Renault 5 – mașina care a definit hatchbackul de clasă mică

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ideea unei mașini de dimensiuni mici care să satisfacă nevoile unei familii nu este deloc nouă, iar francezii de la Renault au reușit să o pună în aplicare cu succes acum mai bine de 40 de ani când au creat Renault 5.

Predare de ștafetă dintre prima și a doua generație

Renault 5 a fost o apariție revoluționară în peisajul automobilistic de la începutul anilor ’70. Constructorul francez dorea să producă un vehicul de mici dimensiuni car să ofere costuri reduse de exploatare și suficient confort. Ideea era deja în lucru, dar centrul de proiectare Renault încă nu găsea o soluție pentru acest nou model.

În acest context, designerul Michel Boué s-a apucat să deseneze în afara programului câteva idei de caroserie. Atunci când a fost mulțumit de felul în care arăta mașina, a prezentat-o conducerii companiei care a fost încântată. Ideea lui a fost să preia o mare parte din mecanica existentă pe modelul Renault 4 și să o transfere pe noul 5.

Caroseria noului model era de tip hatchback, o idee bine definită de Renault cu modelul 16 din 1965. Acest tip de construcție a fost utilizat cu succes și pentru modelele 4 și 6. Dar dacă acele modele erau dotate cu cinci uși, modelul 5 a fost lansat cu doar cu trei uși. Caroseria mică, farurile dreptunghiulare și liniile laterale curate fără ornamente excesive a atras imediat. În plus, barele din plastic integrate în forma generală a mașinii au fost considerate foarte moderne. Încă era vremea barelor de protecție cromate, metalice.

Primele schițe ale modelului făcute de Michel Boué

Renault 5, începutul legendei

Prima generație a fost prezentată presei în decembrie 1971. Lansarea oficială a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie 1972 și a devenit brusc un campion al vânzărilor. Din păcate, Michel Boué n-a apucat să se bucure de reușita modelului creat de el deoarece a decedat la scurt timp după lansarea modelului. Dar micul 5 a fost moștenirea pe care a lăsat-o industriei auto.

În aceeași perioadă cu Renault 5 au mai existat câteva autoturisme asemănătoare ca și concepție. Au mai existat FIAT 127, Autobianchi și, Peugeot 104 hatchback. Dar succesul înregistrat de 5 le-a depășit pe toate. În Franța a fost campion al vânzărilor vreme de 14 ani, cu un total de 5.5 milioane de exemplare. Renault avea motive de bucurie.

Prima generație a preluat de la vechiul Renault 4 mai multe componente, inclusiv cutia de viteze cu schimbătorul care ieșea din planșa de bord. În 1973, constructorul francez a început producția lui 5 și în Spania. Acolo au fost realizate primele modele cu schimbător la podea. Tot acolo a fost realizat și o versiune de berlină cu patru portiere, denumită Renault 7. Dar nu s-a bucurat de succes. După ce a introdus versiunea cu cinci uși în 1979, vânzările au explodat. În 1980 Renault a livrat peste 700.000 de unități, cu peste 200.000 decât în anul precedent.

Fantasticul Renault 5 Turbo cu motor central

Vremea Turbo

După ce au realizat modele economice de Renault 5, francezii au vrut să ofere și ceva mai sportiv. În 1979, constructorul francez a obținut prima victorie a unui motor turbo din Formula 1. Imediat au înțeles că ar putea fi o soluție și pentru micul 5. Așa a luat naștere primul Renault 5 Turbo cu motor central și tracțiune spate. Modelul a fost o revelație. Mai mult, a câștigat Raliul Monte Carlo din 1981 în fața lui Audi cu faimosul Quattro, care avea tracțiune integrală.

Inginerie la superlativ pentru performantul 5 Turbo

Dar Renault 5 Turbo nu era o mașină practică. Nu avea portbagaj, era gălăgioasă și îi plăcea mult benzina. Prin urmare, constructorul a realizat o versiune mai civilizată, cu motor față și turbocompresor mai mic. Rezultatul a fost versiunea Renault 5 Alpine Turbo din 1982. Cu doar 110 CP, dar un cuplu destul de ridicat, reușea să coboare demarajul de la 0 la 100 km/h sub zece secunde.

