Carlos Ghosn a demisionat din toate funcţiile de conducere de la Renault

Acum a rămas “singur” în faţa instanţei! Carlos Ghosn a demisionat de bună voie din funcția de președinte al consiliului de administrație și director executiv al Renault. Anunţul a fost făcut de ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, la Forumul Economic Internațional de la Davos, la o oră târzie din seara zilei de ieri.

FILE PHOTO: Carlos Ghosn, chairman and CEO of the Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, attends the Tomorrow In Motion event on the eve of press day at the Paris Auto Show, in Paris, France, October 1, 2018. Picture taken October 1, 2018. REUTERS/Regis Duvignau/File Photo

Timp de două decenii, Carlos Ghosn a stat în fruntea industriei auto globale. Mandatul său de la Renault s-a încheiat într-o manieră umilă, într-o celulă închisă la periferia orașului Tokio.

Ghosn urmează a fi înlocuit în funcţiile părăsite de șeful Michelin, Jean-Dominique Senard (stânga) şi Thierry Bollore respectiv, cel care a asigurat până acum interimatul.

Zvonurile despre probabilitatea unei astfel de mișcări au avut loc în ultimele zile. Surse au raportat că Guvernul Franței, care deține 15% din acțiunile companiei Renault, exercită presiuni asupra consiliului de administrație. Totuşi, conducerea companiei franceze, până de curând, nu a vrut să-l demită pe Ghosn, invocând ambiguități în cauza penală inițiată în Japonia de către Nissan.

Cu toate acestea, forţele adminstrative au fost mai puternice. Se pare că factorul decisiv pentru Guvernul Franței a fost faptul că Ghosn se află deja de prea multă vreme într-o închisoare japoneză.

Vezi şi: (update) Carlos Ghosn rămâne după gratii pentru că instanţa se teme că va fugi din Japonia

FOTO: usatoday.com

Anunţul ministrului francez este o întorsătură de situaţie pe care puțini ar fi prezis-o înainte de 19 noiembrie, când poliția niponă a descins la bordul avionului privat al lui Ghosn, la scurt timp după ce a atins pista aeroportul Haneda. El a fost în custodie de atunci, fiind acuzat de manipulări financiare la Nissan, care includ subestimarea veniturilor sale cu zeci de milioane de dolari și transferarea pierderilor personale de tranzacționare către companie.

Dacă va fi condamnat, se va confrunta cu zeci de ani de închisoare. Până în prezent Ghosn se declară nevinovat.

“Este un fel de lucru care se întâmplă atunci când cineva rămâne la putere pentru prea mult timp”, a declarat Bernard Jullien, un consultant independent în industria auto care a scris pe larg despre Renault.

Ghosn a condus un imperiu auto care se întindea pe tot globul, de la Rusia la SUA şi în Japonia și a inclus nu numai compania Renault, ci și alianța cu Nissan și Mitsubishi Motors. Cel mai mare parteneriat auto din lume a vândut 10.6 milioane de vehicule în 2017, mai mult decât Volkswagen Group sau Toyota Motor Corporation.

Cmentariile sunt închise