(video) ZF a anunțat noi motoare electrice pentru autoturisme și vehicule comerciale
Mai mici, mai ușoare, mai puternice. Germanii de la ZF prezintă noi motoare electrice pentru autoturisme și vehicule comerciale. Da, acest gigant tehnologic nu este renumit doar în industria cutiilor de viteze!
Compania dezvoltă și produce tehnologii pentru mobilitatea viitorului și stabilește ritmul pe piața dinamică a e-mobilității, iar acum își extinde rolul de lider în tehnologie și inovație. O dovedesc cele două milioane de motoare electrice deja produse şi furnizate producătorilor auto!
ZF a prezentat cea mai recentă generație de propulsoare electrice pentru autoturisme și vehicule comerciale ușoare. Acestea stabilesc standarde prin densitatea remarcabilă a puterii și eficiența energetică, lucruri care au devenit posibile datorită numeroaselor inovații atât la nivel de componente, cât și la nivel de sistem.
Printre caracteristici se numără designul compact al unităților, “abordarea discretă” în electronica de putere și utilizarea materialelor care economisesc resursele, ceea ce face, de asemenea, producția de agregate mai sustenabilă.
Cu conceptul lor modular, noile ZF e-drive sprijină producătorii de automobile în personalizarea electrificării în continuare a întregii game de modele. Pentru clienții finali, noile tehnologii oferă o eficiență mai mare, mai multă putere și timpi de încărcare mai scurţi. Aici putem adăuga că, până la sfârşitul anului curent, intră în producţie de serie şi un sistem electric de înaltă tensiune pentru vehicule cu tehnologie de 800V!
Dar pentru a satisface mai bine și mai rapid cererea foarte diversificată a pieței, grupul tehnologic prezintă acum o nouă generație de propulsoare electrice, bazate pe un concept general modular, care include într-un tot întreg un motor electric, un invertor, o transmisie și software necesar pentru control.
Compania ZF a fost, încă din 2008, prima la scară mare din Europa care a furnizat un motor electric pentru un sistem mild hybrid premium. În timp, ZF nu numai că și-a extins portofoliul de produse cu ajutorul inovațiilor tehnologice, dar a și susținut puternic tendința de electrificare a autoturismelor, pentru reducerea emisiilor de CO2, dăunătoare climei. Acest lucru a dus la creșterea masivă a capacității de producție, în ultimii ani.
ZF s-a adaptat continuu la numărul tot mai ridicat de solicitări și la cererea mare de mobilitate electrică. Compania a decis deja cu ani în urmă să implementeze propria tehnologie în ceea ce privește bobinarea concentrată a rotorului, utilizată acum pentru motoarele electrice, în aplicațiile hibride. După 2015, când cererea de mobilitate pur electrică a început să devină tot mai mare, compania a pus accentul pe dezvoltarea unei noi tehnologii: bobinarea de tip “hairpin”, ce permite ca firele să fie bobinate mai strâns împreună, lucru ce ajută la creșterea puterii, vitezei și cuplului, ocupând același spațiu.
Noua generație de ZF e-drive va fi disponibilă pe piață ca sistem complet începând cu 2025, însă componente individuale în producția de serie vor fi disponibile mai devreme. Următoarele inovații la nivel de componente își aduc contribuția la sistemul general avansat:
- Cu „tehnologia pachetului discret”, electronica de putere gestionează actul de echilibrare între un grad ridicat de uniformitate a componentelor și adaptabilitate ridicată. Individualizarea are loc la nivel de cip. Un invertor ZF structurat discret este construit cu comutatoare individuale cu semiconductor de putere. Această modularitate oferă o scalabilitate de performanță mai bună decât este posibilă cu modulele de putere complexe. În plus, „tehnologia pachetului discret” ZF necesită mai puține tipuri de componente decât utilizarea modulelor de putere tradiţionale.
- Cu un motor electric nou, foarte integrat, ZF crește încă o dată densitatea de putere în comparație cu tehnologia disponibilă în prezent pe piață. Un nou concept de răcire și o nouă tehnologie de bobinare joacă aici un rol decisiv.
- Datorită noului concept de răcire, ZF permite uleiului să curgă direct în jurul tijelor de cupru – exact în punctul în care se generează cea mai mare căldură în timpul funcționării. O astfel de răcire extrem de eficientă crește semnificativ performanța, păstrând aceeași greutate și același spațiu de instalare. Puterea continuă a motorului electric este crescută până la 85% din puterea de vârf.
- În plus, se poate renunța în mare măsură la utilizarea mineralelor/metalelor rare grele, iar motorul electric poate fi astfel produs mai sustenabil.
- Tehnologia de înfășurare împletită dezvoltată de ZF, o dezvoltare ulterioară a înfășurării “ac de păr”, permite economisirea a 10% din spațiul de instalare. Numai capul de înfășurare este cu aproximativ 50% mai mic decât în cazul abordărilor convenționale. Aceasta înseamnă că este procesată cu aproximativ 10% mai puțină materie primă.
- Cu noua sa cutie de viteze coaxială, ZF își transferă know-how-ul de lider mondial în cutii de viteze planetare către următoarea generație de propulsii electrice. Două angrenaje planetare integrate nu numai că generează raportul de osie dorit, dar includ și funcția unui diferențial, complet integrată. În comparație cu conceptele comune de offset, noua soluție reduce greutatea și cerințele de spațiu de instalare fără a compromite eficiența, zgomotul și vibrațiile.
- Convertoarele de înaltă tensiune (convertoare DC-DC) joacă un rol central în sistemele de propulsie electrice alimentate cu celule de combustie. Ele compensează tensiunea scăzută de ieșire și căderea puternică de tensiune la sarcina mare a celulelor de combustie. Noul convertor ZF, care a fost dezvoltat pentru aplicații pe autoturisme și vehicule comerciale, are o valoare maximă de 99.6% în ceea ce privește eficiența.
Motoarele electrice ZF acoperă o gamă largă de aplicații, de la sistemele mild hybrid și plug-in hybrid la sisteme de propulsie pur electrice pentru autoturisme și vehicule comerciale. Plaja de performanțe se întinde de la 50 la 550 kW (68-748 CP) şi de la 75 la 1.500 Nm.
Pentru a ține pasul cu creșterea globală a producției de vehicule electrice, ZF și-a extins continuu capacitatea de producție pentru motoarele electrice la fabrica principală din Schweinfurt, Germania. În plus, în ultimii ani, compania a pus în funcțiune linii mari de producție la Pancevo (Serbia) și Shenyang (China). Compania construiește și o altă fabrică, în America de Nord, care va fi funcțională în 2023.
Cmentariile sunt închise