(video) Premieră mondială: Noile Renault Master şi Master Z.E.

Alături de noul Renault Trafic facelift, marca franceză a prezentat şi noul Master, o nouă generaţie a vehiculului comercial ce poate exista şi sub forma unui electromobil. Să analizăm împreună prin ce se remarcă.

Şi noul Master adoptă un design consistent la exterior. Partea frontală a maşinii a fost reproiectată pentru a afişa o faţă atât mai robustă, cât şi mai expresivă și dinamică pentru o identitate vizuală consolidată, împărtășită şi de celelalte modele ale liniei LCV a Renault.

În funcţie de nivelul de echipare pot exista noi faruri cu lumini de zi LED sub forma literei C. Stopurile la fel au fost redesenate uşor. A mai primit o nouă grilă verticală a radiatorului, cu un logo afișat pe un nou titular și cu inserții speciale cromate. Iar paleta de culori pentru caroserie a fost completată cu nuanţa Urban Grey.

În plus față de noua şi mai robusta faţă, maşina oferă un interior complet reînnoit, noi soluții de asistenţă şi protecţie, precum și motoare noi, mai puternice și mai eficiente. Toate sunt menite să facă viața utilizatorilor mai ușoară cu noul său echipament inovator.

Nouă este planşa de bord, reproiectată cu linii diferite și compartimente mari deschise sau închise de stocare. Deflectoarele sistemului de climatizare şi comenzile de control ale acestuia pot avea inserţii cromate. Nouă este şi planşa de bord ce conţine un nou design al turometrului şi un ecran monocrom de cinci inci pe centru.

La fel nou este volanul cu inserţii cromate, levierele cutiilor de viteze cu inserţii negre şi cromate, tapiţeria mai rezistentă şi de o calitate mai superioară, dar şi un ecran central pe care poate fi afişată navigaţia, indiferent de sistemul multimedia ales (R-LINK Evolution sau Media Nav Evolution).

Noul Master se mai deosebeşte de concurenţi prin cel mai mare volum de stocare din habitaclu (până la 105 litri). Pentru mai mult confort, compartimentul pentru pasageri este acum echipat cu: o nouă suprafaţă pliantă “Easy Life” deasupra sertarului pentru mănuși, care poate fi scoasă din bord printr-o apăsare şi oferă spațiu de lucru suplimentar sau un spațiu pentru a lua prânzul; un nou suport central pentru pahare; un nou sertar “Easy Life” cu un volum de 10.5 litri pentru un acces mai facil la obiectele stocate; o stație de andocare pentru tablete digitale în centrul planşei de bord; un încărcător wireless pentru telefoane (în dependenţă de echipare); soluții multimedia de înaltă performanţă gen sistem R-LINK Evolution (compatibil cu Android Auto) sau Media Nav Evolution cu ecran multitouch (compatibil cu Android Auto și Apple CarPlay).

În ce priveşte compartimentul de încărcare, Renault menţionează că l-a înzestrat cu noi corpuri de iluminat pe bază de LED-uri, dar şi cu noi mânere ergonomice, localizate în partea posterioară şi cele laterale (asta dacă maşina este echipată cu uşi glisante).

Noul Master dispune şi de o nouă gamă nouă de motoare dCi de 2.3 litri dotate cu SCR. Toate respectă în prezent standardele Euro 6d-TEMP/Euro VI (în funcție de versiune) și beneficiază de tehnologia Twin Turbo! Ele oferă o putere crescută de până la 180 CP și un cuplu maxim de 400 Nm pentru dinamism și o reacție mai bună. Mai este anunţat şi un consum redus de combustibil cu până la un litru la 100 km parcurşi comparativ cu generaţia precedentă de propulsoare.

În funcție de versiuni, aceste motoare pot fi cuplate fie la o cutie de viteze manuală cu şase trepte, fie la una robotizată cu şase trepte.

Echipat deja standard cu sistem de avertizare în cazul părăsirii benzii, asistenţă pentru parcare şi o cameră video spate, noul Master dispune şi de alte sisteme de asistență pentru șoferi pentru manevrare uşoară și siguranță. Sistemul Rear View Assist, unic în segment, este compus dintr-o cameră video spate şi un monitor în locul oglinzii tradiţionale de la interior, oferind vizibilitate maximă la distanțe medii și lungi. Un Side Wind Assist oferă asistență pentru stabilitate în cazul vânturilor laterale. Sistemul este activat la o viteză de peste 70 km/h și este capabil să corecteze până la 50% din deviația laterală a maşinii în condiții extreme.

Pe lângă asistenţă la parcarea cu faţa maşinii se mai pune la dispoziţie un sistem de monitorizare a unghiurilor moarte, iar un sistem autonom de frânare de urgență (AEBS), operabil atât în orașe, cât și pe autostrăzi, este acum disponibil ca opțiune în întreaga gamă de modele.

În particular despre noul Master Z.E., aflăm că acest vehicul va fi produs la uzina mărcii din Cléon, Franţa. Sub capotă are un motor electric cu 76 CP, preluat de la ZOE. Viteza maximă pe care o poate atinge o astfel de maşină este de 100 km/h, iar autonomia poate depăşi 120 de km sau 80 în cele mai dificile condiţii de exploatare.

Energia necesară pentru o astfel de autonomie este stocată într-o baterie litiu-ion de nouă generaţie, cu o capacitate de 33 kWh şi un sistem optimizat de gestionare electronică. De la un WallBox de 32 A sau de la o staţie de încărcare cu o putere de minim 7.4 kW acumulatorii se pot încărca complet timp de şase ore.

Noul Master Z.E. va fi disponibil în şase versiuni diferite, cu trei variante de lungime şi două de înălţime. De asemenea, modelele Van vor putea fi comandate în variante cu capacităţi de încărcare cuprinse între 8 şi 13 m³. Iar cu cele două platforme de tip cap tractor, care sunt disponibile în două lungimi L2 și L3, sunt potrivite pentru conversii în maşini capabile să transporte până la 22m³ de marfă.

În 2018 modelul Master s-a vândut în 97.422 de unităţi la nivel mondial. În total, noul Master poate exista în 350 de versiuni diferite în funcţie de configurare, inclusiv şi pentru transportul de pasageri.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise