Toyota a reușit să urce pe locul doi în clasamentul vânzărilor din Europa cu ajutorul mașinilor hibride

Toyota Land Cruiser Prado
2023 Toyota Land Cruiser Prado

Chiar dacă este numărul unu mondial în ceea ce privește volumele de vânzări, în Europa nu reușește încă să ajungă pe prima poziție în clasamente și rămâne încă în spatele lui Volkswagen.

Toyota este renumită pentru fiabilitatea modelelor sale. Acest fapt a ajutat constructorul japonez să domine piețele mondiale ale vânzărilor. Totuși, acea poziție era datorată în primul rând livrărilor mari pe piața din Statele Unite ale Americii. În Europa, nemții făceau legea și reușeau să se mențină în fața constructorului nipon. Cu toate acestea, japonezii nu s-au lăsat și au urmat un plan pe termen lung care a dus la o majorare a numărului de livrări datorită strategiilor de dezvoltare alese.

Febra vânzărilor de electromobile a cuprins toți producătorii mondiali de autovehicule. Toyota a fost printre ultimii care a intrat pe acest traseu, dar parcă fără tragere de inimă. Rezultatul a fost modelul bZ4X care nu reușește să se apropie ca performanțe de alți producători. Acesta nu oferă o autonomie foarte mare, echipament foarte bogat și nici nu se poate lăuda cu dotări de lux.

De altfel, la noi în țară nici nu se vinde acest autovehicul. Chiar dacă e rar pe la noi pe străzi, un astfel de crossover a fost implicat într-un accident în lanț chiar zilele trecute.

Toyota bZ4X Crossover
Toyota bZ4X Crossover

Dar dacă nu s-a bazat pe electromobile nu înseamnă că nu a urmat o strategie de dezvoltare sănătoasă

Conform datelor obținute de la Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), Toyota a urcat pe locul doi în topurile vânzărilor de anul trecut. Constructorul nipon a reușit să livreze 828.484 autovehicule în 2023. A fost depășită doar de către marca Volkswagen cu 1.357.139 vehicule. Pe poziția a treia se află Audi cu 733.176 unități vândute. Următorii pe listă sunt BMW (728.991 mașini vândute) și Mercedes-Benz (682.498 vehicule).

La noi în țară lucrurile stau mai bine pentru producătorul japonez. Toyota stă în fruntea topului celor mai populare mărci auto în 2023 în Moldova cu 1.334 de mașini livrate. Iar dacă la nivel european Volkswagen este numărul unu, la noi a prins cu greu locul 19. Marca germană a fost devansată chiar și de către producătorul de mașini sport Porsche.

Dar mai interesant este felul în care Toyota a reușit să ajungă numărul doi european. Printre cele mai importante modele furnizate de japonezi sunt crossoverele C-HR și Yaris Cross. Ultima dintre acestea, în versiunea Hybrid, este în garajul AutoBlog.md. Graficul de vânzări de mai jos se referă strict la autoturismele Toyota. Nu sunt incluse și vehiculele autoutilitare sau marca Lexus.

Grafic vânzări Toyota în Europa

Astfel, se poate înțelege că marca Toyota este foarte dedicată să-și depășească principalul competitor – Volkswagen. Pentru a reuși asta, a venit cu multe modele hibride. Acestea sunt atractive atât din punct de vedere financiar cât și din punctul de vedere economic, ca exploatare.

Ca performanțe, mașinile Toyota nu impresionează prin timpi de accelerare. În schimb sunt recunoscute pentru fiabilitate și aptitudini off-road. De aceea nu este de mirare că noul Land Cruiser Prado se epuizează ca pâinea caldă în Europa.

Cmentariile sunt închise