Detalii despre vămuirea cu reducere de 50% a maşinilor hibride şi majorarea semnificativă a cotei accizei pentru cele diesel

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După cum am promis, după ce am intrat în posesia proiectului de lege înregistrat de curând în Parlament de un grup de deputaţi, vă oferim detalii despre intenția autorităților de a face disponibilă din nou vămuirea cu reducere de 50% a maşinilor hibride de orice fel şi concomitent de a creşte taxele la importul maşinilor diesel.

FOTO: facebook.com/Oleg Gladcovschi

Cu privire la maşinile hibride, află că a lor cotă a accizei se va micşora cu 50% doar pentru autoturismele de la poziţiile tarifare 870340 şi 870350000.

Conform Codului Fiscal, maşinile de la poziţia tarifară 870340 sunt “vehicule care au atât motor cu pistoane alternative cu combustie internă cu aprindere prin scânteie, cât şi motor electric ca motoare pentru propulsie, altele decât cele care pot fi încărcate prin conectarea la o sursă externă de energie electrică”.

Cele de la poziţia tarifară 870350000 sunt “vehicule care au atât motor cu pistoane cu combustie internă cu aprindere prin compresie (diesel sau semi diesel), cât şi motor electric ca motoare pentru propulsie, altele decât cele care pot fi încărcate prin conectarea la o sursă externă de energie electrică.


Iar cu privire la maşinile diesel, cota accizei se va majora cu 50%, în funcţie de termenul de exploatare şi capacitatea cilindrică, la toate vehiculele cu motoare cu pistoane cu combustie internă cu aprindere prin compresie (diesel sau semi diesel), de Ia poziţiile tarifare 870331, 870332 şi 870333.

Poziţiile tarifare menţionate se referă la:

  • 870331 – cu capacitatea cilindrică de maximum 1.500 cm3;
  • 870332 – cu capacitatea cilindrică de peste 1.500 cm3, dar de maximum 2.500 cm3;
  • 870333 – cu capacitatea cilindrică de peste 2.500 cm3.

Nota explicativă a proiectului:

Prin acest proiect de Lege se propune revenirea în 2022 la cota accizei pentru importul maşinilor hibride la nivelul anului 2019, adică la reducerea de 50% în loc de 25% cum a fost introdusă pentru anul 2020. Urmare a acestei intervenții importul de automobile cu motor hibrid a coborât drastic, fiind clar că cetăţenii preferă alte opţiuni din considerente pur financiare.

Urmare a intervenției din anul 2019, motorul de tip hibrid a devenit neatractiv din punct de vedere financiar. Drept urmare, motoarele de tip mai ecologic nu sunt suficient de atractive, iar stimulentele fiscale de la moment încurajează cetăţenii să opteze pentru motoare mai poluante, cum ar fi motoarele cu pistoane cu combustie internă cu aprindere prin compresie (diesel sau semi diesel).

Creșterea semnificativă a mijloacelor de transport cu motoare mai poluante a contribuit esențial la poluarea aerului şi mediului înconjurător, datorită emisiei în atmosferă a dioxidului de carbon (CO2). Tot mai multe state europene încurajează cetățenii să treacă la mijloace de transport ecologice şi sigure. Înlocuirea automobilelor pe bază de benzină şi motorină cu maşini hibride, care funcționează adițional şi pe baza unui motor electric, este un prim pas în diminuarea efectelor nocive prin emisia gazelor CO2.

În această ordine de idei, constatându-se că timp de doi ani noua măsură nu a reuşit să asigure nici venituri la buget, nici promovarea tehnologiilor noi, nepoluante, se propune revenirea la regimul fiscal din anul 2019 pentru motoarele de tip hibrid prin micşorarea cotei de acciz cu 50%, precum şi ridicarea pragului cotei de acciz cu 50% pentru toate vehiculele, având doar motor cu pistoane cu combustie internă cu aprindere prin compresie (diesel sau semi diesel).


Dacă se va reuşi votarea acestui proiect de lege până la finele sesiunii curente a Parlamentului, modificările ar putea intra în vigoare chiar de la 1 ianuarie 2022 sau mai târziu anul viitor. Vă vom ţine la curent despre când se va întâmpla.

Cmentariile sunt închise