Reduceri de preţ! Motorina standard se ieftinește cu alţi 23 de bani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Carburanţii continuă să se ieftinească! Pentru ziua de marţi ANRE anunţă o reducere cu trei bani a preţului maximal pentru un litru de benzină 95 şi cu alţi 23 de bani pentru cel de motorină standard!

Dacă tendinţa va fi păstrată, nu se exclude ca până la sfârşit de săptămână să vedem motorină sub 26 de lei/litrul.

Diminuarea preţurilor la carburanţi ne arată că şi preţul unui baril de petrol este în scădere. Acesta este un semn bun deoarece din luna octombrie intră în vigoare formula de calcul “sezonieră” pentru gazele naturale. Conform contractului pe cinci ani, semnat în octombrie 2021, prețul gazelor naturale cumpărate de Moldovagaz de la Gazprom se calculează diferit pe timp de iarnă și pe timp de vară.

În perioada 1 noiembrie – 1 aprilie, când consumul este mare, acest preț este determinat în proporție de 70% de cotația petrolului la bursele internaționale și în proporție de 30% de cotația gazelor naturale pe piețele spot. În perioada 1 aprilie – 1 noiembrie, formula se inversează: 30% din preț se formează conform cotației petrolului la burse, iar 70% – conform cotației gazelor naturale.


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/