(VIDEO) În curând pe şosele, străzi şi şantiere! Noile camioane Volvo FH, FM şi FMX au devenit electrice
Volvo Trucks este pe deplin pregătit să realizeze o trecere rapidă la un transport mai sustenabil și o accelerare importantă în procesul de electrificare a transportului rutier greu, cu vehiculele sale FH, FM și FMX, în versiuni cu trenuri de rulare complet electrice, recent lansate.
Tehnologia avansată bazată pe platforme comune le face extrem de potrivite pentru o gamă largă de sarcini de transport, permițând multor companii de transport să se angajeze mai ușor în noua tendință de electrificare.
Odată cu punerea în vânzare a noilor modele electrice Volvo FH și Volvo FM, transportul electrificat este acum posibil nu numai pentru zonele urbane, ci și pentru traficul regional interurban. În plus, noul model electric Volvo FMX oferă noi posibilități de a transforma operațiunile de transport în domeniul construcțiilor, în soluții mai silențioase și mai curate.
Odată cu începerea vânzărilor a trei noi camioane complet electrice – FH, FM și FMX – Volvo Trucks poate oferi, acum, clienților o întreagă gamă compusă din șase modele de camioane electrificate. Producția noilor camioane electrice va începe în a doua jumătate a anului 2022 cu autotractoarele, urmată de autoșasiuri, la începutul anului 2023.
Noile camioane grele pentru segmentele de transport regional și construcții au o greutate totală combinată (GCW) de până la 44 de tone și sunt disponibile în două înălțimi de șasiu, cu ampatamente de la 3.800 la 6.700 mm și o varietate de configurații cu două, trei sau patru punți.
“Construite pe aceeași platformă de mare succes ca și versiunile lor diesel sau cu gaz, noile noastre camioane electrice oferă o flexibilitate mare și au capacitatea de a satisface o varietate foarte mare de nevoi de transport”, comentează Jonas Odermalm, vicepreședinte pentru managementul produselor de electromobilitate la Volvo Trucks.
Trei motoare electrice sunt cuplate la bine-cunoscutul sistem automatizat produs de Volvo Trucks, I-Shift, care dispune de o nouă și unică strategie de schimbare a vitezelor, concepută pentru motoarele electrice.
Împreună, motoarele și cutia de viteze I-Shift formează un ansamblu propulsor electric robust, care oferă o manevrabilitate fără precedent, cu eficiență ridicată – cu o putere electrică combinată de până la 666 CP și 2.400 Nm. Iar cuplul de transmisie se poate ridica până la 28.000 Nm.
“Deoarece camionul pornește întotdeauna cu cea mai înaltă treaptă de viteză posibilă sunt obținute mereu eficiența energetică și economia de combustibil, datorită scăderii schimbărilor de trepte de viteză. În același timp, treptele inferioare sunt desigur disponibile pentru drumuri abrupte sau în situații de pornire care necesită un cuplu și un control suplimentar”, spune Jonas Odermalm.
În privința prizelor de putere (PTO) există trei opțiuni pentru a satisface nevoile clientului: una electrică (40 kW), una electromecanică (70 kW) și o cutie de viteze montată (150 kW).
Oferta de vehicule electrice Volvo Trucks pentru Europa include acum:
- Volvo FH Electric – pentru transport regional și interurban;
- Volvo FM Electric – un camion versatil pentru transporturi locale grele și distribuție regională;
- Volvo FMX Electric – pentru transport mai ușor și mai silențios în construcții;
- Volvo FE Electric – pentru distribuția locală și urbană, transportul deșeurilor (produs din 2019);
- Volvo FL Electric – pentru distribuția locală și urbană (produs din 2019);
- Volvo VNR Electric – model american cu o capotă pentru livrări locale și regionale cu cerințe ridicate atât în ceea ce privește sarcina utilă, cât și capacitatea de plată (vândut din decembrie 2020).
