Cum să îţi vinzi maşina? Sfaturi utile şi paşi care ar trebui să-i urmaţi

Dacă doriţi să vindeţi maşina pe care o deţineţi trebuie să ştiţi în primul rând cât de mult valorează. După aceasta trebuie să o pregătiţi corespunzător, să redactaţi un anunţ de vânzare şi să vă întâlniţi cu potenţialii cumpărători.

Mulţi oameni nu cunosc ce paşi să întreprindă şi cum să acţioneze corect atunci când vor să se despartă de maşina lor. Iată nişte sfaturi foarte utile care vă vor ajuta să faceţi totul eficient şi într-un timp cât mai scurt.

Car sale
FOTO: radiovisionnoticias.com.ar

CUM AFLAŢI VALOAREA MAŞINII?

  • Primul pas şi cel mai simplu îl reprezintă verificarea ofertelor deja existente la vânzare pe site-urile de profil (gen 999.md sau makler.md)
  • Introduceţi marca, modelul, anul de fabricaţie şi tipul caroseriei maşinii dvs., iar apoi vi se vor afişa preţurile de vânzare (preţul mediu de vânzare, cel mai mic preţ, cel mai mare preţ) şi cele mai recente anunţuri cu parametri similari.
  • Nu uitaţi că dacă maşina dumneavoastră se află într-o condiţie foarte bună şi nu este foarte rulată, ea va valora mai mult decât preţul mediu.
  • Din păcate, un kilometraj peste medie înseamnă că va trebui să mai scădeţi din preţul pe care îl cereţi dacă doriţi ca oamenii să se intereseze de maşina dumneavoastră.
  • Fiţi realişti în ceea ce priveşte starea maşinii pe care vreţi să o vindeţi. Dacă starea generală a acesteia nu este tocmai bună, va trebui să „ajustaţi” preţul pentru ca potenţialii clienţi să nu va întoarcă spatele în momentul în care vor vedea preţul.
  • În general, ediţiile speciale şi limitate nu valorează mult mai mult decât modelele de serie pe care sunt bazate decât dacă au dotări dintre cele mai sofisticate. Chiar şi aşa, nu veţi putea adăuga la preţ mult peste 1.000 de euro.
  • Dacă deţineţi un model extrem de căutat pe piaţă, veţi putea să-l vindeţi cu un preţ ceva mai mare decât cel de listă, asta deoarece amatorii acestei maşini se vor înghesui la uşa dumneavoastră.

Vezi şi: Ce maşină să alegi: un model nou, model vechi sau second-hand? Sfaturi utile

FOTO: carsalesprofessional.com
FOTO: carsalesprofessional.com

CARE SUNT MODURILE DE VÂNZARE?

După ce aţi stabilit preţul de vânzare trebuie să vă decideţi asupra modului în care doriţi să vă vindeţi maşina. Există două moduri tradiţionale de a vă vinde maşina atunci când v-aţi decis că a venit momentul să vă despărţiţi de ea:

  1. Vânzare/cumpărare. Dacă un dealer doreşte să vă vândă o altă maşină s-ar putea să vă ofere un preţ bun pe vechea maşină. Dar să ştiţi că puteţi să vă vindeţi maşina şi printr-o afacere privată.
  2. Vânzare privată. Aveţi şansa să obţineţi un preţ foarte bun dacă vă veţi vinde maşina în particular, în urma unui anunţ postat de exemplu pe internet.
FOTO: 818carcash.com
FOTO: 818carcash.com

CUM SĂ VĂ PREGĂTIŢI MAŞINA?

  • Folosiţi produse de curăţat profesionale pentru a conferi maşinii strălucirea necesară, dar şi spray-uri speciale pentru plasticele de la interior şi pentru cauciucuri.
  • Faceţi curat la interior folosind un aspirator şi ştergeţi bine geamurile şi toate suprafeţele lucioase.
  • Înlăturaţi mirosul de tutun, eventualele mucuri de ţigări din scrumieră şi părul de câine de pe covoraşe şi de pe tapiţerie.
  • Nu va grăbiţi să spălaţi şi motorul, pentru că s-ar putea să ridice o serie de bănuieli potenţialului cumpărător. În schimb, schimbaţi uleiul că să fie curat atunci când cumpărătorul îl va verifica.
  • Retuşaţi ciupiturile de vopsea de pe caroserie, însă nu revopsiţi maşina decât dacă sunteţi sigur că vă veţi recupera banii datorită faptului că maşina vă arată foarte bine în momentul încheierii tranzacţiei.
  • Puneţi la punct documentaţia maşinii (talon de înmatriculare, cartea maşinii, cartea service). Dacă mai aveţi chitanţe de la reparaţii ori revizii anterioare puneţi-le şi pe acestea la dosar, pentru că astfel veţi demonstra că aţi avut grijă de maşină şi inspiraţi încredere.