Al doilea Renault 5

Constructorul francez a lansat cea de-a doua generație a modelului în 1984. Caroseria a fost desenată de renumitul designer Marcello Gandini. Italianul era cunoscut pentru modele precum Lamborghini Miura sau celebrul Countach. El tocmai părăsise studioul de design Bertone unde lucrase și devenise independent. Renault 5 a fost un mare succes pentru el. Cu toate că cea de-a doua generație nu părea foarte diferită de prima, ca aspect, modificările erau importante.

În 1985, Renault a propus pieței versiunea 5 GT Turbo. Aceasta era diferită de restul gamei. Avea spoiler și praguri laterale mai coborâte, care îl făceau mai atractiv. Dar nu era vorba doar despre faptul că arăta mai bine. Cu toate că avea doar 115 CP, datorită greutății reduse avea și performanțe bune. Mai exact, reușea să atingă 100 km/h cu start de pe loc în 7.6 secunde.

Versiunea GT Turbo din a doua generație de Renault 5

Odată cu noua generație, calitatea materialelor de la interior a crescut foarte mult. În plus, au existat mai multe versiuni cu o cutie de viteze automată, ceea ce era o raritate în segmentul clasei mici. O altă importantă evoluție a gamei a fost motorul turbodiesel. Acesta a fost produs între 1985 și 1990 și oferea o autonomie excelentă. Renault putea fi mulțumit de reușita sa.

Final de carieră și moștenirea

Renault nu se putea despărți ușor de micul 5. Așa se face că deși a lansat modelul Clio în 1990, tot nu a trimis 5-ul la pensie. L-a mai ținut în producție până în 1996. Să nu uităm că mașina se baza pe o platformă de peste 40 de ani, de la Renault 4 din 1961. Ce-i drept, și acel model a fost produs aproape neschimbat până în 1992. Modelul Clio a preluat din moștenire și între timp a ajuns disponibil și în versiunea Alpine.

După 5.5 milioane de unități vândute, micul 5 a fost retras din producție de către constructorul francez. Odată cu retragerea acestui model, s-a încheiat și epoca în care Renault folosea cifre pentru mașinile sale. Dar totuși, o idee a acestui imens succes a rămas în memoria europenilor. Această nostalgie a dus la realizarea noului Renault 5 E-Tech.

Renault 5 E-Tech continuă povestea 5-ului

Epoca electronicii

Noi am fost la Paris și am avut un prim contact cu noul și simpaticul Renault 5 E-Tech electric înainte de lansarea oficială de la Geneva. Noul model are un design inspirat din prima generație a lui Renault 5. Atunci când va începe comercializarea va fi disponibil cu trei versiuni de motoare electrice și două baterii. Dar trebuie știut că nu este primul Renault 5 electric. Constructorul francez a mai testat acest tip de propulsie pe prima generație. Atunci a produs zece exemplare cu baterii cu plumb. Desigur, mașina era foarte grea și nu oferea performanțe. Dar chiar dacă a renunțat atunci la proiect, Renault nu a renunțat la idee.

Chiar dacă la moment mașinile electrice nu mai înregistrează aceleași vânzări, tendința e de creștere. În plus, din anul 2035 se va opri vânzarea de mașini cu motoare termice în Europa. Acela va fi momentul în care cei care au pornit de mai mult timp cercetarea în domeniu vor avea de câștigat. Renault se află, deja, în stadii avansate de cercetare și caută un parteneriat cu Volkswagen pentru reducerea costurilor. Prin urmare, ne putem aștepta să vedem noul 5 E-Tech pe străzile din Chișinău mai curând decât ați crede. La moment, încă se mai vinde gama Zoe, dar va veni și rândul noului 5.

Cmentariile sunt închise