(foto/video) Noile Hyundai Grandeur facelift şi KIA K5 se prezintă în primele detalii şi imagini

Două automobile deosebit de interesante, pregătite în cadrul Hyundai Motor Group de către brandurile Hyundai şi KIA respectiv, îşi vor face debutul până la sfârşit de an. Noul Hyundai Grandeur facelift şi noua generaţie KIA K5 (cunoscută în Europa sub denumirea Optima) se prezintă în primele detalii şi imagini.

Iată cum arată maşinile încă actuale:

Brandul sud-coreean Hyundai a dezvăluit designul actualizat al sedanului său premium, despre care la prima vedere ai spune că este un model absolut nou. În viitorul apropiat va avea loc o prezentare completă a modelului transformat. În urma unui teaser video și a unei serii imagini spion, Hyundai a dezvăluit imagini oficiale cu modelul împrospătat.

Se anunță că este vorba anume despre un facelift şi nu despre pregătirea lansării unei noi generaţii. Amintim că a şasea generaţie cu nume de cod IG este produsă din anul 2016 şi reprezintă cel mai mare şi prestigios sedan din gama Hyundai, un model mai superior decât aceeaşi Sonata. În afara pieţei din Coreea de Sud, Grandeur mai poate fi găsit sub denumirea Azera.

Facelift-ul i-a adus modelului schimbări esenţiale – partea frontală şi posterioară a automobilului au fost complet revizuite. Principala caracteristică izbitoare este noua grilă de radiator cu romburi, unele dintre care (cele apropiate de blocurile optice principale) servesc drept lumini de zi – acestea se aprind doar după pornirea motorului.

Pentru prima dată o astfel de soluţie estetică a fost văzută pe conceptul Le Fil Rouge care a debutat anul trecut la Salonul Auto de la Geneva. Apoi lumini de zi neobișnuite au apărut şi pe noua generaţie Sonata, însă pe acest model sunt făcute sub formă de linii care se întind pe capotă.

Stopurile lui Grandeur facelift sunt la fel noi. Deşi au rămas interconectate printr-o fâşie luminoasă, linia trece acum prin partea superioară a hayonului şi marginile-i coboară jos spre flancuri.

Mai aflăm că procesul de actualizare i-a adus şi o creştere a dimensiunilor: lungimea e mai mare cu 60 de mm (4.990 mm), iar ampatamentul cu 40 mm (acum 2.885 mm). Respectiv, cabina lui Hyundai Grandeur a devenit și mai spațioasă.

Interiorul a fost, de asemenea, complet refăcut. Nouă este planşa de bord, oficial despre care se declară că este tapiţată cu piele. Deflectoarele sistemului de climatizare sunt aranjate şi camuflate pe o singură linie împreună cu nişte inserţii decorative. Tunelul central este format acum din două “etaje”, iar în locul unui levier tradiţional al cutiei de viteze există un panou cu butoane.

Panoul de bord este complet nou, complet digital şi este combinat la aceeaşi înălţime cu ecranul sistemului multimedia. Ambele măsoară câte 12.3 inci în diagonală şi cel central este tactil. Între consola centrală şi tunelul central mai există un panou cu un ecran, cel mai probabil responsabil pentru climatizare.

Despre noutăţi la capitolul motorizări deocamdată nu s-a menţionat. Conform informaţiilor neoficiale, sedanul a primit un nou motor de bază – un benzinar 2.5 GDI din familia SmartStream, cu sistem de injecție combinată a combustibilului (în camerele de ardere și în galeria de admisie). Acelaşi motor se găseşte şi pe sedanul-soră KIA K7 (Cadenza), actualizat deja pentru piaţa internă în această vară. Pe modelul KIA acest motor produce 198 CP şi este cuplat la o transmisie automată cu opt trepte.

Încă actualul Hyundai Grandeur este acum disponibil pe piața internă cu un benzinar natural aspirat cu patru cilindri – 2.4 GDi (190 CP), motoare GDi cu şase cilindri de 3.0 litri (266 CP) și de 3.3 litri (290 CP), precum și cu o unitate 3.0 LPi pe gaz (235 CP). Motoarele V6 sunt combinate cu transmisia automată cu opt trepte, iar celelalte două cu nişte cutii automate cu şase trepte. Sedanul mai are şi o unitate de propulsie hibridă. Tracţiunea în toate cazurile este pe puntea din faţă.

În Coreea de Sud, modelul actualizat va fi prezentat în viitorul apropiat, iar ulterior şi modelul Azera pentru export va suferi acest “tratament”. Apropo, în 2017 și 2018 sedanul a condus rating-ul de vânzări al autoturismelor pe toată piața sud-coreeană (132.080 și 113.101 unități). Însă în acest an, Grandeur a pierdut statutul de cea mai populară mașină, titlul fiind preluat de noua Sonata: conform datelor statistice, în perioada ianuarie-septembrie 2019 s-au vândut 69.905 vs 71.911 de unități.


De cealaltă parte, KIA va avea puterea să ne surprindă din nou, aşa cum îi este deviza. Noua generaţie KIA K5, model cunoscut în Europa sub denumirea Optima, la fel se pregăteşte pentru debut până la sfârşitul anului curent.

Sedanul actual KIA K5/Optima a debutat în 2015, iar anul trecut a suferit un facelift. Conform rezultatelor anului 2018, modelul a ocupat locul 12 în clasamentul celor mai populare mașini din Coreea de Sud – s-au vândut 48.503 de unități, ceea ce înseamnă cu 27% mai mult decât un an mai devreme. Însă anul acesta nu a mai avut un astfel de succes: în perioada ianuarie-septembrie s-au vândut doar 27.675 de exemplare – cu 20% mai puțin față de aceeași perioadă din 2018.

Cu noua generație, K5 va încerca să-şi întoarcă clienții pierduţi, inclusiv printr-un design îndrăzneț. Cel puțin cu modelul-soră Hyundai Sonata acest lucru a funcționat. După cum am menţionat, noua Sonata conduce astăzi rating-ul celor mai vândute automobile din statul asiatic.

Aşadar, noua KIA K5/Optima a obținut un design nou al părţii frontale. Farurile cu lumini de zi LED, neobişnuite, sunt ca o continuare a grilei de radiator. Noul limbaj de design este numit Tiger Face şi reprezintă o evoluţie a grilei Tiger Nose. Mai putem observa că liniile de pe capotă au devenit mai proeminente, iar corpurile oglinzilor retrovizoare stau acum pe nişte suporturi individuale pe portiere.

Designul stopurilor şi a lor elemente LED de pe interior este realizat în stilul celor de pe modelul superior KIA K7. Datorită siluetei sale şi a acoperişului care pleacă foarte frumos pe spate, dar şi a capacului scurtat al portbagajului, noua generaţie Optima va fi mai degrabă un fastback decât un sedan.

Dimensiunile sale nu au fost dezvăluite încă, dar modelul actual are 4.855 mm în lungime şi 2.805 mm în ampatament.

Habitaclul este la fel nou în materie de linii şi design, dotări şi tehnologii. Nouă este planşa de bord, tunelul central şi volanul. Ecranul sistemului multimedia este într-o linie cu panoul de bord digital, în stilul modelului Hyundai pe care l-am descris anterior.

La fel nu există un levier tradiţional al cutiei de viteze, dar nici un panou cu butoane nu se observă. Cel mai probabil controller-ul rotativ va răspunde de acest lucru.

Compania nu a dezvăluit deocamdată detalii despre motorizările pe care le va avea noul K5. Conform informaţiilor neoficiale, gama de motoare ar putea fi compusă dintr-un benzinar Theta3 de 2.5 litri cu 286 CP, care va fi cuplat la o nouă cutie de viteze robotizată cu opt trepte şi două ambreiaje uscate. Tandemul s-ar putea combina şi cu un sistem de tracţiune integrală. Şi toate aceste agregate sunt declarate pentru piaţa americană.

Pentru piața internă ar putea împărţi motoare cu noua Sonata de la Hyundai: un benzinar natural aspirat de 2.0 litri şi unul turbo cu patru cilindri 1.6 T-GDI din familia SmartStream, plus unul de 2.0 litri care consumă gaz, dar și o unitate de propulsie hibridă.

Noua generaţie KIA K5 va intra pe piața sud-coreeană din luna decembrie a acestui an. În alte ţări este aşteptată în 2020.

Cmentariile sunt închise