VW anunță platforma MEB+ pentru maşini electrice. Caracteristici cheie
Odată cu dezvoltarea Modular Electric Drive System (MEB), marca germană Volkswagen a întreprins lucrări de pionierat pentru mobilitatea electrică și a adus pe drum o adevărată schimbare a jocului. Datorită flexibilității sale mari, platforma concepută exclusiv pentru mașini electrice poate fi folosită pentru a construi o mare varietate de modele, de la mașini compacte la autoutilitare, ceea ce s-a făcut deja.
La sfârșitul anului 2019, primul model pe bază de MEB (ID.3) și-a sărbătorit premiera mondială, iar între timp, mai mult de jumătate de milion de electromobile numai din familia ID au fost livrate. Deci, VW consideră că MEB şi-a demonstrat deja potențialul, fiind acum dusă la următorul nivel prin MEB+.
Deoarece multe mărci ale Grupului Volkswagen se pot baza literalmente pe MEB, clienții pot alege dintr-o gamă diversă de modele și numeroase opțiuni pentru configurația individuală a vehiculului. În prezent, pe platforma electrică sunt deja construite o duzină de modele: toate ID-urile, modele ale mărcilor Audi, CUPRA, ŠKODA și ID. Buzz de la Volkswagen Commercial Vehicles. Peste 670.000 de vehicule pe MEB au fost livrate deja în cadrul Grupului.
Un mare plus al MEB este conceptul de baterie modulară, care permite ca a sa capacitate să fie adaptată optim pentru utilizarea prevăzută. De exemplu, dacă conduceți în principal un ID.3 prin oraș și doar pe distanțe scurte, bateria de 58 kWh este suficientă şi acest lucru face ca mașina să fie mai ieftină de cumpărat. Cei care circulă frecvent pe distanțe mai mari pot alege o baterie de 77 kWh atunci când configurează mașina. Autonomia variază astfel de la peste 400 la peste 550 km.
În plus, designul MEB permite o cantitate semnificativ mai mare de spațiu în interior decât o mașină cu combustie de aceleași dimensiuni. Pasagerii se pot bucura de un spațiu deschis, confortabil, care le oferă același spațiu în interior într-un ID.3 ca cel dintr-un Passat, însă cu dimensiunile exterioare ale unui Golf.
În următorii ani, Volkswagen va investi substanțial în dezvoltarea în continuare a platformei sale electrice de succes: MEB va deveni MEB+. În conformitate cu ideea inițială, tehnologiile de încărcare și stocare, precum și infrastructura digitală vor fi actualizate. Cu MEB+, vor fi posibile şi salturi semnificative în funcțiile de conducere automată, de exemplu. MEB+ va utiliza o nouă generație de baterii VW, cu aşa-numite celule unitare, fapt care va permite autonomii de până la 700 de km. Iar viteza de încărcare rapidă a bateriilor va fi mai mare datorită suportului unei puteri cuprinse între 175-200 kW.
Gama de modele bazate pe MEB va fi extinsă semnificativ – 10 noi modele electrice Volkswagen vor fi lansate până în 2026, inclusiv unul entry-level de aproximativ 25.000 de euro. Mașini noi sunt, de asemenea, planificate în segmentele de performanță și premium. Una peste alta, acest lucru înseamnă o altă creștere semnificativă a opțiunilor individuale și a confortului, precum și a calității și fiabilității – valori familiare pe care clienții le pot aștepta din nou de la Volkswagen în viitor.
În paralel, Volkswagen pregătește fabrica sa din Wolfsburg pentru viitor: marca va face o investiție inițială de aproximativ 460 de milioane de euro în fabrica principală până la începutul anului 2025. Acest lucru a fost anunțat miercuri de CEO-ul Thomas Schäfer. Investiția este destinată în primul rând pregătirilor pentru producerea noului ID.3. Mașina electrică compactă va părăsi linia de asamblare din Wolfsburg din 2023 – inițial în producție parțială, cu producția completă programată din 2024. Avansarea este programată să fie finalizată până la sfârșitul anului 2025.
După aranjarea lucrurilor pentru ID.3, VW va folosi MEB+ pentru a lansa până în 2026 un nou crossover electric de mărimea unui Tiguan, poate chiar varianta electrică a sa. Producătorul spune că noul model ar completa în mod ideal cele mai bine vândute ID.4 și ID.5.
Iar după lansarea MEB+, la fabrica din Wolfsburg va demara proiectul de vehicule Trinity. Acesta se va baza pe viitoarea platformă Scalable Systems Platform (SSP). Cel mai târziu până la sfârșitul anului 2033, marca Volkswagen va construi doar mașini electrice în Wolfsburg – ca și în toate celelalte fabrici ale sale din Europa.
Cmentariile sunt închise