Pentru că există un cont de Twitter care face toată treaba? Tesla nu mai are departament de PR

Tesla este primul producător auto din lume care şi-a desființat departamentul de PR și primul care a refuzat complet să vorbească cu presa printr-un astfel de canal! Ultima persoană care era responsabilă pentru comunicarea cu mass-media a demisionat din funcţia de ofiţer de presă încă în decembrie 2019!

FOTO: insidehook.com // Patrick Pleul/picture alliance via Getty Images

Despre acest lucru scriu colegii de la Electrek, care au investigat motivele pentru lipsa de comunicare formală între companie și presă în ultimul an. Aceştia spun că au folosit toate modalitățile disponibile pentru a obține răspunsuri oficiale de la Tesla la diverse solicitări jurnalistice, însă nimic nu s-a întâmplat ca reacţie.

O sursă cu funcţie de top la Tesla a confirmat în mod privat și anonim publicației că producătorul auto nu mai are un departament de PR. Are câțiva specialiști în PR în Europa și Asia, dar nu mai există o divizie globală centralizată responsabilă de relațiile publice.

“Uneori primeam e-mail-uri ciudate de la oameni care cândva munceau în serviciul de presă, dar care deja nu mai au nimic de-a face cu Tesla”, scrie Fred Lambert, editorul-şef Electrek.

S-a dovedit că, în decembrie 2019, șeful departamentului de PR Keely Sulprizio, a părăsit Tesla. Până în februarie 2020, obligația de a comunica cu mass-media a trecut de la un manager al companiei la altul, dar toți acești oameni fie la fel au părăsit compania, fie au fost transferați la alte departamente. De atunci, Tesla a întrerupt toate canalele formale de comunicare cu mass-media, notează Electrek.

The New York Post adaugă că Elon Musk a fost foarte nemulțumit de modul în care presa a prezentat noile produse prezentate în cadrul marelui eveniment Battery Day. După acesta, acțiunile Tesla au scăzut în valoare, iar capitalizarea companiei a scăzut cu tocmai 50 de miliarde de dolari.

FOTO: captură video

Tesla a devenit o companie inovatoare în multe aspecte ale afacerii sale. Lipsa unei rețele de dealeri, vânzările directe și serviciile pentru clienți “pe teren”, toate păreau absurde pentru mulți din punct de vedere al business-ului cu maşini, iniţial, dar această strategie și-a dovedit viabilitatea în timp: Tesla îi depășește astăzi pe toți concurenții în termeni de capitalizare, Ford și Hyundai se uită tot mai mult la modelul său şi se gândesc să renunțe la dealeri, iar majoritatea startup-urilor consideră vânzările directe singura strategie corectă.

În ceea ce privește relațiile cu publicul Tesla nu a avut niciodată o decizie completă şi definitivă. Propriul departament de PR nu corespundea în mod clar cu amploarea activităților companiei și nu avea timp să proceseze cererile din presă. Compania nu a organizat practic niciodată test drive-uri pentru jurnalişti, prezentările de produse noi erau făcute în principal pentru clienți, jurnaliștii fiind prezenți doar ca simpli figuranți, pe picior de egalitate cu șoferii obișnuiți. 

Secțiunea Blog a site-ului oficial Tesla a postat rareori știri, cele mai recente datând în prezent din 2 iulie. Până şi link-ul către mica arhivă foto-video este deja “mort”. Doar rapoarte destinate investitorilor sunt publicate în mod regulat, dar acestea sunt informații legate de afaceri, nu pentru mass-media, deși se pot extrage careva cifre din statistici.

Dizolvarea departamentului de PR se datorează parțial poziției personale a lui Elon Musk, care a respins în mod repetat public remarcile și comentariile dure ale presei. De fapt, Musk este șeful și singurul om responsabil de PR în acest moment: simplele sale tweet-uri devin subiecte de noutăţi. Uneori, știrile senzaționale apar sub forma răspunsului lui Musk la întrebarea cuiva de pe Twitter, dar este clar că majoritatea acestor întrebări antreprenorul le ignoră din cauza lipsei acute de timp liber.

Între timp, Electrek remarcă faptul că departamentul de relații publice al Tesla a contribuit cel puțin la risipirea unor zvonuri și percepții neloiale despre companie. Dar, se pare, că acum a venit un moment în care companiei pur şi simplu îi este indiferent de ce, cine, când şi cum scrie în presă. Probabil că problemele de calitate ale Tesla Model 3 şi Model Y vor rămâne necomentate. 

Nici asistența pentru clienți nu trebuie supraestimată: unii proprietari de vehicule electrice Tesla se plâng că nu primesc răspuns la solicitări și astfel sunt obligați să-şi repare independent mașinile defecte.

Cmentariile sunt închise

×