Vot neclar pentru taxele vamale suplimentare pentru mașinile electrice din China
Guvernele Uniunii Europene au expus opinii împărțite cu privire la meritele tarifelor UE asupra importurilor de vehicule electrice fabricate în China, într-un vot fără caracter obligatoriu, dar încă influent, au declarat pentru Reuters câteva surse demne de încredere.
Comisia Europeană, care supraveghează politica comercială a blocului comunitar, a stabilit taxe provizorii de până la 37.6% pentru vehiculele electrice importate din China. A făcut asta pentru a contracara ceea ce consideră a fi subvenții neloiale. În această ordine de idei, a sondat de curând opiniile membrilor UE în cadrul unui așa-numit vot consultativ.
O duzină de membri ai UE au votat în favoarea tarifelor, patru au votat împotrivă și 11 s-au abținut, au declarat sursele!
Reieșind din această discrepanță…
Este de așteptat ca CE să țină seama de acest lucru atunci când va decide dacă va impune taxe definitive în ceea ce este cel mai important caz comercial al UE de până acum.
În cazul în care, la finalul anchetei, Comisia va recomanda impunerea de taxe, acestea vor fi supuse unui vot obligatoriu în rândul membrilor UE. Și vor fi impuse cu excepția cazului în care o majoritate calificată din 15 țări membre, reprezentând 65% din populația UE, votează împotrivă!
În cazul în care modelul votului consultativ s-ar repeta, ar intra în vigoare taxele definitive, aplicabile pentru o perioadă inițială de cinci ani.
Cu toate acestea, numărul mare de abțineri reflectă ezitarea multor membri ai UE, conștienți de argumentele Comisiei conform cărora comerțul trebuie să se desfășoare în condiții de concurență echitabile, dar și de riscul unui război comercial cu China. Beijingul a amenințat cu represalii de amploare.
Producătorii auto germani, care anul trecut au realizat o treime din vânzări în China, au îndemnat UE să renunțe la tarifele vamale, care s-ar aplica nu numai producătorilor chinezi precum BYD, Geely și SAIC, ci și automobilelor fabricate în China de producători auto occidentali precum Tesla și BMW.
Cine nu a votat?
În cadrul votului consultativ de acum câteva zile, Franța, Italia și Spania au susținut tarifele. Iar țări precum Germania, Finlanda și Suedia s-au abținut, au declarat surse guvernamentale.
O sursă germană a declarat că abținerea sa a fost în spiritul “solidarității critice” cu Comisia. Finlanda a avut îndoieli cu privire la interesul UE, având în vedere că nu toți producătorii europeni de automobile au favorizat măsurile. Ministrul suedez al comerțului, Johan Forssell, a declarat că dialogul dintre Comisie și China pentru a găsi o soluție ar fi foarte important.
Comisia își va continua ancheta pentru încă trei luni. Într-un semn de compromis, Comisia Europeană a semnalat că ar putea lua în considerare un tarif mai mic pentru BMW, pentru noul MINI electric fabricat în China, dar și pentru CUPRA Tavascan, au mai declarat două surse care cunosc subiectul.
Cmentariile sunt închise