(video) Sărbătoare pentru Cadillac: 15 ani de la introducerea seriei V de maşini sportive
Acum cincisprezece ani în urmă, Cadillac a făcut un salt important prin debutul seriei V de maşini, stabilind o moștenire de atletism rafinat, transmis printr-o succesiune de sedanuri americane aclamate, distinctive și luxoase. Iată pe scurt care a fost evoluţia acestei poveşti de succes pentru compania americană.
Într-o mișcare îndrăzneață pentru un brand care încă își stabilea performanța pe stradă, inaugurarea seriei de modele a avut loc cu CTS-V în 2004 pe celebrul circuit de curse Nurburgring din Germania. Era primul automobil de acest gen pentru Cadillac şi era ca nici altul făcut de firma americană. A fost cea mai puternică mașină pe care a produs-o vreodată (406 CP) și era oferită doar cu o cutie de viteze manuală.
“De la început, seria V a Cadillac a reprezentat expresia finală a designului, tehnologiei și performanței noastre. Aceasta a introdus o nouă generaţie de clienţi orientaţi spre performanţă în showroom-urile Cadillac şi a transformat imaginea tradițională a brandului într-una cu fațete diferite pentru diversele gusturi ale clienților”, a declarat preşedintele General Motors, Mark Reuss.
Arborele de familie a seriei V a crescut pentru a include cinci platforme auto: CTS, XLR, STS, ATS și CT6, cu mai multe planificate. Inclusiv cu actualul CT6-V, fiecare a oferit o expresie unică de performanță și a împărtășit o moștenire a dinamicii avansate din punct de vedere tehnologic.
“Seria V este o filozofie la fel de mare ca și componentele unice din care se compun fiecare variantă. Asta înseamnă că diferitele modele din seria V oferă experiențe distinctive de conducere, dar au distilat mereu prin perspectiva unică a Cadillac asupra performantelor spirituale”, spune inginerul-şef executiv al Cadillac, Brandon Vivian.
Scopul a ceea ce Cadillac ar putea oferi a evoluat de la gama originală a seriei V în strategia de astăzi, în care distincțiile de design și performanță sunt adaptate preferințelor clienților pentru aspectul tradițional orientat fie spre lux, fie spre sportivitate. Seria V este destinată clienților cu gândire “sportivă”, oferind capacități de performanță îmbunătățite.
Cronologia seriei V
- 2004 – CTS-V (prima generaţie)
Primul CTS-V a stabilit mai multe repere, fiind primul proiect dezvoltat de către o divizie de vehicule speciale de performanţă a General Motors, înființată în 2002 sub conducerea specialistului Ken Morris. Iniţial a fost ales pentru el un V8 de 5.7 litri de pe Chevrolet Corvette Z06 (C5) şi cutia de viteze cu şase trepte de pe acelaşi model, care genera 406 CP/536 Nm (mai târziu a apărut şi un V8 de 6.0 litri cu aceleaşi caracteristici, preluat de pe un Corvette C5 obişnuit). Cu ambele putea accelera de pe loc şi până la 97 de km/h în 4.6 secunde, în timp ce viteza maximă putea urca până la 262 de km/h.
Faptul cum se manipula pe Nurburgring a fost calificat superb de către majoritatea jurnaliştilor, acolo stabilind un timp de tur de 8 minute şi 19 secunde, rivalizând astfel cu modele ca Mercedes-Benz E55 AMG, BMW M5 sau Lexus IS F.
La fel, primul CTS-V a fost cel care a dat tonul folosirii unei plase pe grila radiatorului şi mai multor inserţii decorative exterioare închise la culoare.
- 2006 – XLR-V
Versiunea V a singurului Grand Tourer decapotabil modern cu două locuri a fost una dintre cele mai puternice mașini din acea vreme, datorită unui V8 Supercharged cu 449 CP şi 561 Nm. Cu tracţiune spate şi o cutie de viteze automată cu şase trepte, putea face 0-97 de km/h în 4.6 secunde şi atinge o viteză maximă limitată electronic de 250 de km/h.
XLR-V a fost produs până în martie 2009 şi având un preţ de start de puţin peste 110.000 de dolari era una dintre cele mai scumpe maşini făcute în acea perioadă de General Motors.
- 2006 – STS-V
Bazat pe o versiune întinsă și lărgită a şasiului modelului CTS-V, caracteristicile notabile ale lui STS-V au inclus roţi eşalonate cu jante de 18 inci pe faţă şi 19 inci pe spate, un algoritm mai performant de schimbare a treptelor şi o direcţie ZF Servotronic II – una dintre primele aplicații ale brandului în ceea ce priveşte o servodirecţie electrică.
