(video) ZF propune eliberarea centrului volanului de un airbag în schimbul unei alternative

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

De la introducerea airbagurilor pentru șofer în anii 1980, acestea au avut un loc permanent în centrul volanului, în butucul său. De atunci, volanul a fost mai mult decât interfața pentru transmiterea comenzilor de direcție între șofer și mașină, având și o funcție de protecție în cazul unui accident.

De aproximativ trei decenii, un airbag al șoferului a fost echipament standard în majoritatea mașinilor. Și a ajutat la salvarea de vieți și reducerea vătămărilor. În plus, în mașinile moderne, volanul a devenit centrul de comandă pentru funcțiile de divertisment și asistență.

ZF LIFETEC, divizia de Sisteme de Siguranță Pasivă a ZF Group, a proiectat o nouă generație de volane pentru a extinde posibilitățile de design ale conceptelor interioare orientate spre viitor.

În prezent, airbagul șoferului este declanșat frontal din centrul volanului. Dar ZF LIFETEC va adopta o abordare diferită în ceea ce privește noul design interior al viitorului. În cazul unui accident, perna de aer se declanșează din partea de sus a volanului, prin marginea superioară a acestuia, în direcția șoferului.

Această nouă poziție de instalare a AIRBAG permite spiței orizontale, inclusiv butucului, să aibă un design perfect, asemănător unui smartphone. Comenzile sensibile la forță pentru funcțiile de divertisment și asistență ale vehiculului sunt integrate în spatele unei suprafețe continue. Acest design se integrează perfect în tablourile de bord digitale ale interioarelor vehiculelor moderne.

„Cu acest nou concept, oferim libertate de design pentru volane fără a compromite siguranța.”

Harald Lutz, Head Of Development la ZF LIFETEC
Concept de airbag de la ZF LIFETEC

Limbaj clar de design

Tendința spre un design fără sudură, care a devenit tot mai popular în ultimii ani, se regăsește și în interioarele moderne ale vehiculelor. Producătorii elimină din ce în ce mai mult rosturile și golurile din interior. Acest lucru se reflectă și în opțiunile inovatoare de iluminare și afișare, care sunt integrate în întreg interiorul vehiculului.

Această dezvoltare va continua și cu viitoarele volane. Variantele de design fără sudură, cu o mai mare integrare a funcțiilor HMI și noi suprafețe, vor influența decisiv aspectul și funcționalitatea volanului de mâine.

Concept de volan fără airbag central

Funcția determină designul

Designul fără sudură nu deschide doar multe posibilități pentru utilizarea de noi materiale și forme, ci și în ceea ce privește funcționalitatea. Funcțiile la cerere (câmpuri personalizabile), afișajele tactile sau un monitor central sunt acum concepute. Cu toate acestea, deoarece volanul este și o componentă relevantă pentru siguranța vehiculului, ușurința în utilizare este esențială.

Soluțiile hibride pot fi, așadar, implementate cu acest concept. Acestea includ, de exemplu, combinarea unui comutator rotativ alternativ cu o suprafață sensibilă la forță și tactilă, integrată totodată în volan ca punct de ancorare, permițând astfel șoferului să opereze sistemul în siguranță.

Aceste funcții pot fi, de asemenea, combinate cu detectarea mâinilor pe volan, care este o componentă a volanelor actuale și viitoare. Un senzor capacitiv de sub suprafața pielii recunoaște dacă șoferul doar atinge volanul sau îl prinde ferm. Această tehnologie este un alt modul pentru controlul sigur al vehiculului.

Deocamdată nu s-a anunțat ce producător european ar putea utiliza soluția printre primii și când. În 2023, Sistemele de Siguranță Pasivă ZF au realizat vânzări de aproximativ 4.7 miliarde de euro.

Cmentariile sunt închise