echiparea și prețul.
Iar o asemenea maşină a fost planificată din start să existe într-o serie mică de cel mult 500 de unităţi. Bazat pe modelul W 463 lansat în 1989, au fost făcute doar 446 de exemplare.
Legendarul 500 GE V8 a fost un trendsetter în 1993 și un vestitor de off-roadere high-end în clasa de lux auto. Din 2023, exemplarele bine întreținute pot fi clasificate ca bunuri culturale istorice și, sub rezerva unei evaluări de succes a mașinii clasice, pot primi râvnita plăcuță de înmatriculare H în Germania. Acest lucru subliniază statutul clasic al modelului special exclusiv.
Puternic, luxos și rapid: Mercedes-Benz 500 GE V8
La Salonul Auto de la Geneva organizat din 4 până în 14 martie 1993, Mercedes-Benz a prezentat 500 GE V8 în calitate de nou vârf de gamă pentru modelul G. Titlul l-a menţinut 14 ani și și-a câștigat o reputație excelentă ca un partener de încredere pe un teren accidentat. Inițiativa de a construi modelul a venit de la Mercedes-Benz Off-road Vehicle Product Unit, iar primele maşini de teste au fost asamblate de AMG în Affalterbach.
Modelul a beneficiat de un motor cu opt cilindri din gama de autoturisme a mărcii. Unitatea M 117 cu tehnologie cu două supape per cilindru dezvoltă 177 kW (240 CP) și un cuplu maximal de 375 Nm, având un volum de 4.973 cm3.
“Cubul” pe roţi poate realiza 0-100 km/h în 11.4 secunde, iar viteza maximă este limitată la 180 km/h. Pentru comparaţie, în prezent un G-Class modificat este capabil să facă exerciţiul în puţin peste trei secunde, iar viteza maximă se poate apropia de 300 km/h!
Ştiaţi asta? Un motiv pentru care ediția a fost limitată la 446 de vehicule era numărul de motoare M 117 disponibile. În alte vehicule, unitatea a fost deja înlocuită de M 119 cu patru supape per cilindru. Cu toate acestea, datorită dimensiunilor sale, nu se potrivea în compartimentul motor al Clasei G de atunci.
Dar la o simplă creștere a performanței nu s-a limitat totul. A fost echipat cu anvelope speciale marca Bridgestone în noua dimensiune 265/70 R 16 H, îmbrăcate pe jante de aluminiu. Apropo, la acea vreme erau singurele anvelope de teren omologate pentru viteze de până la 210 km/h. Iar sistemul de frânare a fost configurat pentru acest nivel de performanță de condus cu ABS și frâne cu disc ventilate intern pe puntea din faţă.
Dezvoltatorii au mai proiectat suspensia punând accent pe confort. Trenul de rulare cu tracțiune integrală permanentă a rămas neschimbat, în afară de eliminarea unui diferenţial blocabil de pe puntea din faţă. În plus, capacitatea-i de a parcurge vaduri de apă adânci s-a diminuat uşor, dar aceste subtilități cu greu îi diminuează performanța generală în off-road.
Modelul special a fost disponibil exclusiv în format Station Wagon cu ampatament lung (2.850 mm). Un finisaj special de vopsea amethyst blue metallic a fost utilizat pentru barele de protecție exterioare, flancurile aripilor și carcasele oglinzilor retrovizoare.
Echipamentul standard din interiorul reproiectat a fost extins. Este inclus un interior din piele neagră cu elemente contrastante: pernele scaunului și ale spătarului, împodobirile scaunelor și panourile ușilor sunt decorate în medium grey. Furnir de nuc natural este folosit pentru ornamentele din lemn ale consolei centrale, tunelului central şi a panourilor uşilor. Transmisia automată, un sistem de aer condiționat, cruise control, o trapă glisantă, un volan din piele și scaune încălzite, toate s-au oferit standard.
Exclusivitatea și dotarea a avut prețul ei: 178.250 de mărci germane (puţin peste 90.000 de euro). Pentru comparaţie, un G 320 cu motor cu șase cilindri costase la acea vreme 88.500 de mărci germane, în timp ce un 500 SE din Clasa S cu motor M 119 (seria 140) valora 129.030 de mărci germane.
