(video) Vor să fie primii în domeniu. Jaguar şi Land Rover dezvoltă sisteme autopilot pentru off-road

Alianţa Jaguar Land Rover (JLR) va crea sisteme de control autonom, cu ajutorul cărora automobilele mărcilor se vor putea deplasa singure în off-road.

Deocamdată nimeni nu s-a ocupat de această sferă, în prezent unele maşini fiind pilotate automat doar pe carosabile, aşa că grupul britanic are şansa să fie pioner aici.

Despre acest lucru scrie Auto Express, citându-l pe şeful departamentului care dezvoltă tehnologii noi, Tony Harper.

“Nu ne propunem să limităm automobilele noastre viitoare care vor avea funcţie de autopilot, pentru ca să se mişte doar pe asfalt. Ne dorim ca sistemul să continuă să îl ajute pe şofer chiar şi atunci când maşina va trebui să iasă în off-road”, a spus Harper.

Britanicii dezvoltă acum o nouă tehnologie care va permite controlul maşinii în off-road, mai bine decât o poate face cel din spatele volanului.

Din componenţa sistemului fac parte câteva camere, senzori cu ultrasunete şi un telemetru optic LIDAR, care vor scana împrejurimile şi vor determina caracteristica exactă a suprafeţei de drum pe o distanţă de cinci metri.

În dependenţă de tipul suprafeţei, sistemul electronic va optimiza automat setările sistemului de tracţiune integrală Terrain Response. Mai mult, tehnologia va seta o viteză optimă a maşinii atunci când pe drum va fi detectat un şanţ sau un vad.

Totodată, senzorii vor scana şi spaţiul de deasupra maşinii. Şoferul va fi avertizat în cazul în care crengile unor copaci sunt prea jos şi pot atinge automobilul.

Crossoverele şi SUV-urile constructorilor britanici vor mai fi dotate cu funcţia de conexiune wireless Off-Road Connected Convoy.

Asta înseamnă că maşina care merge în faţă, în cazul unei coloane, va putea transmite informaţii despre alunecări sau articulaţiile roţilor, dar şi despre garda la sol optimă pentru a putea traversa segmentul de drum în cauză.

Informaţiile preliminare spun că sistemele vor debuta peste câţiva ani, odată cu apariţia noilor generaţii Range Rover şi Range Rover Sport.

Amintim că în vara anului 2015, JLR a arătat un sistem conceptual de control al maşinii de la distanţă. Volanul poate fi întors, iar maşina poate accelera sau frâna cu ajutorul unei aplicaţii de pe smartphone.

O astfel de funcţie este utilă pentru a putea parcurge porţiuni extreme în off-road, deoarece şoferul va putea sta în afara maşinii şi să vadă înălţimea sau unghiul obstacolelor.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/