(video) Maşină pe roţi cu jante de 32 de inci în Chişinău! Iată cum arată şi cât costă ele

În Chişinău a apărut poate primul autoturism pe roţi cu jante de 32 inci (81.28 centimetri în diametru)! Acesta a fost văzut de mai mulţi localnici parcat în incinta unei biserici ortodoxe de pe şoseaua Munceşti.

ATENŢIE, CUVINTE NECENZURATE!

Este vorba despre o maşină de origine americană, deocamdată neînmatriculată, despre care nu se ştie cum a fost introdusă în ţară “în starea” în care este. Cel mai probabil proprietarul a fost nevoit să dea câteva explicaţii vameşilor despre modificările făcute în construcţia sa, pentru că mulţi poate nu cunosc că aşa ceva poate exista.

Nu putem şti dacă sunt originale (au unele elemente lipsă), însă sunt foarte asemănătoare (şi conţin logo de firmă) cu modelul Elite G2, realizat de compania Diablo Wheels din SUA. Janta în cauză este confecţionată dintr-o singură bucată de aluminiu, are şase spiţe şi mai multe inserţii în practic orice culoare la alegere, dar şi finisaje (pe site-ul oficial există doar într-o finisare cromată sau neagră).

Elite G2 poate exista în mărimi de 26×10, 28×10, 30×10 sau 32×10 inci, cele mai mari şi fiind montate pe “apariţia” din oraş, potrivit autorului unei imagini care ne-a comunicat asta. Modelul şi mărimea anvelopelor nu a putut fi identificat deocamdată.

În variantă ca şi acestea de mai jos, model Diablo Elite G2 Black cu inserţii cromate, în mărimi 32×10 inci, de exemplu pe wayneswheel.com costă 6.599 de dolari setul! În preţ se mai includ anvelope de mărimi 302/25R32 cu senzori de presiune.

După cum am spus, maşina a ajuns în ţara noastră din SUA, ţara unde astfel de maşini înălţate şi cu gardă la sol generoasă pot fi văzute în mai toate oraşele. Instalarea de roţi cu jante mari, cu modificările de rigoare la suspensie şi caroserie, a devenit local o cultură în toată regula.

Maşinile modificate astfel sunt cunoscute sub denumirea de Hi-Riser: un tip de automobil extrem de personalizat, de obicei de tip full-size şi cu un corp pe cadru, propulsat de un V8, cu tracţiune spate, cu gardă la sol sporită semnificativ prin adăugarea de roţi cu diametru mare în anvelope cu profil redus. În funcție de model și stilul caroseriei, aceste automobile personalizate mai sunt poreclite cu termenii “donk,” “box” sau “bubble”.

Hi-Risers, uneori cunoscut şi sub denumirea de Quan-cars, inițial au apărut în subcultura Dirty South, dar tendința s-a răspândit în practic toate Statele Unite. Vehiculele personalizate în stilul Hi-Riser se deosebesc instant în trafic prin roţile cu jante over-size (chiar şi disproporționate), cu mărimi variind de la 20 la 30 inci sau mai mult în diametru (existând şi de 50 inci), prin vopsea personalizată pentru caroserie, care atrage toate privirile, dar și echipamente audio scumpe.

Modificările la suspensie sunt efectuate pentru a oferi un clearance adecvat roților mari. Adesea, suspensia este modificată, astfel încât partea din față stă puțin mai sus decât partea din spate, oferind mașinii un aspect “swaggering”. Din cauza aspectului exagerat câștigat de la instalarea unei suspensii ridicate și a unor roți enorme, sunt cunoscute sub numele de “hi-risers” sau “sky-scrapers”.

Cei mai mulți entuziaști de Hi-Riser sunt de acord că un “donk” în mod tradițional este un Chevrolet Impala din anii 1971-1976. Acest nume a fost dat deoarece logoul maşinilor retro, în opinia proprietarilor, face referire la un măgar (donkey în engleză) sau “donk” în varianta scurtată.

Dar aflaţi că punerea unui automobil pe roţi supradimensionate este un adevărat challenge tehnic. Ridicarea unui vehicul de la sol într-o astfel de măsură, îi ridică respectiv centrul de greutate până la un punct în care rularea lui devine o posibilitate distinctă. Modificările suspensiei necesare în acest caz sunt adesea destinate pickup-urilor și vehiculelor mai mari (cu excepția cazului în care sunt specializate). În cazul în care frânele vehiculului nu au fost modernizate, pentru a compensa creșterea semnificativă a diametrului roților, capacitatea sa de frânare va fi mult diminuată. Dacă manevrele se fac rapid cu o astfel de maşină, greutatea poate trece la extreme care nu au fost luate în considerare din uzină pentru vehiculul în cauză și poate respectiv provoca pierderea de tracțiune sau deteriorarea lui în sine.

Dacă nu este făcut în mod corect de către un tehnician calificat, o roată chiar s-ar putea desprinde în timpul condusului, rezultând în daune semnificative aduse tuturor lucrurilor cu care va intra în contact. De cealaltă parte, dacă toate modificările sunt făcute în mod corespunzător, conducerea şi manevrabilitatea ar trebui să fie similară cu cea a unui pickup sau SUV.

FOTO: audiocityusa.com

Cât priveşte automobilul surprins pe şoseaua Munceşti, aflaţi că este un Chevrolet Impala de ultimă generaţie, a 10-a, care a fost produsă între anii 2014-2020. Exemplarul în cauză este în echipare de top LTZ, are sub capotă un motor V6 de 3.6 litri (309 CP/358 Nm), cuplat la o cutie automată în şase trepte, prin care toată puterea e trimisă pe roţile din faţă.

În 62 de ani, Chevrolet Impala a schimbat zece generații, dar în ultimii ani a fost ales de tot mai puțini cumpărători: între 2007 și 2019 vânzările au scăzut de la 311.000 la doar 44.000 de exemplare pe an. Prin urmare, dezvoltarea celei de-a 11-a generații a fost anulată, iar renașterea numelui istoric în viitorul apropiat nu este planificată.

Ultimul model a părăsit linia de asamblare a uzinei GM Detroit-Hamtramck în ziua de 27 februarie 2020. Însăşi uzina va trece printr-un proces de transformare pentru a fi producătoare exclusiv de vehicule electrice. Tot acolo se va produce noul GMC Hummer EV.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă/riscantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi imagini foto/video pe pagina noastră de Facebook sau la adresa contact@autoblog.md, iar noi o vom transforma în ştire care va fi auzită şi de autorităţi!

Vezi şi:

https://autoblog.md/los-angeles-2018-mercedes-maybach-ul-cu-jante-de-10000-de-euro-reportaj-video-exclusiv-autoblog-md/

(video) Muscle car cu jante de 34 de inci! Vezi cum se urcă proprietarul în maşină

(video) Arată special! HRE Wheels a prezentat a doua generaţie de jante din titan imprimate 3D

(video) Premieră: Noul Citroen 19_19 Concept – un adevărat space shuttle pe roţi cu jante de 30 de inci

Cmentariile sunt închise