(video) Peugeot a dezvăluit specificaţiile noului său hypercar pe care-l va folosi în campionatul FIA WEC

(update 14.12.2020) Parteneri de 25 de ani, PEUGEOT Sport și TOTAL au făcut publice principalele caracteristici tehnice ale grupului motopropulsor PEUGEOT HYBRID4 500KW ale noului hypercar pe care-l dezvoltă pentru a concura în Campionatul Mondial de Anduranţă FIA WEC.

Principalele caracteristici ale PEUGEOT HYBRID4 500KW sunt:

  • Tehnologia hibridă va fi asigurată de un motor V6 biturbo de 2.6 litri şi 165 kg, montat central între cabină şi osia posterioară, care va livra 680 de CP alături de un motor-generator electric montat pe puntea din faţă (272 CP), care mai combină o transmisie cu o singură treaptă şi un invertor.
  • Motorul electric va fi alimentat de o baterie cu densitate mare de energie, care funcţionează la o tensiune de 900V, dezvoltată în comun de PEUGEOT Sport, Total și filiala sa Saft. Aceasta va fi amplasată într-o carcasă de carbon în interiorul structurii monococă a mașinii, în spatele conducătorului auto și sub rezervorul de combustibil
  • Sistemul de tracţiune îi va fi unul integral, iar cutia de viteze una secvențială în şapte trepte (plus Reverse) care se vor putea schimba prin padele din spatele volanului.
  • Sistemul de frânare este unul de tip brake-by-wire cu management electronic. Conducătorul va fi capabil să ajusteze nivelul de frânare cu motorul, forţă generată de motorul electric sub decelerare și cea aplicată de frânele propriu-zise. Gestionarea optimă a energiei, atât în timpul accelerării, cât și în timpul recuperării energiei (limitată conform regulilor la 200 kW), va fi, prin urmare, esențială pentru performanța și eficiența mașinii.

Deși motorul cu combustie internă oferă 500 kW (680 CP) și motorul-generator are o capacitate de 200 kW, reglementările noii clase a campionatului FIA WEC stabilesc o putere maximă de doar 500 kW în timpul curselor. Pentru a se adapta la diferitele situații de concurență, grupul motopropulsor dedicat pentru LMH funcționează după urmează:

  • Regulile interzic utilizarea energiei electrice sub 120 km/h, astfel încât motorul-generator poate fi activat numai după ce această viteză a fost atinsă. Mașina trebuie să pornească de pe loc numai sub puterea motorului cu combustie internă.
  • La capacitate maximă, puterea benzinarului V6 este limitată la 300 kW (408 CP) și reglată în funcție de puterea livrată de motorul electric de 200 kW, care, respectiv, depinde direct de nivelul de energie în baterie.
  • Atunci când motorul-generator intră în acţiune, mașina trece automat la tracțiunea pe patru roți, modificându-i astfel manevrabilitatea – pentru a trece de curbe cu o viteză mai mare, de exemplu.
  • Atunci când bateria este goală, motorul cu combustie internă revine la o putere de 500 kW (680 CP), iar tracţiunea pe puntea din spate doar. În timpul curselor, înainte de starturi, bateria va fi complet încărcată rapid cu ajutorul unui încărcător plug-in hybrid conectat la rețea. După ce maşina va ieşi pe circuit această posibilitate nu va mai fi: bateria va funcționa complet independent și va fi încărcată numai de sistemul de recuperare a energiei cinetice generate în timpul frânărilor.

Cu toate acestea, există în regulament şi câteva excepţii:

  • Puterea motorului cu combustie internă poate fi crescută cu trei procente până la 515 kW (700 CP) pe secţiune drepte de circuit, spre sfârşitul acestora, atunci când bateria este goală, astfel încât motorul electric funcționează ca un alternator de 15 kW. Această configurație este aplicată automat de sistemul electronic al maşinii.
  • Este posibil de a rula fie cu motorul cu combustie internă, fie cu motorul electric, fie cu ambele simultan, în pitlane sau atunci când viteza este limitată la 60 km/h.

Conform reglementărilor, fiecare hypercar participant va fi echipat cu senzori specifici pentru monitorizarea și transmiterea nivelurilor de putere măsurate la toate cele patru roți, către FIA în timp real, pentru a garanta puterea maximă specificată de Balanța de performanță (BoP) şi concurenţa cinstită.

Înainte ca programul de testare pe circuit să înceapă la sfârșitul anului 2021, PEUGEOT Sport și Total își vor continua lucrările inginereşti. Unitatea de propulsie va fi testată pe stand dinamometric şi în simulatoare în cursul primei jumătăți a anului 2021.


(18.09.2020) Peugeot şi Total prezintă primele schiţe ale noului hipercar pe care-l pregătesc pentru curse

Ca parte a celei de-a 88-a ediții a cursei de 24 de ore de la Le Mans, eveniment care va demara în după amiaza zilei de mâine, după ce a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19, Peugeot și Total au marcat startul oficial al proiectului Le Mans Hypercar (LMH).

Alegerea categoriei LMH a fost dictată de mai multe criterii, unul fiind cel al unei anumite libertăți aerodinamice. Acest lucru face posibilă încorporarea, cu sprijinul Peugeot Design, a detaliului estetic al mărcii. Această colaborare a început deja și face posibilă elaborarea de schițe și dezvăluirea primelor concepții de proiect, dar și încarnarea elementelor fundamentale necesare, în special în ceea ce privește dimensiunile.

Peugeot, în parteneriat cu Total, a început, prin urmare, dezvoltarea unui hipercar hibrid al cărui design iconic va declara concepţia “Neo Performance”. Maşina va avea tracţiune integrală şi va putea dezvolta 500 kW putere (680 CP).

După ce a lansat diferitele faze de studii pentru structura generală, conceptul aerodinamic și alegerea arhitecturii motorului, vine decizia finală a cadrului electric, și apoi cea a concepției lanțului de tracțiune hibridă. Toate departamentele tehnice Peugeot Sport sunt implicate în aceste faze de dezvoltare.

Mașina va avea patru roți motrice, echipate, conform reglementărilor, cu un motor electric și o putere maximă de 200 kW pe puntea față. Nivelul total de putere va fi identic cu cel al unei mașini cu propulsie termică 100%, care va fi distribuit între cele două punţi. În comparație cu ceea ce știm în prezent în LMP1, mașina va fi mai grea, astfel încât să fie compatibilă cu vehiculele rutiere. Acesta va fi, de asemenea, mai lungă (5 metri faţă de 4.65) și mai lată (2 metri faţă de 1.90).

Acest regulament este, de asemenea, diferit, deoarece încorporează un echilibru de performanță (BoP: Balance of Performance). Acesta stabilește cu siguranță limite, dar permite, de asemenea, spațiu pentru multe posibilități tehnice, în special pe forma generală, atâta timp cât o anumită eficiență aerodinamică generală nu este depășită. Aceasta va fi măsurată într-un tunel de vânt la scară 1:1 și care va face parte din BOP.

Până în prezent Peugeot Sport a confirmat o parte din conceptul aerodinamic, cadrul motorului a fost decis și a ales funcționalitatea sistemului hibrid și designul său fundamental.

Aceste schițe sunt primele menite să ajute Peugeot Sport să identifice segmentele importante pe care ar trebui să se concentreze. Cele trei urme de gheare și culorile specifice Peugeot Sport sunt simboluri care vor fi reproduse pe maşină.

Un apropo mai trebuie de spus. În urma unei reuniuni a comitetului strategic, REBELLION CORPORATION a decis să-și reorienteze politica de investiții și va înceta toate activitățile sale în motorsport.

Amintim că iniţial, la sfârşitul lui 2019, s-a anunţat că brandul francez revine în cursele de anduranță din 2022 în parteneriat cu echipa Rebellion Racing, însă decizia lor recentă nu va avea niciun impact asupra proiectului LMH.

În contextul celor spuse mai aflaţi că maratonul de 24 de ore din acest an va debuta cu o noutate. Peugeot Sport își dezvăluie noua identitate a Leului său emblematic și prezintă principalele axe ale revenirii mărcii Peugeot în Campionatul Mondial de Anduranță. Pentru a susține această tranziție, Peugeot și-a propus să aducă un omagiu trecutului mărcii pe această renumită pistă din Le Mans.

Sâmbăta, 19 septembrie, modelul Peugeot 908 va intra pe circuit pentru un singur tur cu Carlos Tavares, Directorul General al Grupului PSA, la volan. Acest tur este, de asemenea, o modalitate de a arăta recunoștința mărcii Peugeot față de pasionații și spectatorii motorsportului, dar și față de voluntarii, organizatorii și echipele care au făcut posibilă această cursă din 2020.

Carlos Tavares va marca startul cursei ca titular oficial al celei de-a 88-a ediții a Cursei de 24 ore de la Le Mans.

Cmentariile sunt închise