Volvo vrea să renunțe la dealerii din Germania

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Constructorul suedez de automobile Volvo vrea ca în câțiva ani să vândă autovehicule doar online, ceea ce pune o presiune mare pe distribuitorii săi.

Showroom Volvo

Volvo a avut anul trecut o creștere importantă de vânzări în Germania. Creșterea de acolo a fost depășită doar de cea din China, SUA, și Marea Britanie. Acțiunile dealerilor germani a fost unul dintre principalele argumente. În plus, fiabilitatea, siguranța și campaniile de marketing au sporit vânzările. Prin urmare, constructorul suedez de sub aripa mărcii Geely poate fi încântat de rezultate.

Directorul de vânzări online a companiei suedeze în Germania, Axel Zurhausen, afirma că trecerea ”este programată pentru 2025, dar nu este bătută în cuie”. Și nici nu ar avea cum să fie bătută în cuie având în vedere că în Germania sunt 250 de dealeri Volvo. Acest număr ridicat de reprezentanțe ridică probleme mari. Pe de o parte, dacă aceștia vor avea pierderi financiare s-ar putea orienta către alte mărci. Pe de altă parte, interacțiunea dintre vânzători și public este una importantă.

Domnul Zurhausen mai afirma că o altă mare problemă este legată de sistemul online. Interacțiunea cu configuratorul online și informatizarea contractelor sunt o problemă. Pe de altă parte, Volvo încă se gândește dacă strategia celor de la BMW și Mercedes-Benz nu este mai bună. Cei doi producători germani au apelat la agenții de vânzare, cu rezultate bune. De altfel, BMW este conduce detașat în topurile vânzărilor de automobile premium.

Volvo nu se retrage, încă

Volvo a testat sistemul de vânzări online în Marea Britanie. Chiar dacă marca suedeză a înregistrat o creștere bună acolo, ea a fost la nivelul restului pieței. Din acest motiv, unii dealeri au remarcat că: ”interacțiunea dintre dealer și client este cea care crește vânzările. Dealerii știu cum să genereze vânzări așa că de ce să le dai bani să o facă”? Opinia este împărtășită și de alți distribuitori de autoturisme.

Vânzările online de automobile au fost promovate puternic de Tesla. Acestea încă se bucură de un mare succes pe plan internațional. Pe de altă parte, lista de opțiuni la un electromobil Tesla e mai mică decât prima pagină de opționale de la BMW. Totuși, prin această metodă, Tesla Model Y a reușit să fie cea mai vândută mașină din lume, depășind chiar și venerabilul Golf.

Pe de altă parte, Toyota a rămas tradițională în sistemul de vânzări și este pe locul al doilea în Europa. Constructorul japonez știe că cei care caută să procure un automobil au nevoie să vadă vehiculul. Au de asemenea nevoie să vorbească față în față cu un consilier de vânzări. Varianta interacțiunii printr-un computer sau un smartphone este, la moment, foarte îndepărtată. Oricât ar fi smartphone-ul de performant.

Cmentariile sunt închise