(video) IAA Mobility 2023: Premieră – VW ID. GTI Concept va deveni model de serie în 2026

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

GTI – de zeci de ani, acest nume reprezintă mașinile sport compacte de la Volkswagen. Printre acestea s-au numărat şi se numără modele precum Golf GTI, Scirocco GTi, Polo GTI, up! GTI. Iar acum germanii catapultează ADN-ul GTI în era mobilității electrice cu noul ID. GTI Concept, a cărui premieră mondială a avut loc în cadrul IAA Mobility 2023 din München, la exact 48 de ani de la debutul mondial al primului Golf GTI la IAA din Frankfurt.

Noul ID. GTI Concept se bazează pe conceptul ID. 2all prezentat în martie – o viitoare mașină electrică compactă care costă în jur de 25.000 de euro și care a generat atenție la nivel mondial. Tracțiunea sa față, designul clar și proporțiile puternice îl fac punctul de plecare perfect pentru un nou GTI.

ID. GTI Concept este mai mult decât un show car – este prima privire asupra viitorului GTI interesant, deoarece dezvoltarea sa de serie a fost deja decisă!

Caracteristici cheie:

  • Prescurtarea GTI se va reformata pentru electromobile în Grand Tourismo Intelligence (în prezent înseamnă Grand Touring Injection). Modelele electrice GTI vor utiliza un singur motor electric, iar cele cu două motoare şi AWD se numesc deja GTX.
  • Precum GTI-ul original, conceptul urmează principiul designului și tehnologiei unui model de serie mare şi accesibil. Măsoară 4.104 x 1.840 x 1.499 x 2.600 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament (deci este puţin mai mare decât un Polo, dar puţin mai mic decât un Golf). Are console scurte şi roşi cu jante din aliaj de 20 inchi + anvelope de performanță 245/35. Maşinile de prezentarea sunt finisate în culorile Diamond Silver Metallic şi Mars Red, ambele folosite de prima generație Golf GTI.
    • În față, conceptul GTI are cea mai semnificativă și mai cunoscută caracteristică exterioară a unui GTI: marginea roșie a grilei radiatorului, care este aproape complet închisă în acest caz. Aceasta se întinde sub farurile IQ.LIGHT LED matrix. Sigla GTI cu litere roșii este integrată în dreapta. Farurile în sine sunt conectate de o bară LED orizontală. În fiecare far este încorporat un modul matrix. Insigna Volkswagen este iluminată în alb.
    • Designul barei de protecție este inspirat din sporturile cu motor și este unic pentru acest model. Are un splitter frontal negru dominant în mijloc. Deasupra acestuia se află admisia de aer cu structură fagure tipică pentru un GTI (din a cincea generație). În zona exterioară a grilei există două inele roșii de remorcare, precum cele folosite în motorsport. În lateral, designerii au încorporat lumini de zi cu LED-uri verticale în perdelele de aer cu un cadru negru ale barei de protecție față. Perdelele de aer direcționează fluxul de aer către carcasele roților și apoi spre exterior într-o manieră țintită pentru a optimiza performanța aerodinamică și a răci frânele.
    • În partea din față, viitorul și trecutul se întâlnesc din nou, deoarece zona neagră mată din jurul aripii și a prizei de aer evocă spoilerul și bara frontală joasă a lui Golf GTI MkI.
    • Pagurile laterale sunt acoperite în partea inferioară cu elemente din plastic negru mat care optimizează aerodinamic vehiculul și îl fac să pară sportiv jos pe șosea, în combinație cu roțile mari şi aripile evazate negre mate.
    • Un spoiler negru de acoperiș este folosit în locul unui cadru negru de lunetă din spate și este flancat de elemente negre de ghidare a aerului în lateral. Precum pe actualul Golf GTI Clubsport, spoilerul mare este deschis în tranziția acoperișului, în afară de o nervură mică în centru. Sub spoiler, o bandă LED îngustă trece pe toată lățimea vehiculului ca a treia lumină de frână.
    • În spate, doar ramele celor două grupuri de stopuri 3D și insigna Volkswagen se aprind în roșu aprins. Difuzorul evocă și bara de protecție neagră a primului Golf GTI.
  • În habitaclu:
    • Volanul cu trei spițe are un airbag care este situat puțin mai jos pentru a crea o punte vizuală cu amortizorul de impact din volanul lui Golf GTI MkI. Marcajul iluminat de la ora 12 arată întotdeauna șoferului drumul. 
    • Deoarece cutia de viteze automată este acționată prin intermediul unui comutator pe coloana de direcție, ca în ID.7, designerii au transferat designul mingii de golf al levierului din primul GTI către controlul multifuncțional GTI Experience Control din consola centrală. Acesta din urmă este folosit pentru a controla diferitele profiluri de conducere și aspectul individual.
    • Afișajele digitale din interiorul vehiculului concept permit noi designuri și funcții, făcând posibilă experimentarea ideii GTI în moduri mai variate decât înainte. În spatele volanului există un monitor de 10.9 inchi.
    • Designerii și inginerii au adoptat, de asemenea, o nouă abordare cu afișajul head-up cu realitate augmentată. Proiectează un nou spectru de date pe parbriz – și acum nu doar pentru șofer, ci și pentru pasagerul din față.
    • Ecranul tactil central de 12.9 inchi al sistemului de infotainment este deja o versiune aproape de producție, cu grafică intuitivă și structura de meniu. Același lucru este valabil și pentru blocul de aer condiționat situat sub afișaj. Principalele funcții de aer condiționat sunt controlate aici cu ajutorul butoanelor iluminate. Situate la un nivel mai jos sunt două suprafeţe mari de încărcare inductivă pentru smartphone-uri, care sunt blocate magnetic în poziție
    • După cum este descris mai sus, alte funcții ale vehiculului sunt controlate cu ajutorul GTI Experience Control integrat în consola centrală. Numeroase porturi USB-C (45 W) distribuite în interiorul vehiculului furnizează energie smartphone-urilor. Toate dispozitivele mai mari imaginabile pot fi alimentate de o priză de 230 V complet utilizabilă.
    • Scaunele sport cu design ergonomic atrag atenția. Suprafețele lor interioare au în mod natural o husă texturată în carouri, reinterpretată. Țesătura se numește Jack-e (în loc de Jacky, numele folosit pentru țesătura din Golf GTI MkVI). Spătarul scaunului șoferului este echipat suplimentar cu un senzor de puls (GTI Heartbeat) – un element LED care pulsează în roşu. Când conceptul vehiculului este blocat cu ajutorul telecomenzii, aceasta activează alarma antifurt și GTI Heartbeat devine vizibil din exterior.
    • Vehiculul cu patru uși poate găzdui cinci pasageri. Compartimentul de bagaje este de asemenea generos, cu o capacitate de 490 de litri. Iar când bancheta din spate rabatabilă în proporţii de 60:40 este aplecată, capacitatea portbagajului crește la 1.330 de litri. Mai există o mulţime de alte nişe şi spaţii de depozitare.
  • La capitol tehnic nu s-a spus nimic altceva decât că are la bază platforma MEB Entry şi tracţiune faţă, plus o suspensie spate semi-independentă. La minimum 250 de cai ar trebui să ne aşteptăm. Printre altele, va avea un diferențial controlat electronic și moduri speciale de conducere.

Modelul de producţie îl vom vedea în 2026, probabil sub denumirea ID. Golf GTI. Startul vânzărilor va fi dat la începutul lui 2027 abia.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise