(video) Premieră: Noul Aston Martin DB12 e numit primul Super Tourer din lume

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Compania britanică Aston Martin introduce succesorul lui DB11, de facto un DB11 profund modernizat şi mai digital decât oricând. Noul Aston Martin DB12 e numit primul Super Tourer din lume. Prima premieră publică a avut loc în paralel în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Anunțul lui DB12 vine în contextul în care Aston Martin sărbătorește două etape semnificative în 2023: monumentala sa aniversare de 110 ani și cei 75 de ani de la introducerea ilustrei linii de modele DB.

Caracteristici cheie:

  • Este propulsat de un V8 Twin-Turbo de 4.0 litri, marca Mercedes-AMG, dar reglat de Aston Martin, care produce 680 CP la 6.000 rpm şi 800 Nm între 2.750-6.000 rpm, fiind cu 34% mai puternic decât DB11 cu V8 (535 CP/675 Nm) şi chiar decât versiunea DB11 cu V12-le la care s-a renunţat (639 CP/700 Nm).
    • Puterea mai mare s-a obţinut prin profiluri modificate ale camelor, rapoarte de compresie optimizate, turbocompresoare cu diametru mai mare și răcire sporită.
    • Pentru a gestiona cerințele termice crescute, sistemul de răcire a fost complet reproiectat, cu încă două răcitoare auxiliare adăugate la radiatorul principal central existent.
    • Pentru a se asigura că temperaturile dorite ale aerului de admisie a motorului sunt atinse în toate condițiile, a fost montat un radiator suplimentar de temperatură scăzută pe circuitul de răcire cu apă.
    • În plus, răcitorul auxiliar de ulei de motor are acum o suprafață dublă a feței predecesorului său pentru a gestiona cerințele circuitului de lubrifiere.
    • Răcirea a fost optimizată în continuare prin îmbunătățirea fluxului de aer termic, o creștere a orificiilor deschise, permițând aerului mai rece să curgă în radiatoare, în timp ce gurile de aerisire ale capotei montate central, plasate deasupra turbosuflantelor gemene, permit eliminarea aerului fierbinte.
  • Motorul este cuplat la o cutie automată cu opt trepte de la ZF. Şi pentru prima dată pe un Aston Martin DB, există un diferențial posterior acţionat electronic (E-Diff). Acest diferențial este legat de sistemul electronic de control al stabilității (ESC) al mașinii. Spre deosebire de un diferențial tradiţional cu alunecare limitată, acesta poate trece de la complet deschis la 100% blocat într-o chestiune de milisecunde, oferind șoferului un răspuns maxim pentru o manevrare mai precisă și mai consecventă.
    • Pentru a crește implicarea șoferului și a amplifica intensitatea performanței sale, DB12 dispune de un raport de transmisie final revizuit (3.083:1), plus o calibrare unică a transmisiei.
  • Comparativ cu DB11 cu V8, noul DB12 a devenit puţin mai greu: 1.788 vs 1.760 kg. Dar o creștere semnificativă a puterii a făcut posibilă îmbunătățirea dinamicii: timpul de accelerație până la 100 km/h a fost redus de la 4.0 la 3.6 secunde, iar viteza maximă a crescut de la 309 la 325 km/h. Pentru comparație, performanța lui DB11 cu V12 este de 3.7 secunde și 334 km/h.
  • Structura din aluminiu lipit a lui DB12 a înregistrat o creștere de 7% a rigidității torsionale globale datorită modificărilor aduse unei game de componente ale corpului.
  • Odată cu introducerea amortizoarelor adaptive inteligente de nouă generație și ingineria extinsă a componentelor cheie, cum ar fi barele anti ruliu mai rigide, DB12 oferă o dinamică de conducere de top și o lățime mult mai mare a capacității.
    • Cu o creștere de 500% a lățimii de bandă a distribuției forței, aceste amortizoare de ultimă generație reprezintă un progres uriaș, deoarece capacitatea lor mai mare facilitează o gamă mult mai largă de control și rafinament în setările modurilor de rulare.
  • Ca punct principal de contact între mașină și șofer, s-a acordat o atenție deosebită şi perfecționării sistemului electronic de direcție asistată (EPAS). Acest lucru începe cu montarea unei coloane de direcție neizolate, ceea ce oferă o senzație dinamică mai bună, asigurându-se că ale şoferului comenzi şi feedback-ul de la drum rămân pure și necorupte.
    • Din motive de consistență și conexiune a șoferului, EPAS are un suport cu raport constant de 13,09:1, cu asistență variabilă, sensibilă la viteză și permite 2.4 întoarceri ale volanului până la blocare.
  • DB12 este echipat standard cu discuri frontale din fontă de 400 mm și discuri spate de 360 mm, cu fețe canelate și forate pentru o capacitate termică îmbunătățită. Amplificatorul de frână a fost, de asemenea, reglat din nou pentru a îmbunătăți feedback-ul pedalei, oferind șoferului o mai mare încredere datorită unei pedale ferme, cu un sentiment imediat de putere de oprire combinat cu un răspuns progresiv.
    • Poate fi comandat opţional cu mecanisme carbon-ceramice. Sunt rezistente la temperaturi de până la 800 de grade Celsius şi pot reduce greutatea nesuspendată cu 27 de kg.
  • Aston Martin este primul producător auto care foloseşte pe un produs cele mai noi Michelin Pilot Sport 5 S – în mărimi 275/35 R21 103Y pe față și 315/30 R21 108Y pe spate. Anvelopele DB12 sunt marcate cu coduri “AML”, ceea ce înseamnă că dispun de un compus personalizat și au fost reglate de echipa de dinamică Aston Martin pentru a asigura cele mai înalte niveluri de reacţie şi aderenţă. Anvelopele mai au inserții de spumă poliuretanică pentru anularea zgomotului în carcasa anvelopei. Acest lucru reduce “zumzetul” anvelopei transmis interiorului mașinii cu 20%.
  • DB12 dispune standard de jante din aliaj forjat de 21 inchi (9.5J în față și 10.5J în spate). Există o gamă de trei modele diferite şi o gamă largă de culori/finisaje. Jantele sunt cu 8 kg mai ușoare decât ofertele anterioare de 20 de inchi.
  • Conceput pentru a oferi șoferului gradul perfect de asistență dinamică fără reținere, DB12 introduce un sistem ESP de top din industrie. Sistemul oferă patru moduri ESP predefinite (Wet, On, Track & Off) selectabile prin intermediul butonului ESP de pe consola centrală. Fiecare este integrat perfect pentru a oferi un control progresiv, evitând în același timp intervențiile bruște.
    • Sistemul funcționează prin preluarea informațiilor de la o multitudine de senzori din jurul vehiculului, dintre care cea mai avansată este noua unitate de măsură a inerției cu șase axe. Aceste date complexe de accelerometru construiesc o imagine în timp real a ceea ce face mașina. Apoi, folosind algoritmi de ultimă oră, prezice nivelul de aderență disponibil, precum și reacția la instabilitățile de moment.
    • În plus față de ESP multi-mode, DB12 are, de asemenea, cinci moduri de conducere predefinite: GT, Sport, Sport+, Wet şi Individual. Modurile sunt selectate utilizând un controller rotativ de pe consola centrală.
  • Din punct de vedere al designului exterior, acesta reprezintă o evoluţie a celui văzut pe DB11, un facelift cu alte cuvinte.
    • Prezentat cu un fizic mai musculos pentru a semnifica puterea care se află sub capotă, alături de o creştere cu 6 mm a ecartamentului frontal şi cu 22 mm a celui posterior, noua faţă are o grilă mai mare cu tocmai 56% şi un splitter refăcut.
    • Noi sunt farurile full LED Matrix cu o nouă semnătură luminoasă distinctă.
    • DB12 este primul model care are aplicat noile aripi Aston Martin (emblemă).
    • Noile oglinzi retrovizoare, mai mici şi fără rame, completează noul design.
    • Spatele nu a suferit mari modificări.
  • Aproape principalul dezavantaj al modelului DB11 a fost interiorul învechit la momentul debutului său. Prin urmare, pentru DB12 a fost creat un interior complet nou, cu un format al locurilor 2+2.
    • În spatele noului volan stă un monitor de 10.25 inchi, iar pe ecranul central înclinat de 10.25 inchi (1970×720 pixeli) rulează un sistem infotainment complet personalizat, proiectat și dezvoltat de Aston Martin, numit primul sistem de infotainment intern al mărcii (deşi unele surse spun că baza ar fi MBUX-ul celor de la Mercedes-Benz, dar cu grafică originală și structură de meniu proprie).
      • Suportă Apple CarPlay și Android Auto wireless, hărți de navigaţie 3D și un sistem de actualizări over-the-air.
    • S-a renunţat la butoanele mari de comandă a cutiei de viteze, familiare mărcii, în locul lor fiind acum un joystick în miniatură și câteva taste pe tunelul central. Pe acelaşi tunel central nu există nicio comandă tactilă, toate fiind fizice.
    • DB12 este echipat standard cu un sistem audio marca Aston Martin de 390W cu 11 difuzoare. Folosind hardware avansat, acest sistem oferă un mod de sunet surround și utilizează procesarea sunetului QuantumLogic. Opţional este un sistem surround de la noii parteneri Bowers & Wilkins (15 difuzoare şi o putere totală de 1170W).
  • Acest ecosistem auto conectat complet nou utilizează trei elemente cheie – DB12, aplicația Aston Martin și serverele de date securizate ale Aston Martin. Aceste trei elemente se conectează prin intermediul rețelelor celulare 4G LTE / GSM în roaming global prin intermediul e-SIM-ului încorporat în DB12, care este furnizat și finanțat de Aston Martin.
    • La achiziționarea noului DB12, clienții vor fi invitați să se înscrie în noua aplicație Aston Martin și să-și creeze propriul ID AML unic. Disponibil pe iOS și Android, aplicația permite interacțiunea perfectă, controlul și feedback-ul către și de la mașină prin intermediul dispozitivului lor personal.
    • Aplicația oferă, de asemenea, o gamă de pachete de abonamente auto conectate care sunt gratuite în primii trei ani și concepute pentru a maximiza experiența de proprietate Aston Martin.
  • Personalizarea exteriorului, dar şi a interiorului, este asigurată cu posibilități practic nelimitate de către divizia Q by Aston Martin.

Preţul de start îi va fi de aproximativ 200.000 de lire sterline. Livrările sunt programate să înceapă din al treilea trimestru al anului curent.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise