(video) Premieră: Primele modele hibride de serie din istoria mărcii FIAT

Deşi nu au nimic în comun cu cei de la Renault, este o pură coincidenţă că italienii de la FIAT şi-au prezentat acum câteva ore primele maşini hibride, aşa cum au făcut-o francezii. Modelele FIAT 500 şi Panda vor purta în denumire cuvântul Hybrid, deşi sub capotă dispun de o unitate de propulsie mild hybrid.

https://www.youtube.com/watch?v=rGhvwkqYm1U

Interesant mai este că FIAT a introdus un sistem nou de propulsie practic pentru cele mai vechi modele din gamă: dacă actuala generație Panda este pe linia de asamblare deja de nouă ani, atunci compacta 500 de aproape 13!

Oricum, acesta pare a fi un avantaj pentru ca să mai poată sta pe piaţă legal, asta pentru că în acest mod corespund ultimelor norme de poluare Euro 6D, care, în funcție de reglementările locale, includ libertatea de acces și de circulație în centrele orașelor, oportunitatea de a accesa parcări mai ieftine în centrele orașelor și reduceri de taxe.

Ambele modele sunt construite pe aceeași platformă și, prin urmare, au o unitate de propulsie unificată. Locul motorului natural aspirat de 1.2 litri şi cu patru cilindri va fi ocupat pe aceste versiuni mai “curate” de un propulsor cu trei cilindri şi un volum de doar un litru din familia FireFly, care are un raport de compresie de 12:1.

Inginerii italieni i-au ataşat pentru suport un demaror-generator care funcţionează la o tensiune de 12 V, fiind pus în mişcare de o centură ataşată de arborele cotit. Puterea totală a sistemului mild hybrid urcă până la 70 CP la 6.000 rpm şi 92 Nm la 3.500 rpm. Greutatea motorului este de doar 77 de kg.

Comparativ cu motorul anterior de 1.2 litri cu 69 de CP, motorizarea Mild Hybrid îmbunătățește eficiența consumului de combustibil, reducând astfel emisiile de CO2 în medie cu 20% pentru FIAT 500 și cu până la 30% pentru Panda Cross.

Desigur, o astfel de anexă hibridă nu le permite modelelor să ruleze doar pe energie electrică pură, dar acest mic motor electric integrat în demarorul-generator dezvoltă până la 3.6 kW (5 CP), ajutând principalul motor cu combustie internă în primele secunde de accelerare și funcționând în cadrul sistemului Stop-Start, pornind rapid motorul dacă este necesar şi practic fără vibraţii, iar atunci când maşina este frânată de şofer, acest dispozitiv trece în modul de generator și stochează energie într-o baterie litiu-ion de 11 Ah.

Această tehnologie mai permite motorului cu ardere internă să se oprească, chiar și la viteze de sub 30 km/h, pur și simplu prin includerea cutiei de viteze în treapta N (panoul de bord, care afișează informații corespunzătoare sistemului de propulsie, îi va arăta şoferului când poate face asta). În modul de rulare din inerţie, bateria litiu-ion va avea grijă să alimenteze toate dispozitivele de la bord, asigurând șoferul cu un control deplin al vehiculului.

Apropo, noua unitate de propulsie este situată mai jos cu 45 de mm decât motorul anterior, ceea ce ar trebui să îmbunătățească caracteristicile de rulare ale ambelor modele. De asemenea, este curios faptul că aceste modele mild hybrid vin cu o cutie de viteze mecanică cu şase trepte, cu rapoarte de schimbare configurate special în folosul economiei. Tracţiunea ambelor maşini este pe puntea din faţă.

FIAT 500 Hybrid va fi primul care va intra pe piața europeană – vânzările vor începe în februarie. Iar în luna martie, dealerii vor primi şi modelul cross cu cinci uşi Panda Hybrid.

Modelele vor debuta într-o ediţie specială Hybrid Launch Edition. Seria specială va putea fi recunoscută prin insigna “Hybrid” de pe hayon și sigla exclusivă “H”, formată din două picături de rouă, pe planşa de bord. Pentru scaunele din habitaclu va fi folosită SEAQUAL YARN, o ţesătură produsă dintr-un material special, certificat de SEAQUAL INITIATIVE, derivat din plastic reciclat: 10% provenind din mare și 90% din pământ.

Apropo, acest an va mai fi unul istoric pentru FIAT, asta pentru că la Salonul Auto de la Geneva va debuta complet noul FIAT 500e, care va fi produs în paralel cu modelul de generație actuală.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise