(video) Cu motor V12 de 7.6 litri şi un look impresionant, noul Delage D12 ar trebui să ajungă pe piaţă în 2022
Delage este o marcă auto franceză din trecutul îndepărtat, care a produs maşini de lux şi de curse între anii 1905-1953 ai secolului trecut. Aceasta este pe cale să renască prin investiţiile antreprenorul francez Laurent Tapie, care a câștigat drepturile asupra mărcii Delage și a apelat, de asemenea, la sprijinul membrilor asociației Les Amis de Delage (“Prietenii lui Delage”) și a zece investitori.
Echipa include, de asemenea, directorul tehnic Benoit Bagur, care a lucrat la Ligier și în diviziile sportive ale Citroen, Volkswagen și SEAT, dar și fostul pilot de Formula 1 Jacques Villeneuve. Acesta din urmă îi va învăța pe viitorii clienţi cum să călărească până când singurul model care este planificat pentru debut – hipercarul numit D12.
Delage D12 nu este o noutate. Prototipul său cu două locuri pentru pasageri, poziţionate unul în spatele celuilalt, realizat pe baza unui monococ din fibră de carbon şi acoperit cu panouri de caroserie compozite, a fost prezentat potențialilor clienți în decembrie 2019, la un eveniment special cu uşile închise, organizat în Los Angeles, deşi despre maşină s-a aflat abia acum câteva săptămâni.
Atunci era planificat ca un an de zile să dureze pregătirea mașinii de producție, iar livrările către clienți să înceapă în 2021. Însă pandemia de COVID-19 a schimbat puţin programul. Probabil, testele rutiere ale modelului nu au început încă. Producția în țara natală a brandului va începe în 2021, iar primele exemplare ar putea ajunge la clienţi abia prin 2022.
În ciuda aspectului impresionant, similar unei maşini de curse, noul Delage D12 va fi omologat pentru a putea folosi drumurile publice! Hipercarul cu tracțiune spate va primi un grup motopropulsor hibrid: un motor V12 natural aspirat de 7.6 litri volum, de origine australiană, ce va fi asistat de un motor electric. Cutia de viteze este una secvenţială în opt trepte.
Pe versiunea de bază botezată GT se vor genera în total în jur de 1.100 CP, iar pe cea de circuit – Club – numărul va fi limitat la 1.010 (va avea un electromotor mai slab în combinaţie)! Deşi cu mai puţini CP, avantajul modelului D12 Club va fi o greutate mai mică (1.310 vs 1.400 kg), dar şi o dinamică mai mare.
La fel, deocamdată, doar pentru versiunea Club s-a anunţat un timp de 2.8 secunde pentru sprintul 0-100 km/h, dar şi o viteză maximă limitată la 375 km/h.
Maşina hibridă măsoară în lungime 4.730 mm, iar în lăţime 2.080 mm. Suspensia este una de tip push rod cu câte două braţe şi cu amortizoare adaptive montate orizontal pe puntea din faţă, cel puţin. Nu numai corpul maşinii şi ce ascunde sub el este făcut din fibră de carbon, ci și discurile de frână care sunt combinate cu ceramică, dar şi jantele acoperite cu anvelope în mărimi de 265/35 R20 (pe față) și 325/30 R20 (pe spate).
În total se planifică a fi realizate 30 de exemplare, fiecare cu un preţ minim de 2.0 milioane de euro, deşi nu este clar la moment cum vor fi distribuite între versiunea stradală şi cea de circuit.
Apropo, Laurent Tapie intenționează să organizeze o premieră grandioasă a mașinii de producție într-o zi din toamna anului curent, în Macao. Şi încă ceva de notat: clubul Les Amis de Delage a semnat un acord cu Tapie, în temeiul căruia drepturile asupra mărcii sunt transferate lui timp de șapte ani, iar dacă proiectul său nu va fi unul dezamăgitor, le-ar putea cumpăra pe deplin în 2022.
În plus, cu ajutorul lui Jacques Villeneuve şi a unui D12 stradal ,se intenționează a putea fi realizat sprintul 0-100 km/h în 2.5 secunde şi un record all time pe circuitul Nurburgring printre maşinile de producţie.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise