(foto) Bentley a marcat la Goodwood Festival of Speed patru decenii de modele turbo

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Pentru că istoria nu trebuie uitată, Bentley a sărbătorit patru decenii de fabricare manuală a mașinilor turbo cu o mini paradă formată din zece mașini emblematice în cadrul Festivalului de Viteză de la Goodwood.

În urmă cu 40 de ani, la Salonul Auto de la Geneva, compania a dezvăluit primul său model de serie cu turbocompresor – Mulsanne Turbo. Acest sedan cu patru uși a marcat un punct de cotitură în istoria companiei, redefinindu-și acreditările de performanță și inspirând titluri de presă precum „Return of the Blower Bentley”.

În cei patruzeci de ani de la primul Bentley turbo, rezervele imense de putere și cuplul fără efort care caracterizează motoarele Bentley au devenit inseparabil asociate cu turbocompresia. Propulsoarele de astăzi W12, V8 și V6 beneficiază toate de turbocompresoare pentru a oferi niveluri uimitoare de performanță și eficiență.

De unde a apărut ideea? A fost o sugestie inspirată!

La sfârșitul anilor 1970, vânzările Bentley erau în scădere. Clienții de pe piețele majore, cum ar fi SUA, pur și simplu nu cunoșteau moștenirea sau etosul mărcii. Pe acest fundal sumbru, președintele David Plastow a lansat o provocare intrigantă inginerului șef John Hollings; „Hai să ne distrăm”. El a propus să transfere pe turbocompresie V8-ul de 6.75 litri, care era singurul motor al companiei din 1959. 

A fost o sugestie inspirată: în forma sa aspirată natural, marele V8 cu blocuri de cilindri la 90 de grade producea 200 CP, dar designul – realizat de inginerul Jack Phillips – avea potențialul de a gestiona mult mai multă putere, deşi cursa cilindrilor era una scurtă. Un arbore cotit convențional cu două planuri a oferit echilibru primar și secundar perfect, iar blocul a fost realizat din aliaj de siliciu-aluminiu. Pistoanele erau din aluminiu, arborele cotit din oțel forjat cu cinci rulmenți avea șase greutăți de contrabalansare, iar camera de ardere era o emisferă modificată, cu bujie centrală și două supape per cap de cilindru.

Când a devenit turbo, puterea V8-ului a crescut uşor până la 300 CP, dotând Mulsanne Turbo cu o accelerație mai rapidă decât cea a unui Ferrari contemporan din anii săi. În 1985, compania și-a prezentat succesorul, Turbo R, care a prezentat îmbunătățiri semnificative în termeni de manevrabilitate și ținută de drum. Aşa începuse un nou capitol din istoria Bentley.

Astăzi, avantajele turbocompresiei au fost adoptate universal de la mașini de oraș la supermașini. Dar a fost un pas îndrăzneț în 1982 pentru Bentley să adopte tehnologia și una care a dat roade în mod extraordinar. În cuvintele istoricului auto Eric Dymock, a fost o decizie care a „recapturat sufletul lui Bentley”.

Bentley Motors a prezentat în cadrul paradei șapte modele Bentley turbo din Colecția Heritage (Turbo R din 1991, Arnage Red Label din 2001, Continental R Mulliner Final Series din 2003, Brooklands din 2010, Mulsanne din 2010, Continental Supersports din 2011 şi Continental GT V8 S din 2014), alături de modele cheie din gama actuală, inclusiv cel mai nou Continental GT Mulliner și trei dintre cele mai recente modele S.

  • Turbo R – Un nou capitol

Turbo R a fost un succes major de vânzări pentru Bentley. O listă de așteptare de nouă luni a dovedit că renașterea Bentley ca marcă de înaltă performanță era în curs. Doar 4.111 exemplare au fost construite în timpul perioadei de producție de 9 ani. 

La Festivalul de viteză de la Goodwood, Bentley Motors va prezenta Heritage Collection Turbo R, un model din 1991 în Brooklands Green, cu o linie mediană galbenă. Interiorul este decorat cu piele în nuanţă Magnolia, cu cusături Spruce și furnir Burr Walnut. Specificațiile sale includ frâne cu anti blocare și injecție de combustibil (ambele au fost introduse în 1987), scaune sport mai subțiri și un raport de transmisie final mai mare.

  • Grand Touring – Continental R 

Cu o viteză maximă de peste 241 km/h, Continental R, lansat la Geneva în 1991, a fost un adevărat Grand Tourer de înaltă performanță și primul Bentley cu propria sa caroserie unică de la R Type Continental din 1952. V8-ul său turbo de 6.75 litri dezvoltă 360 CP şi în ajută să facă 0-100 km/h în doar 6.6 secunde. Deși nu era mai ușor decât Turbo R, forma mai elegantă și mai aerodinamică îi dădea o viteză maximă cu 15 km/h mai mare – 245 km/h. Exemplarul din Heritage Collection este ultimul Continental R Final Series de pe linia de producție, finisat în Silver Pearl cu un interior din piele neagră.

