Unii fac elicoptere, alţii fac “tancuri”! Un moldovean, condamnat la trei ani de închisoare în Italia

Dacă unii moldoveni pot face elicoptere, iată că se pot găsi şi unii specializaţi în producţia de “tancuri”. Un inginer originar din Republica Moldova, Alexandru Budu, a fost condamnat de curând la trei ani de închisoare în Italia pentru construcția unui aşa-zis tanc.

Potrivit il Fatto Quotidiano, o nouă tentativă a visului imposibil de a reconstitui Repubblica Serenissima di Venezia, o idee a unor separatişti de a detaşa o parte din nord-estul Italiei de restul peninsulei, a fost contracarată la 23 de ani de la o primă încercare.

Curtea de la Rovigo i-a condamnat pe doi vechi cunoscuți ai cronicilor politico-judiciare de la sfârșitul secolului trecut: Luigi Massimo Faccia în vârstă de 65 de ani, originar din Conselve (Padova) şi pe Flavio Contin în vârstă de 77 de ani, originar din Casale di Scodosia, la câte patru ani şi şase luni de închisoare pentru încercarea de a folosi un fel de tanc construit artizanal, în “condiţii casnice”, cu două tunuri capabile să tragă. Maşinăria improvizată a fost catalogată de acuzatori drept armă de război.

Însă judecătorii Angelo Risi, Nicoletta Ștefanutti și Raffaele Belvederi, au refuzat să creadă că un simplu buldozer acoperit cu o armură poate avea caracteristicile unui vehicul de război. Cele două tunuri care erau în construcție, descoperite atunci când gruparea a fost destructurată, au fost considerate ca arme comune, o caracteristică totuşi suficientă pentru a motiva șapte condamnări (deşi iniţial au fost arestate 24 de persoane).

Procurorul Sabrina Duò a cerut pedepse pentru un total de 50 de ani. Însă opt inculpați au fost achitați (cererea a fost de trei ani și şase luni de închisoare pentru fiecare) și, prin urmare, valoarea pedepselor a fost redusă la jumătate.

https://autoblog.md/peripetiile-unor-moldoveni-in-italia-furau-carburant-inclusiv-de-la-politie-si-o-revindeau-mai-ieftin/

Din cauza celor două tunuri, pe care inculpații le-au numit “bega” și “beghetta”, au fost înregistrate patru condamnări, atât pentru construirea, cât și pentru deținerea armelor. Cu o pedeapsă de patru ani şi şase luni, pe lângă o amendă de 20.000 de euro, s-a ales Tiziano Lanza în vârstă de 58 de ani, originar din Bovolone, precum şi cei doi pensionari sus menţionaţi. Cu o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare s-a ales Marco Ferro, originar din Lendinara.

Alţi trei bărbaţi au fost găsiți vinovați de simplă fabricare a armelor: Michele Cattaneo din Brescia (patru ani de închisoare), Alexandru Budu, inginer moldovean cu domiciliul în Cremona (trei ani de închisoare) și Stefano Ferrari din Bergamo (doi ani și opt luni de închisoare).

Printre cei opt achitați se află și Severino Contin, fratele geamăn al lui Flavio, al cărui nume intrase și în ancheta din 1997. Cele două procese au fost oarecum asemănătoare, doar că în primul caz a existat ocuparea nocturnă a cartierului San Marco din Veneţia de către un comando format din șapte persoane.

De menţionat că Repubblica Serenissima di Venezia a fost un stat cu capitala la Veneția, în nord-estul Italiei. Formațiunea statală a existat timp de un mileniu, din secolul al șaptelea până la 1797.

Cmentariile sunt închise