(video) Eveniment istoric! În premieră în SUA a avut loc un zbor al unui elicopter de luptă fără echipaj
Sistemele de condus autonom pentru autovehicule, care funcţionează cel mai bine pe drumuri cu marcaje şi alte elemente de siguranţă, nu mai uimesc deja pe nimeni. Uimitor mai nou este elicopterul cu autopilot real, nu doar un sistem care menţine aparatul de zbor în văzduh, la o altitudine şi viteză prestabilită!
Agenția Pentagonului pentru proiecte avansate de cercetare în domeniul apărării – DARPA – a ridicat pentru prima dată în aer un UH-60A Black Hawk al celor de la Sikorsky, o companie a Lockheed Martin, fără niciun membru de echipaj la bord! Este un eveniment istoric!
Dezvoltarea sistemului de automatizare a zborurilor ALIAS (Aircrew Labor In-Cockpit Automation System) a început în 2014 şi abia acum s-a testat în practică, în ziua de 5 februarie, în cadrul bazei armatei americane din Fort Campbell, Kentucky. Zborul a durat o jumătate de oră. Un alt zbor a fost făcut pe 7 februarie şi vor mai urma.
ALIAS utilizează atât componente software, cât și hardware pentru a controla electronica și mecanica aparatului de zbor. În primul rând, sistemul a fost conceput pentru a prelua controlul din mâinile pilotului atunci când au loc zboruri în condiții de vizibilitate redusă sau lipsă de comunicare.
Cu toate acestea, un astfel de elicopter este capabil să sprijine pe deplin o misiune completă, de la decolare până la aterizare, inclusiv gestionarea autonomă a evenimentelor de urgență, cum ar fi defecțiunile de sisteme. Tehnologiile de autonomie Sikorsky MATRIX™ formează nucleul ALIAS.
„Cu ALIAS, Armata va avea mult mai multă flexibilitate operațională. Aceasta include capacitatea de a opera aeronave în orice moment al zilei sau al nopții, cu și fără piloți și într-o varietate de condiții dificile, cum ar fi mediile vizuale contestate, aglomerate și degradate. Cel mai important, ALIAS va fi capabil să detecteze și să prevină automat situațiile periculoase care duc la accidente, salvând astfel vieți.”
Anterior ALIAS a fost testat doar cu un pilot care a trebuit să controleze întregul proces și să preia controlul manual în caz de defecțiuni. Militarii puteau controla elicopterul și de la distanță, folosind o tabletă.
Cmentariile sunt închise