Timp de un weekend și gratuit! Cum nişte IT-şti au făcut un serviciu de cumpărare a e-vinietelor pentru care statul dorea să cheltuiască €16 milioane

O ştire interesantă vine astăzi în atenţia noastră şi din Republica Cehă. Un grup de programatori locali voluntari au făcut timp de un weekend și au predat Guvernului absolut gratuit un serviciu guvernamental electronic, o comandă pentru realizarea căruia a primit o altă companie.

Dezvoltatorii au făcut acest lucru în semn de protest față de „risipa” de bani a Ministerului Transporturilor, în opinia lor, oficialii instituţiei de resort încheind un contract nejustificat de scump. Istoria a ajuns să fie cunoscută şi de premierul ceh, care, fără să mai stea pe gânduri, l-a dat afară de la muncă pe ministru, notează novinky.cz

3298111
FOTO: blesk.cz

Totul a început de la o licitație pentru crearea unui serviciu de vânzare a permiselor de călătorie (viniete) electronice pentru autostrăzile cu taxă. Comanda de la stat în valoare de 400 de milioane de coroane cehe (circa 16 milioane de euro) presupunea dezvoltarea unui magazin online și a două aplicații pentru iOS și Android pentru ca utilizatorilor de drumuri să le fie mai comod să cumpere permisele şi să achite pentru ele. Un contract pe o perioadă de patru ani pentru dezvoltarea și suportul site-ului a fost încheiat cu contractorul Asseco Central Europe, deşi nu a existat nici un concurs public.

O astfel de „manevră” din partea guvernanților a stârnit indignare în comunitatea IT cehă din cauza „risipirii evidente” de bani din buget. Proprietarul companiei de IT Actum Digital, Tomas Vondracek, a numit licitaţia „absurdă” și a adăugat că, la dorinţă, o astfel de comandă poate fi făcută chiar în câteva zile.

„Îmi doresc ca de astăzi înainte nimeni să nu aibă o astfel de atârnare la mijloacele noastre financiare în același mod în care statul face acum”, a spus Vondracek încă înainte de răsunătoarea demisie.

Expertul în IT a venit cu propunerea ca programatorii locali să-şi unească forţele și să organizeze un hackathon pentru a crea un analog al serviciului comandat de stat. Au planificat să facă totul într-un weekend la biroul Actum Digital din Praga, apoi să-l transfere pur și simplu Guvernului ceh în calitate de cadou și exemplu despre modul în care se cheltuiesc impozitele cetățenilor.

„Am fost impulsionați de dorința de a rezista sistemului contractelor de stat prea costisitoare, unde există un abuz de incompetență al clienților (în probleme IT). Iar banii noștri până la urmă ajung în conductă, ca apa trasă la baie”, a adăugat Tomas Vondracek.

În total, peste 300 de programatori din Cehia au reacţionat la apelul său de pe rețelele de socializare. Vineri, 24 ianuarie, 60 de persoane s-au adunat la hackathonul #Znamkamarada din biroul lui Vondracek şi au început munca. Până duminică seara, au realizat platforma fairznamka.cz, care răspunde majorității cerințelor serviciului pentru 16 milioane de euro.

Aflând despre cele ce se întâmplă, în timpul hackathon-ului, premierul ceh Andrej Babiš a venit să vadă activitatea programatorilor. „Cred că politicienii sunt pur și simplu șocați de ceea ce se întâmplă”, a declarat Vondracek jurnaliștilor în a doua zi de muncă. Până atunci, voluntarii au dezvoltat serviciul timp de 22 de ore continuu.

scFBNkW
De la stânga la dreapta, premierul Andrej Babiš, antreprenorul IT Tomáš Vondráček și noul ministru al Transporturilor, Industriei şi Comerţului, Karel Havlíček

Deja luni, 27 ianuarie 2020, site-ul a fost lansat într-un mod de test. Încă nu este conectat la sistemul de stat, dar imită toate funcțiile necesare (12 dintr-un total de 14 funcţionalităţi). În prima zi, serviciul a fost vizitat de peste 175.000 de persoane care au experimentat conţinutul de pe site și au făcut primele achiziții. Plata pentru accesul pe autostradă nu este încă disponibilă, dar există jetoane simbolice, toate veniturile din vânzarea cărora vor fi transferate în ajutorul copiilor nevoiaşi.

Ulterior, Guvernul ceh s-a oferit inițial să achite serviciile programatorilor, dar apoi au acceptat portalul ca un cadou, așa cum s-a planificat înainte de hackathon. Andrej Babiš a subliniat că Ministerul Transporturilor şi noua sa conducere va anula contractul anterior şi va organiza o licitaţie deschisă pentru a găsi o companie care să implementeze și să lanseze sistemul pentru a funcţionat în toată regula. Se preconizează că valoarea noului contract va fi semnificativ mai mică. Vondraček a estimat lucrările ulterioare la aproximativ 25% din cele 400 de milioane de coroane și a menționat că compania sa nu va participa la acest concurs.

Datorită cazului de rezonanţă, ministrul ceh al transporturilor, Vladimir Kremlik, a fost demis. Reprezentanții Asseco Central Europe au declarat că sunt pregătiți să rezilieze contractul fără să solicite despăgubiri. După demisie, Kremlik a menționat că respectă decizia premierului, dar a adăugat că prioritățile sale erau crearea unui sistem „fără întârziere”, motiv pentru care concursul a fost organizat închis.

Potrivit lui Vondracek, situația cu dezvoltarea voluntară a site-ului în semn de protest este un precedent după care în Republica Cehă toţi vor începe să se gândească pe ce se cheltuiesc real impozitele rezidenţilor.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Cmentariile sunt închise