Puterea îi provenea de la acelaşi V8 Supercharged de 4.4 litri folosit de XLR-V, doar că “forţat” să producă 476 CP şi 595 Nm de cuplu. La fel cu o tracţiune spate şi o cutie de viteze automată cu şase trepte, putea face 0-97 de km/h în 4.6 secunde. Modelul a fost produs până în 2009 în doar 2.503 exemplare.
- 2009 – CTS-V (a doua generaţie)
Bazându-se pe succesul predecesorului său, a doua generaţie CTS-V a beneficiat de o performanţă mărită prin intermediul unui nou motor V8 Supercharged de 6.2 litri, folosit şi de Chevrolet Corvette ZR1 (C6), care producea 564 CP şi 747 Nm. Din nou cu o tracţiune spate şi o cutie de viteze automată cu şase trepte (exista şi un manuală marca Tremec cu şase rapoarte), acceleraţia 0-97 km/h o putea realiza în 3.9 secunde. Viteza maximă stabilită pe un circuit de teste a fost de 322 km/h!
Modelul a fost de asemenea primul Cadillac pe care s-a introdus suspensia adaptivă Magnetic Ride Control şi de atunci a apărut până în prezent pe fiecare model din seria V. Când fusese testat pe Nurburgring, timpul de parcurgere a unui tur a fost cronometrat sub 8 secunde, fiind un record la acea vreme pentru un sedan de serie cu V8 şi cu anvelope stradale.
- 2011 – CTS-V Coupe & Wagon
Dinamice în stil, dar şi performante, modelele CTS-V Coupe și Wagon şi-au stabilit în scurt timp un statut de cult în rândul pasionaților de maşini sportive. Fiecare dintre ele aveau aceleaşi motoare şi acelaşi şasiu tunat ca şi sedanul. Timpul de acceleraţie 0-97 de km/h declarat pentru ele este de 4.0 secunde.
Rarul CTS-V Wagon, produs în doar 1.764 de exemplare timp de patru ani, îl face deosebit de căutat chiar şi în ziua de astăzi.
- 2016 – CTS-V (a treia generaţie)
A treia iterație a acestui model a fost un interpret decisiv, orientat mai mult către circuite. Priceperea sa în termeni de manipulare a fost îmbunătățită de sistemul Performance Traction Management cu patru moduri, care a permis ca experiența de conducere să fie adaptată la diferite condiții, inclusiv pentru o pistă de curse.
Puterea îi vine din nou de la un V8 Supercharged de 6.2 litri şi cu sistem de injecţie directă a carburantului (649 CP/854 Nm), preluat de la Chevrolet Corvette Z06 (C7), pentru care şi era considerat un Corvette cu patru uşi.
Cu 1.880 de kg, tracţiune spate şi o cutie de viteze automată cu opt trepte poate face sprintul 0-97 km/h în 3.6 secunde şi poate atinge o viteză maximă de 322 de km/h!
- 2016 – ATS-V Coupe & Sedan
Acestea au fost primele maşini din seria V care au fost deja dotate cu motoare turbo și, la fel ca a treia generație CTS-V, fiecare au mai multe tehnologii controlate electronic, inclusiv un diferențial spate cu alunecare limitată, acţionat electronic, pentru a sprijini adevărata capacitate de circuit a maşinilor.
Sub capotă au nişte V6 DOHC twin-turbo de 3.6 litri cu 470 CP şi 603 Nm. Cu tracţiune spate şi o cutie de viteză automată, în particular sedanul poate sprinta până la 97 de km/h în 3.7 secunde, iar viteza maximă până la care poate rula este de 306 km/h.
- 2019 – CT6-V
Sedanul CT6-V întoarce seria V la rădăcinile sale Grand Touring, în timp ce avansează în materie de tehnologii de performanţă cu un nou motor Blackwing V8 twin-turbo de 4.2 litri cu 557 CP şi 850 Nm, o cutie de viteze automată cu 10 trepte, un diferențial mecanic auto-blocant cu alunecare limitată pe puntea din spate, roţi directoare spate, mecanisme de frânare Brembo cu discuri uriaşe, eşapament sport şi altele.
Modelul este primul din seria V care are un sistem de tracţiune integrală şi tot el anunţă că vor mai urma viitoare modele care vor putea trimite puterea pe toate cele patru roţi. Caracteristicile sale dinamice rămân încă un secret. Noul CT6-V este limitat la doar 275 de exemplare şi toate deja au fost vândute.
Amintim că acum câteva ore, la Detroit, au fost prezentate noile CT4-V şi CT5-V. Producătorul a declarat că aceste lansări “sunt doar începutul”.
Vezi neapărat primul nostru test drive cu un Cadillac cu 404 CP: (video) Test Drive: Cadillac CT6 3.0 biturbo
Cmentariile sunt închise