(foto) Mașina din care s-a încercat răpirea fiicei reginei Elisabeta a II-a, fotografiată la RAR Iași

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O mașină care a aparținut Casei Regale a Marii Britanii a fost fotografiată la RAR Iași. Dacă ne-am gândi că este un Austin, un Rolls Royce sau un Vanden Plas, probabil că nu am greși, dar o putem numi simplu „Princess Limousine”, pentru că exact asta este: un vis al unei prințese, transformat în realitate.

Acest vis s-a materializat cu ajutorul carosierului belgian Vanden Plas, în colaborare cu Rolls Royce, fiind realizat într-o ediție limitată de aproximativ 200 de exemplare, între anii 1956 și 1968. Primele autovehicule au fost comandate de Casa Regală britanică și au fost utilizate pentru delegații de stat și evenimente private.

Forma automobilului a fost inspirată de Rolls Royce Wraith Hooper Empress. Sub caroseria realizată manual din aluminiu se regăseşte şi un motor cu şase cilindri, volum de 4.0 litri şi 121 CP. Compartimentul pasagerilor era separat de cel al șoferului, iar pe bancheta mică din mijlocul habitaclului stăteau în trecut gărzile de corp ale oficialilor transportați în mașină.

Poate părea incredibilă istoria acestei mașini, dar proprietarul a povestit că automobilul este cel în care se afla chiar prințesa Anne, fiica reginei Elisabeta a II-a, în momentul unei tentative de răpire, care a avut loc în anul 1974. Detalii rememorate despre incident le poţi citi în acest articol.

Colecționarul care deține acum autovehiculul spune că l-a cumpărat într-o stare avansată de degradare de la departamentul care se ocupă de transportul membrilor Casei Regale Britanice și a identificat urmele reparațiilor făcute după incidentul armat. Ulterior a depus un efort considerabil ca să arate din nou impecabil, aşa cum îl puteţi vedea în imagini.


Pentru cei care poate nu ştiu ce înseamnă RAR: Regia Autonomă “Registrul Auto Român” este organismul tehnic specializat în omologarea și certificarea autenticității vehiculelor rutiere. Aceasta funcționează sub egida Ministerului Transporturilor.

RAR se ocupă de acordarea omologării naționale sau comunitare, dar și de verificarea autenticității vehiculelor. Acest lucru se face, în principiu, prin identificarea seriilor de caroserie și motor. Inspectorii verifică dacă elementele originale ale mașinii, așa cum au fost montate de producător, sunt în regulă sau dacă au fost modificate.

De asemenea, dacă există modificări ale caracteristicilor menționate în cartea de identitate a vehiculului (care vor trebui să se regăsească și în talonul auto), RAR stabilește dacă acestea sunt sigure pentru circulația pe drumurile publice, caz în care le consemnează și în documentația mașinii.

La RAR trebuie să meargă cei care dețin mașini achiziționate din afara României (fie din spaţiul UE sau din afara acestuia), precum și cei care au efectuat modificări constructive pe mașini fără ca acestea să fie omologate ulterior și își doresc fie să le comercializeze, fie să le înregistreze în România. În astfel de situații sunt necesare omologarea și certificarea autenticității acestora.

Cmentariile sunt închise