Mercedes-Benz G-Class
Clasa G este de departe cea mai lungă serie de modele produsă de Mercedes-Benz și strămoșul tuturor SUV-urilor care poartă steaua cu trei colțuri. A fost lansată în 1979. Seria inițială și echipată simplu W 460 a fost proiectată și construită pentru utilizare zilnică dificilă, de exemplu de către pădurari, fermieri, în armată sau pe piste neasfaltate din întreaga lume.
De această robustețe a beneficiat şi echipajul Jacky Ickx-Claude Brasseur în 1983: pilotul de curse și actorul au câştigat epuizantul raliu Paris-Dakar în deșert cu un Mercedes-Benz 280 GE introdus de Mercedes-Benz France și optimizat aerodinamic/tehnic de inginerii din Stuttgart.
„G” combină capacitatea superioară de off-road cu capacitatea și siguranța completă pe drum. Tracțiunea integrală și blocarea diferențialului cu 100% efect fac parte din acest vehicul la fel de mult ca și cadrul rigid de tip scară. Aproximativ 80% din toate vehiculele produse vreodată există încă – dovadă clară a calității remarcabile a acestui off-roader, care poartă numele G-Class din 1993.
Producția de serie a modelelor G are loc la Graz. Puterea celor patru motoare diesel și pe benzină disponibile inițial varia de la 53 kW (72 CP) la 115 kW (156 CP). Clienții puteau alege între modelele Cabriolet și Station Wagon cu ampatament scurt sau mai lung, precum și alte stiluri de caroserie.
Seria W 463, introdusă în 1989, marchează începutul unei evoluții care adaptează continuu seria de modele G până acum foarte funcțională la progresul tehnic. Astfel de modificări includ inițial un design mai confortabil al vehiculului, un interior de calitate superioară și tracțiune integrală permanentă în loc de tracțiunea integrală selectabilă manual, care era standard până atunci.
De la offroader cu caracter de vehicul utilitar la vehicul pentru un stil de viață
Modelul 500 GE V8 din 1993 a marcat începutul călătoriei Clasei G spre a deveni un vehicul de stil de viață rafinat. În același an, AMG a lansat modelul AMG 500 GE 6.0. Mărirea diametrului cilindrilor și a cursei acestora pe M 117 are ca rezultat un volum de 5.959 cm şi o putere crescută până la 220 kW (300 CP).
În 1998, G 500 face parte din gama obișnuită de vânzări. Pe lângă versiunea cu ampatament lung, este disponibilă și versiunea scurtă sub formă de Cabriolet. Motorul M 113 V8 produce 218 kW (296 CP), iar viteza maximă este mărită la 190 km/h.
Un an mai târziu, AMG prezentase G 55 AMG pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a Clasei G. Motorul cu opt cilindri aspirat natural şi cu o cilindree de 5.5 litri, cu tehnologie cu trei supape și aprindere dublă, are o putere de 260 kW (354 CP) şi permite atingerea unei viteze maxime limitate electronic de 210 km/h. Iar în 2002, experţii din Affalterbach au reuşit să pună un V12 pe G 63 AMG – 326 kW (444 CP).
În 2012, diverse sisteme de asistență, cum ar fi DISTRONIC Plus și PARKTRONIC, extind semnificativ dotarea Clasei G. Următorul G 63 AMG, cu un motor V8 biturbo de 5.5 litri și 400 kW (544 CP) s-a dovedit a fi un model popular, iar G 65 AMG cu un V12 biturbo de 6.0 litri și 450 kW (612 CP) era mai excepțional. Acesta din urmă punea la dispoziţie şi un cuplu maximal de 1.000 Nm – un record pe segmentul off-road.
În vara anului 2017, la Graz, cel de-al 300.000-a SUV a părăsit linia de producție. În ianuarie 2018, noul G-Class şi-a făcut debutul la Salonul Auto Internațional Nord-American de la Detroit. Încă poartă denumirea seriei de modele W 463, dar din punct de vedere tehnic, acest „G” stabilește din nou standarde. Înrudirea cu predecesorul rămâne inconfundabilă şi mai există un „500” în gama de vânzări. Un facelift este aşteptat în acest an!
Cmentariile sunt închise