Neînsemnat sau chiar deloc! Astfel îi va afecta tarifele pregătite de UE pe producătorii chinezi de EV-uri

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Producătorii chinezi de automobile electrice critică decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare, însă au la dispoziţie mai multe opţiuni pentru a continua să crească. Inclusiv mutarea producţiei pe continent şi utilizarea marjelor mari de profit pentru a absorbi o parte din pierderi, arată o analiză Bloomberg.

De asemenea, constructorii chinezi ar putea să îşi îndrepte atenţia spre noile pieţe din Orientul Mijlociu, America Latină şi Asia de Sud-Est, unde automobilele electrice reprezintă un segment mic, dar în creştere.

FOTO: cnn.com

Miercuri, Comisia Europeană a înştiinţat mai mulţi constructori auto chinezi, inclusiv giganţii BYD Co., Geely Automobile Holdings Ltd. şi SAIC Motor Corp. de impunerea unor tarife vamale suplimentare, care vor ajunge până la 48%, începând de luna viitoare, pentru importurile de automobile electrice.

„Pe măsură ce constructorii chinezi devin mai puternici, este natural pentru ei să se confrunte cu măsuri comerciale precum majorarea tarifelor. Chiar şi dacă va exista o oprire a autoturismelor exportate din China, constructorii auto nu vor fi învinşi de noile tarife suplimentare. Dimpotrivă, îi va face mai puternici.”

Cui Dongshu, secretarul general al Asociaţiei constructorilor chinezi de automobile

O dovadă în acest sens sunt acţiunile BYD crescute joi cu până la 8.8% la bursa de la Hong Kong. Sunt cele mai mari creşteri înregistrate de titlurile constructorilor auto chinezi de automobile electrice. Și s-au întâmplat pe fondul estimărilor că noile tarife europene sunt gestionabile.

Datele vamale arată că automobilele electrice Made in China, precum BYD Dolphin şi MG 4, se vând la un preţ dublu în Europa comparativ cu preţurile de pe piaţa din China. Asta dă constructorilor chinezi un amortizor împotriva noilor tarife.

„Cel mai probabil, BYD va putea să absoarbă cea mai mare parte a tarifelor impuse de UE, deoarece profitabilitatea automobilelor sale este mai mare decât cea a rivalilor. În plus, BYD a fost lovit cu tarife suplimentare mai mici, de 17.4%, comparativ cu media de 21% pentru industria auto chineză şi tarifele de 38.1% impuse SAIC.”

Joanna Chen, analist la Bloomberg Intelligence

Chiar şi după noile tarife suplimentare, profitul generat de BYD pentru fiecare autoturism vândut în Europa va fi cu 150% mai mare decât acelaşi autoturism vândut în China, susţine Nick Lai, analist la JPMorgan Chase & Co.

Încă o comparație: BYD obține un profit de 15.400 USD pentru un Seal U în Europa, față de 1400 USD în China. Acest lucru înseamnă că BYD obține un profit mai mare cu 14.000 de dolari pentru fiecare model Seal U vândut în UE, potrivit unui raport al Rhodium Group.

O taxă de aproape 30% (noua taxă + cea de 10% deja existentă) ar lăsa în continuare companiei o primă de 15% (5080 USD) în UE în raport cu profiturile sale din China. Asta înseamnă că BYD ar câștiga în continuare cu peste 5000 de dolari mai mult pentru un Seal U vândut în UE decât în China. Acest lucru ar menține exporturile către Europa foarte atractive.

În plus, taxele la acest nivel ar oferi BYD un spațiu de manevră pentru a-și reduce prețurile în scopul de a câștiga cotă de piață în Europa. Mai amintim că BYD nu numai că produce mașini. Deține și mine de litiu, își construiește propriile baterii, își dezvoltă propriile motoare electrice, deține mari nave de transport peste ocean și chiar o companie de asigurări auto.

FOTO: autocar.co.nz

De asemenea, BYD s-a extins agresiv pe alte pieţe de export, din Mexic şi Brazilia, unde investește aproximativ 550 de milioane de dolari pentru a construi primul său hub dedicat automobilelor electrice din afara Asiei, şi până în Thailanda şi Australia. Aceeaşi firmă a ales Ungaria drept locaţie pentru prima sa uzină din Europa, care îi va permite să evite noile tarife prin producţia locală.

Alţi constructori chinezi analizează şi ei diversificarea producţiei în afara Chinei

SAIC şi-a informat dealerii încă de anul trecut că a început să analizeze posibilele locaţii pentru producţia în Europa. Chery Automobile Co. a semnat un acord pentru a produce autoturisme la o uzină din Barcelona. Geely, care în 2010 a preluat constructorul suedez Volvo, are mai multă flexibilitate pentru a-şi ajusta producţia.

În paralel, Orientul Mijlociu a devenit o nouă piaţă pentru producătorii chinezi de automobile electrice, inclusiv pentru Chery Auto, Xpeng Inc. şi Zeekr. La începutul acestei luni directorul general de la Nio Inc., William Li, a spus că tarifele suplimentare introduse de UE reprezintă o decizie care „merge în direcţia greşită”, adăugând că firma va începe să se extindă în Orientul Mijlociu la finele acestui an.

Majorarea tarifelor în Europa va avea un impact minor asupra producătorilor chinezi pentru că regiunea este responsabilă pentru o mică parte din vânzările lor totale, potrivit lui Kevin Lau, analist la Daiwa Securities. Acesta a estimat că, în primele patru luni ale acestui an, Europa a fost responsabilă doar pentru 1-3% din vânzările totale ale BYD, Geely şi SAIC.

Cmentariile sunt închise