Bateriile de tracțiune cu densitate mare de energie utilizează cea mai recentă generație de tehnologie cu celule litiu-ion și vor fi asamblate într-o fabrică de producție Volvo. Un camion electric cu șase baterii electrice, ce însumează o capacitate nominală de 540 kWh, dispune de o autonomie de până la 300 km.
Autonomia reală poate varia în funcție de mulți factori, precum viteza de conducere, utilizarea pilotului automat, specificațiile vehiculului, sarcina vehiculului, topografia traseului, experiența șoferului, întreținerea vehiculului și condițiile meteorologice.
Camioanele oferă două moduri de încărcare: curent alternativ de până la 43 kW, care este ideal pentru încărcarea peste noapte, sau o încărcare curent continuu mult mai rapidă de până la 250 kW. Acest lucru este foarte util atunci când se lucrează în două schimburi sau dacă trebuie să încărcați vehiculul în timpul unei pauze de masă, pentru a adăuga autonomie suplimentară.
Cu un încărcător de curent continuu de 250 kW, este posibil să încărcați până la 80% din capacitatea bateriei în mai puțin de 90 de minute. Timpii de încărcare pot varia în funcție de temperatura exterioară, tipul de echipament de încărcare, specificațiile camionului, temperatura actuală a bateriei, starea bateriei și nivelurile de putere ale bateriei înainte de încărcare.
Începând cu 1 iulie 2021, toate vehiculele electrice noi din UE vor trebui să emită un sunet cu un anumit nivel atunci când se deplasează cu viteze sub 20 km/h. Nivelul sonor necesar depinde de viteză și crește pe măsură ce accelerază. La viteza de 20 km/h, sunetul ar trebui să aibă cel puțin 56 decibeli.
În SUA există o legislație similară pentru vehiculele care circulă cu viteze de 30 km/h sau mai încet. Dacă vehiculul este prea silențios, trebuie adăugat un sistem acustic extern de alertare (AVAS).
Pentru a îndeplini noile cerințe și, în același timp, pentru a menține avantajele nivelurilor de zgomot reduse specifice vehiculelor electrice, Volvo Trucks a dezvoltat un set unic de sunete premium pentru modelele sale de camioane electrice.
Alerta acustică dezvoltată de Volvo pentru vehiculele electrice nu este de fapt doar un singur sunet, ci patru diferite, informând oamenii din apropiere despre ceea ce face camionul: mers înainte, staționare, mers înapoi etc. Sunetele vor varia în intensitate, în funcție de viteza camionului, și vor schimba frecvența în timpul accelerării și decelerării.
Alături de camioanele electrice, Volvo Trucks oferă, de asemenea, un pachet complet de servicii, întreținere și soluții de finanțare, concepute special pentru transportatori pentru a sprijini trecerea lor mai ușoară și mai rapidă la transportul electrificat.
“Pentru transportatori, este important ca trecerea la camioanele electrice să se facă treptat într-un mod ușor și lin. Vor avea o flotă mixtă cu propulsii diferite timp de mulți ani și vor putea folosi în continuare sisteme precum Dynafleet, precum și același furnizor de servicii pentru toate camioanele lor Volvo. Lanțul cinematic poate diferi, dar restul este foarte asemănător, ceea ce face ca trecerea la camioanele electrice să fie logică și fără probleme”, conchide Jonas Odermalm.
Prin adăugarea noilor produse cu capacități de încărcare mai mari, cu lanțuri cinematice mai puternice și cu autonomie de până la 300 km, în prezent, portofoliul electric Volvo Trucks ar putea acoperi aproximativ 45% din totalul transporturilor de mărfuri din Europa*.
Acest aspect face posibilă o contribuție importantă la scăderea impactului climatic al transportului rutier, care, potrivit statisticilor oficiale, generează aproximativ 6% din emisiile totale de CO2 din UE.
*Conform statisticilor Eurostat “Transport rutier de mărfuri pe distanțe lungi” (2018), 45% din totalul mărfurilor transportate rutier în Europa au circulat pe o distanță mai mică de 300 km.
Cmentariile sunt închise