FIA a modificat un cuvânt din regulamentul F1 pentru ca situaţia din Abu Dhabi să nu se mai repete

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

FIA a schimbat regula care se afla în centrul rezultatului controversat al competiției de anul trecut dintre Lewis Hamilton și Max Verstappen. Marele Premiu de la Abu Dhabi, care a decis campionatul din 2021, a devenit un punct de dispută după ce directorul de cursă Michael Masi a luat decizia controversată de a reporni cursa după ce a permis doar unei părți din piloții depășiți să revină în turul principal.

Masi a permis doar celor cinci mașini care îl despărţeau pe liderul cursei Hamilton de Verstappen, aflat pe locul doi, să revină în turul principal. Alte două mașini între Verstappen și Carlos Sainz Jnr, clasat pe locul trei, și o altă mașină mai în spate, nu au avut voie să facă la fel.

După ce s-a dat restartul, cu un set de anvelope Soft proaspete, Verstappen l-a depășit pe Hamilton pentru a câștiga cursa și, odată cu ea, campionatul mondial.

FOTO: motorsport.com

Mercedes a protestat imediat față de rezultat, afirmând că Masi nu a respectat reglementările. Protestul a fost respins, iar victoria lui Verstappen a fost confirmată. Cu toate acestea, stewarzii au recunoscut în verdictul lor că articolul 39.12 din regulamentul din 2021 “ar fi putut să nu fi fost aplicat pe deplin” la momentul respectiv.

Astfel, în articolul corespunzător din regulamentul valabil pentru 2022, 55.13, cuvântul “any” (orice) a fost schimbat în “all” (toate).

Interpretarea regulii a fost esențială pentru obiecția Mercedes cu privire la modul în care a fost gestionată cursa. Directorul echipei Mercedes, Toto Wolff, a subliniat anterior că decizia lui Masi de a permite doar mașinilor selectate să revină în turul de conducere a contrazis o explicație pe care a dat-o în urma unei curse din 2020.

Mai multe din culisele ultimei curse a sezonului din 2021 te invităm să afli din ultimul episod al noului sezon Formula 1: Drive to Survive. Pot fi auzite pe radio şi alte reacţii ale piloţilor în legătură cu decizia privind depăşirea maşinii de siguranţă.

Cmentariile sunt închise