Vezi şi: (video) Util: Cum să cureţi eficient jantele şi să le păstrezi într-o stare perfectă

FOTO: carproof.com
FOTO: carproof.com

REDACTAREA ANUNŢULUI DE VÂNZARE

  • Includeţi în anunţ toate datele exacte despre maşina dumneavoastră. Evitaţi clişeele (ex. „cine o vede primul o cumpără” sau „proprietar este o doamnă grijulie”).
  • Specificaţi cu exactitate modelul, anul de fabricaţie, anul primei înmatriculări, primul proprietar (dacă este cazul), dacă are carte service, culoare, motor, cilindri, putere, consum, kilometri parcurşi, dotări standard şi dotări opţionale (dacă este cazul) şi, nu în ultimul rând, preţul pe care îl cereţi. Nu uitaţi să includeţi şi cel puţin o poză color cu maşina şi datele dvs. de contact.
  • Evitaţi abrevierile, în special la sistemele cu care este dotată maşină (mulţi nu le înţeleg). Se pot însă folosi cele mai cunoscute prescurtări: A/C (aer condiţionat), ABS, ESP etc.
FOTO: aarp.org
FOTO: aarp.org

ÎNTÂLNIREA CU POTENŢIALII CUMPĂRĂTORI

  • Încercaţi să vă întâlniţi la sediul dumneavoastră şi în timpul zilei pentru a le oferi cumpărătorilor timp suficient să examineze şi să testeze maşina.
  • Solicitaţi cumpărătorului să vă arate permisul de conducere şi notaţi numărul acestuia. Nu se ştie niciodată…
  • Precizaţi că orice amendă primită pentru depăşirea vitezei legale, pentru neacordare de prioritate etc. în timpul test-drive-ului va fi plătită de către cumpărător.
  • Notaţi de fiecare dată cine conduce şi în ce interval orar şi asiguraţi-vă că aveţi datele de contact ale cumpărătorilor în cazul în care aceştia comit vreo infracţiune.
  • Nu permiteţi ca un potenţial cumpărător să conducă maşina fără dumneavoastră.
  • Permiteţi-i celui de la volan să testeze maşina pe diverse tipuri de drum pentru o durată decentă. Dacă veţi încerca să scurtaţi testul s-ar putea ca potenţialii clienţi să creadă că aveţi ceva de ascuns.

Vezi şi: E bine să ştii: Cum să îţi întreţii maşina în cele mai bune condiţii

FOTO: hooniverse.com
FOTO: hooniverse.com

MODALITATEA DE PLATĂ

De regulă şi ar fi de dorit să se facă prin intermediul unui contract, însă la noi în ţară se practică achitarea cash pe loc.

  • Să nu predaţi maşina celui cu care aţi bătut palma înainte ca acesta să vă achite suma integral.
  • În cazul unui transfer bancar, aşteptaţi confirmarea din partea băncii că banii au intrat în contul dumneavoastră. Informaţi-l şi pe client asupra acestei condiţii.
  • Pregătiţi două copii ale contractului de vânzare-cumpărare şi asiguraţi-va că amândoi aţi semnat şi că aţi datat ambele hârtii. În document nu uitaţi să specificaţi:
    Marca şi modelul;
    Numărul de înmatriculare;
    Anul de fabricaţie şi anul primei înmatriculări;
    Kilometri parcurşi;
    Preţul pe care l-aţi convenit cu cumpărătorul şi modalitatea de plată;
    Numele, prenumele şi adresa cumpărătorului;
    Numele, prenumele şi adresa dumneavoastră;
  • Specificaţi că maşina a fost vândută după ce a fost examinată;
FOTO: carproof.com
FOTO: carproof.com

DOCUMENTAŢIA

  • După radiere, noul proprietar trebuie să între în posesia noului certificat de înmatriculare şi a cărţii service a maşinii.
  • De asemenea, trebuie să anunţaţi compania de asigurări la care este asigurată maşina că s-a schimbat proprietarul.

Sursa: Autovit

Cmentariile sunt închise