  • Reintroducerea V8-ului din Crewe – Arnage Red Label

Când Arnage a fost lansat pentru prima dată în 1998, era propulsat de un V8 de 4.4 litri de la BMW. Solicitările pasionale din partea proprietarilor Bentley din întreaga lume și intervenția personală a președintelui Grupului VW, Ferdinand Piëch, au convins conducerea să se reconsidere, iar la scurt timp după ce compania a devenit parte a VW Group, Bentley a anunțat un nou Arnage „Red Label” cu îndrăgitul de Jack Phillips V8 derivat de 6.75 litri sub capotă. În această formă a dezvoltat 405 CP și tocmai 835 Nm, redând caracterul de „val de cuplu” fără efort la Arnage, care fusese o trăsătură atât de distinctivă a lui Turbo R. Modelul poate realiza 0-100 km/h în 6.3 secunde, iar viteza maximă îi era limitată la 250 km/h.

  • Stil atemporal – Brooklands

Atracția de durată a motorului de 6.75 litri și cererea continuă pentru personalizare manuală la cel mai înalt nivel, au inspirat Bentley să ofere un coupe în ediție limitată, bazat pe platforma lui Arnage. Revizuirile ulterioare ale V8-ului twin-turbo au crescut puterea la 535 CP, iar cuplul până la 1.050 Nm. Viteza maximă a modelului este de 296 km/h, iar sprintul 0-100 km/h îl face în 5.3 secunde, deşi este un coupe de lux de 2.7 tone. Modelul Brooklands din colecția Heritage a fost ultimul exemplar produs, părăsind linia de producție în ianuarie 2010. Exteriorul este finisat în gri antracit, în timp ce culoarea principală a pielii interiorului este Newmarket Tan în combinaţie cu piele secundară antracit.

  • Mulsanne

Până la noul Mulsanne în 2010, fiecare componentă a motorului a evoluat, iar V8-ul și-a împărtășit doar dimensiunile și aspectul interior cheie cu strămoșii săi. Timpul variabil al supapelor și dezactivarea cilindrilor la sarcină redusă au asigurat că acesta era cu până la 99% mai curat și mult mai eficient din punct de vedere al consumului de combustibil decât un Bentley V8 din anii 1950.     

Pe Mulsanne din Bentley Heritage Collection acest motor dezvoltă 512 CP și 1.020 Nm de cuplu, oferindu-i o viteză maximă de 296 km/h și un timp de 5.1 secunde pentru 0-100 km/h.     

Modelul din Heritage Collection este al doilea construit, șasiul 000002. Este finisat în Imperial Blue, cu un interior decorat cu piele principală în nuanţă Shortbread și piele secundară în Imperial Blue. Furnirul este Burr Walnut.    

Anul 2020 a văzut ultimul Mulsanne 6.75 Edition și, prin urmare, ultima iterație a motorului V8 al lui Jack Phillips după mai bine de 60 de ani de producție.

  • 2003 – atunci a început era W12

Continental GT, lansat în 2003, a fost primul Bentley complet nou de la originalul 3 Litre din 1919, fără componente reportate de la o generație anterioară. Noul Bentley dispunea de un motor W12 twin-turbo de 6.0 litri cu tocmai 48 de supape – în esență două motoare V6 înguste pe un arbore cotit comun. Acest design a avut multiple avantaje; era compact, deci putea fi montat mai aproape de mijlocul mașinii, era extrem de neted în funcţionare și dădea noului Bentley caracteristicile de putere şi de cuplu mare ale unui Grand Tourer natural – 560 CP şi 650 Nm de cuplu. 

Motorul W12 a devenit motorul emblematic al gamei Bentley până în prezent, cu o evoluție constantă în fiecare generație pentru a spori puterea, eficiența consumului de combustibil și a reduce emisiile. Prima generație Continental GT Supersports, lansată în 2009, a devenit primul Bentley Flex-Fuel, capabil să funcționeze cu orice combinație de benzină și bioetanol fără nicio reducere a puterii. Un sistem de management al motorului revizuit și un management îmbunătățit al fluxului de aer au crescut puterea până la 621 CP. Aceste modificări, combinate cu o nouă transmisie Quickshift, au oferit un timp 0-100 km/h de doar 3.7 secunde. Exemplarul Supersports din Heritage Collection este ultima mașină construită.

  • Un Bentley V8 mai eficient 

Primul motor Bentley V8 nou din peste 50 de ani și-a făcut debutul în 2012 pe modelul Continental GT V8. Unitatea de 4.0 litri includea tehnologie de dezactivare a cilindrilor, montare turbo „hot side inside”, recuperare a puterii prin alternator și management prin microprocesor TriCore de 32 biți. Împreună cu o nouă transmisie automată cu opt trepte, noul V8 a oferit o îmbunătățire cu 40% a eficienței consumului de combustibil în comparație cu modelul W12 de 6.0 litri, producând în același timp 500 CP și 660 Nm de cuplu. Un punct culminant popular al celei de-a doua generații Continental GT a fost modelul V8 S, cu o ușoară creștere până la 521 CP și 680 Nm de cuplu. El a fost reprezentat la Goodwood de un exemplar finisat în Jet Stream din Heritage Collection.

Cmentariile sunt închise