(video) Rimac anunţă despre alte 23 de recorduri mondiale doborâte cu Nevera
Rimac Nevera este oficial o hipermașină de ultimă generaţie doborâtoare de recorduri, stabilind un nou standard în exerciţiul 0-400-0 km/h, în aceeași zi în care a înregistrat alte 22 de recorduri de accelerație și frânare. Toate acestea au fost posibile cu greutate suplimentară la bord, cea a aparatelor de înregistrare a telemetriei.
Timpul pentru 0-400-0 km/h a fost de 29.93 secunde – cu peste o secundă mai repede decât deținătorul anterior al recordului – Koenigsegg Regera.
Nevera a obținut un total de 23 de recorduri de viteză verificate independent și – în plus față de recentul său titlu de cea mai mare viteză de top a unei mașini electrice de producție – Nevera deține acum titlul pentru cele mai multe recorduri de performanță spulberate într-o singură zi. A depășit cu ușurință standardele existente, rulând din nou și din nou în condiții de accelerație maximă fără nicio problemă de fiabilitate sau pierdere semnificativă a performanței.
Recordurile au fost înregistrate pe poligonul Automotive Testing Papenburg (ATP) din Germania, folosind pistele drepte cu o lungime de 4.0 km, fiind verificate independent de Dewesoft și RaceLogic. Ambele entități de verificare terțe au avut echipe pe teren pentru a susține activitățile de frânare record și pentru a se asigura că echipamentul lor funcționează perfect, după care au emis nişte certificate.
În timpul zilei de stabilire a recordurilor, Nevera a depășit chiar și specificațiile oficiale, înregistrând 0-60 mph în 1.74 secunde (comparativ cu cele 1.85 secunde declarate anterior)! Toate recordurile de accelerație au fost realizate standard (fără Launch Control). Anvelopele folosite au fost Michelin Cup 2 R omologate pentru utilizare pe drumurile publice, pe un asfalt nepregătit special.
Pentru ziua sa istorică, exemplarul Nevera a purtat o înfățișare creată de echipa de design Rimac, inspirată de Rimac BMW e-M3, creația lui Mate Rimac și mașina care l-a inspirat pe Mate să creeze Rimac Automobili. În 2011, al său e-M3 a adus notorietate lui Rimac prin stabilirea unor recorduri de viteză complet electrice, omologate de Guinness și FIA. Și acum istoria se repetă.
„Crescând, am privit întotdeauna mașinile care au scris istorie ridicând ștacheta performanței, în uimire față de tehnologia revoluționară pe care au adus-o pe șosea. Asta mă motivează de la bun început – să dezvolt tehnologie nouă care redefinește ceea ce este posibil. Astăzi, sunt mândru să spun că mașina pe care am creat-o poate ajunge la 400 km/h și se poate opri înapoi la 0 într-un timp mai scurt decât a durat McLaren F1 să accelereze până la 350 km/h. Și nu doar atât, dar poate face asta din nou și din nou, doborând fiecare alt record de performanță în proces. Dacă ai avea o Nevera și acces la un circuit, ai putea face asta și tu!
Când am început să proiectăm Nevera, obiectivele noastre de performanță erau incredibil de ambițioase și acum am reușit să le depășim pe toate. Ceea ce mă mândresc cel mai mult este că aceasta nu este o mașină proiectată exclusiv pentru performanțe pe distanțe drepte. Nevera poate trece de la doborârea recordurilor la parcurgerea a peste 300 de mile cu o singură încărcare, reîncărcându-se de la 0 la 80% în mai puțin de 20 de minute și ținând angrenați cei mai exigenti șoferi din lume.
Nevera este o hipermașină completă, de ultimă generație, care a fost lăudată de nenumărate ori de media mondială pentru reinventarea performanței. Nu doar mai rapidă decât competitorii tradiționali, dar surprinzător de captivantă și capabilă pentru o mașină complet electrică.”
Mate Rimac
Cheia vitezei Nevera este sistemul său avansat de baterii, tren de propulsie și software, toate dezvoltate intern în cadrul Grupului Rimac. Unitățile de propulsie față și spate – fiecare compusă din două motoare individuale – furnizează putere fiecărei roți în mod individual. Pe puntea din spate, un invertor dublu de 1 MW permite generarea a 470 kW și 900 Nm per motor, în timp puntea frontală complet personalizată este proiectat pentru a oferi putere și control optim.
Toate sistemele sunt supravegheate de o rețea complexă de unități de control electronic dezvoltate intern, care lucrează în colaborare cu un supercomputer NVIDIA Pegasus pentru a calcula și a trimite semnale către cele patru sisteme de propulsie de 100 de ori pe secundă. Combinarea tuturor acestor sisteme și software-ul care le controlează este cunoscută sub denumirea de Rimac All-Wheel Torque Vectoring.
Rimac Nevera va exista în doar 150 de exemplare și în prezent este asamblat în apropiere de Zagreb, cu livrări în curs către clienți din întreaga lume.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise