(video) Premieră mondială: Primul plug-in hybrid de serie din istoria Opel – Grandland X Hybrid4

Până apare în gamă un nou electromobil, o versiune a noii generaţii Corsa, model care va fi prezentat la fel în această lună de mai, Opel şi-a îndeplinit promisiunea făcută încă în 2017.

Crossoverul Grandland X s-a ales cu o unitate de propulsie plug-in hybrid şi a devenit astfel primul model din istoria companiei, care este dotat cu un astfel de ansamblu de agregate! (*o capotă vopsită în culoare neagră este o opţiune)

Dacă e să vorbim sincer, cei de la Opel au împrumutat majoritatea agregatelor de la noul proprietar, mai exact de la modelul Peugeot 3008 Hybrid4 pe care l-am cunoscut în 2018 şi care deja este disponibil pe piaţă. Astfel, noua versiune Grandland X nu numai că are un sistem de tracţiune integrală, ci şi o autonomie bună în regim de propulsie complet electric.

Sub capotă ascunde un motor turbo pe benzină cu patru cilindri şi sistem de injecţie directă, din familia PureTech, cu un volum de 1.6 litri şi cu 200 de CP la activ, care lucrează împreună cu un demaror-generator şi un sistem avansat de răcire a componentelor. Cutia de viteze este una automată cu opt trepte, nouă, de model e-EAT8 (Electric Efficient Automatic Transmission), inclusiv cu levier nou. Pentru tranziții optime și imperceptibile între convertoarele termice şi electrice, convertizorul de cuplu (hidro transformatorul) este înlocuit cu un ambreiaj umed multi disc. Toate aceste modificări oferă o creștere a cuplului de 60 Nm pentru o reacție mai mare.

Crossoverul mai are la bord două motoare electrice, câte unul poziţionat pe fiecare din cele două punţi. Cel din faţă este conectat direct la cutia de viteze şi produce 108 CP. Cel de pe puntea din spate produce tot atâţia CP, dar lucrează în tandem cu un invertor, un diferenţial şi o cutie de viteze compactă individuală, pentru a putea funcţiona corect sistemul de tracţiune integrală. De asemenea, pentru a include toate aceste agregate, suspensia semi independentă din spate a fost înlocuită cu una multi link.

Noul Opel Grandland X Hybrid4 produce în total 300 de CP. Însuşi setul de acumulatori litiu-ion este poziţionat sub bancheta din spate şi nu afectează cumva volumul portbagajului. Acumulatorii au o capacitate totală de 13.2 kWh şi potrivit producătorului, pot asigura o autonomie de 50 de km de rulare în regim complet electric în baza noului standard WLTP. Studiile arată că 80% din deplasările făcute zilnice în Germania sunt pe o distanţă mai mică de 50 de km, astfel încât această maşină poate fi condusă mereu fără emisii.

Printr-un încărcător de bord standard (3.3 kW, 8А, opţional 6.6 kW), bateriile se pot încărca complet timp de şapte ore, printr-un socket de tip Green’up (3.3 kW 14A) în patru oreînsă dacă se foloseşte o staţie publică de încărcare rapidă sau un Wallbox de firmă în condiţii casnice (7.4 kW, 32А) timpul se reduce la o oră şi 50 de minute. Portul de încărcare este poziţionat în partea laterală opusă a buşonului rezervorului de carburant.

Rivalul său de la Peugeot poate face 0-100 de km/h în 6.5 secunde, iar viteza maximă pe care o poate atinge în regim electric este de 135 de km/h, după care, la necesitate, se conectează motorul termic. Caracteristici dinamice pentru modelul Opel nu au fost anunţate, însă consumul mixt preliminar îi este declarat ca fiind de 2.2 litri/100 km!

Pe lângă regimul de rulare electric mai există alte trei: Hybrid, Sport şi AWD. De asemenea, dacă este conectată noua funcţie e-Save, sistemul electronic va face tot posibilul pentru a păstra în acumulatori cantitatea necesară de energie pentru ca aceasta să poată fi utilizată pe un itinerar dorit de şofer (de exemplu dacă se circulă printr-o zonă în care utilizarea motorului cu ardere internă este interzisă, proprietarul va putea liber comuta propulsia electrică).

Șoferul va mai putea alege să activeze o nouă caracteristică de frânare care va permite vehiculului să decelereze fără apăsarea pedalei de frână propriu zise. Fiind o frână de motor, aceasta face de asemenea posibilă reîncărcarea acumulatorilor, de exemplu, când maşina rulează în pante. În modul Drive, acţionarea modurilor Shift și Park a transmisiei automate este suficientă pentru a activa acest mod de frânare. O acţionare repetată o dezactivează.

Iar în scopul creșterii autonomiei, sistemul de frânare i-Booster recuperează energia în timpul frânării sau a decelerației atunci când piciorul este ridicat de pe pedală (energia care se disipează, de obicei, pe maşinile doar cu motoare cu combustie). Autonomia electrică poate creşte în această situaţie cu până la 10%, după ce o nouă cantitate de energie a ajuns în baterii.

Pentru că sistemul electric al maşinii funcţionează cu o tensiune de 300 V, Grandland X Hybrid4 mai este echipat cu un compresor electric pentru sistemul de climatizare, dar și un încălzitor electric.

Pentru a face încărcarea și mai convenabilă, Grandland X Hybrid4 va beneficia de soluțiile dedicate pentru vehiculele electrificate, furnizate de serviciile Free2Move, marca de mobilitate a Groupe PSA. Oferta va include un permis ce va oferi acces la mai mult de 85.000 puncte de încărcare în Europa și un planificator de călătorii, care propune cele mai bune rute bazate pe autonomia maşinii și localizarea stațiilor de încărcare de-a lungul itinerarelor. Navigaţia conectată prin sistemul de infotainment Navi 5.0 IntelliLink va avea grijă să găsească rutele și să facă toate ghidajele necesare către destinaţie.

Un Grandland X Hybrid4 va oferi, de asemenea, noul serviciu de telematică Opel Connect. Funcții utile, cum ar fi navigaţia cu informații din trafic oferite în timp real, verificarea datelor cheie ale vehiculului prin intermediul unei aplicații mobile, conectarea directă cu asistența rutieră și apelul de urgență, oferă șoferului și pasagerilor un plus de spirit. La ajutor se mai poate apela în câteva secunde prin apăsarea unui buton roşu dedicat, iar în cazul în care centurile de siguranţă se pretensionează înainte de o posibilă coliziune, ori atunci când sunt declanșate pernele de aer, apelul de urgență este activat automat.

Noul Opel Grandland X Hybrid4 va fi disponibil pentru comandă peste câteva săptămâni, în timp ce primele livrări vor urma de la începutul lui 2020. Preţul de start porneşte de la 49.940 de euro în Germania.

Noul Grandland X Hybrid4 face parte din noua generaţie de vehiculele electrificate. În timp ce Ampera-e încă rămâne în vânzare pe unele pieţe, producătorul va mai lansa la nivel global în termen de 20 de luni noul Corsa, noul Zafira Life MPV, noul Vivaro LCV și succesorul lui Mokka X, toate având câte o versiune complet electrică.

Cmentariile sunt închise