Japonia: Prețurile modelelor noi Toyota, revândute și rulate, au luat-o razna
În Japonia, prețurile modelelor Toyota ușor rulate sau noi, dar revândute, au crescut atât de mult, încât valorează chiar și dublu față cele noi din fabrică, notează agenția de presă Nikkei. Experții atribuie situația actuală deficitului mare, fiind de părere că pentru unii ar fi mai logic de plătit mai mult pentru a obține un model dorit și a fi condus acum, decât de așteptat luni sau poate chiar ani.
La sfârșit de iulie, costul mediu al unui SUV Toyota Land Cruiser 300 în echipare ZX, produs în 2022 și cu câțiva km pe odometru, a fost văzut pe o platformă de vânzări ca fiind de 17.05 milioane de yeni (125.000 de euro), adică aproape de două ori mai mult decât costul unei mașini noi din fabrică.
Același lucru este valabil și pentru MPV-urile hibride Toyota Alphard. O mașină din 2021 costă 8.25 milioane de yeni în Japonia, în timp ce prețurile pentru una nouă încep de la 7.75 milioane de yeni (56.000 euro). O situație similară s-a dezvoltat cu modelele Harrier și Corolla Cross – costă mai mult folosite decât noi, în funcție de anul producerii și echipare.
Inversări de preț ca aceasta pentru Toyota, care reflectă lupta producătorului auto de a face mașini la timp pe fondul unei crize globale de cipuri, sunt neobișnuite în amploarea lor, au spus observatorii pieței. Pe lângă deficitul de cipuri, blocajele COVID-19 din Shanghai din acest an avut un impact persistent asupra lanțului de aprovizionare al companiei.
„Au existat cazuri de creșteri localizate ale prețurilor pentru mașini rare și populare, dar nu am văzut niciodată așa ceva să se întâmple pentru atât de multe modele”, a declarat Yasuyuki Matsui, director al unui dealer de sub aripa grupului Goodspeed.
Coada după mașinile mărcii Toyota s-a întins pe ani de zile, iar volumul comenzilor restante a ajuns la aproape un milion de mașini – aproximativ o treime din producția internă anuală. De exemplu, timpul de așteptare estimat pentru SUV-ul Toyota Land Cruiser 300 va fi de peste patru ani pentru unii clienți din Japonia sau de aproximativ un an pentru alte crossovere populare.
În context se mai observă un lucru: clienții de pe piața externă sunt mai prioritari pentru companie decât cei de acasă. Totodată, cumpărătorii de mașini de peste mări contribuie la creșterea prețurilor în Japonia, a spus Matsui. Dealerii de mașini second hand din Japonia adesea vând prin licitație mașini altor dealeri din afara țării.
Din cauza cererii mari, Toyota a fost nevoită să nu mai accepte comenzi pentru unele modele de-ale sale. Întâmpină probleme cu livrările și Lexus.
Cmentariile sunt închise