(video) Premieră: Noua, a patra generație Suzuki Swift – ce s-a schimbat
Noua generație Suzuki Swift a fost arătată pentru prima dată în octombrie la o expoziție din Tokyo, dar atunci a avut un statut pre-producție. Acum însă nu mai sunt secrete, odată ce hatchback-ul a intrat pe linia de asamblare și urmează să ajungă pe piața japoneză până la Revelion. Ce s-a schimbat pe această mașină, care și-a păstrat formele asemănătoare cu cea pe care vine să o înlocuiască și se mai vine și în Republica Moldova?
Caracteristici cheie:
- Noul Swift a devenit mai rotunjit și are o talie scoasă în evidență printr-o combinație de linii și reliefuri.
- Forma acoperișului și dimensiunile au rămas practic neschimbate: lungimea a crescut cu 15 mm (până la 3860 mm), iar lățimea (1.695 mm), înălțimea (1.500 mm) și ampatamentul (2.450 mm) sunt aceleași.
- Farurile și stopurile 3D sunt doar pe bază de LED-uri.
- Jantele de bază măsoară 15 inchi (opționale fiind de 16 inchi).
- Coeficientul de rezistență aerodinamică a fost redus cu 4.6% (valoarea finală nu a fost indicată).
- Sunt valabile opt culori și patru opțiuni dublu-ton.
- Noul Swift utilizează în continuare platforma HEARTECT care datează tocmai din 2014, deși modernizată pe alocuri.
- Suspensia frontală de tip McPherson folosește un stabilizator diferit, bara de torsiune posterioară a fost adaptată unei curse mărite a roților, iar de jur-împrejur s-au montat tampoane de compresie ranforsate în amortizoare.
- Dezvoltatorii susțin că noul Swift și-a păstrat caracterul de condus plin de veselie.
- Garda la sol constituie 120 mm.
- Spre deosebire de platformă, motorul este nou, cu trei cilindri în loc de patru.
- Unitatea Z12E natural aspirată are un volum de 1.2 litri, un raport de compresie ridicat de 13:1 și un sistem de sincronizare VVT variabil ce ține de admisie și evacuare, soluție care permite simularea ciclului Atkinson.
- Produce benzinarul 82 CP și 108 Nm.
- Nou este și variatorul, fiind și cu 1.9 kg mai ușor.
- Mașina în echipare de bază este lipsit de un supliment electric, dar pe echipări superioare este oferit suplimentar un demaror-generator de 12V care produce 3.1 CP/60 Nm și sunt utilizați în primele secunde de accelerație, făcând mașina mai sprintenă. Acest demaror-generator este alimentat de o baterie litiu-ion de 3 Ah, instalată sub scaunul șoferului. Sistemul hibrid convertește energia cinetică generată în timpul decelerației și o stochează în această baterie.
- Astfel de motorizări mild hybrid pot fi combinate în Japonia atât cu CVT, cât și cu o cutie mecanică în cinci trepte.
- În Japonia, orice Swift poate fi comandat fie cu tracțiune față, fie cu tracțiune integrală. ALLGRIP AUTO este un sistem automat de tracțiune pe patru roți care se cuplează atunci când detectează o pierdere a tracțiunii roților din față. Când este detectată alunecarea roții din față, un cuplaj vâscos se cuplează pentru a transfera cuplu roților din spate, oferind tracțiune suplimentară pentru conducerea pe drumuri acoperite cu zăpadă sau pe alte suprafețe alunecoase.
- Interiorul arată nou, însă conține de fapt aceeași planșă de bord, deși modificată.
- Tabloul de bord și ornamentele ușilor frontale în două nuanțe, negru și gri deschis, cu placare satinată și accente de vopsea argintiu închis satinat, conferă cabinei un aspect sportiv și dinamic.
- În continuare se oferă un panou de bord analogic, un levier fix al cutiei de viteze și o mulțime de butoane fizice.
- Consola centrală este întoarsă cu opt grade către șofer, iar un monitor de 9.0 inchi ridicat semnificativ mai sus este o opțiune în Japonia. Sistemul multimedia este compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto prin Wi-Fi și USB, suportă recunoaștere vocală, poate reda muzică prin Bluetooth și, de asemenea, afișează informații despre starea vehiculului.
- Pentru prima dată, Swift a primit o frână de mână electromecanică.
- Încă o mențiune importantă ar fi că noul Swift a devenit mai silențios. Numărul de îmbinări adezive din structura caroseriei a fost crescut, covorul întins pe podea este semnificativ mai gros, iar per general izolarea fonică se promite a fi mai bună.
- Împreună cu alte modificări și echipamente extinse, hatchback-ul a devenit notabil mai greu: modelul de bază cântărește acum 910 kg în loc de 840 kg, iar versiunea de top are 1.020 kg față de 970 kg.
- Noul set de asistenți electronici funcționează cu un radar milimetric montat în bara de protecție și cu o cameră găsită sub parbriz.
- Dual Sensor Brake Support II (DSBS II) – radarul și camera monoculară sunt folosite pentru a detecta vehiculele, bicicletele și pietonii din fața vehiculului și pentru a ajuta la atenuarea coliziunilor frontale, diagonale și laterale. Dacă o coliziune pare posibilă, sunt emise avertismente audio și vizuale pentru a alerta șoferul. Dacă șoferul frânează cu o forță insuficientă, asistența la frânare se cuplează automat pentru a ajuta la încetinirea vehiculului. Și dacă probabilitatea unei coliziuni crește, sistemul aplică automat forța de frânare pentru a ajuta la reducerea forței de impact și atenuarea daunelor.
- Asistența pentru menținerea benzii de rulare (LKA) – când este activat controlul adaptiv al vitezei de croazieră, LKA ajută șoferul să mențină poziția vehiculului în centrul benzii. În plus, dacă detectează că un vehicul sau o structură adiacentă, cum ar fi o barieră temporară pentru lucrări rutiere sau un alt obstacol, este prea aproape de vehiculul șoferului, oferă asistență la direcție pentru a ajuta la menținerea unei distanțe de siguranță.
- Sistemul de monitorizare a șoferului (DMS) – o cameră încorporată în panoul de instrumente monitorizează ochii și fața șoferului. Dacă sistemul detectează că șoferul este somnoros, adoarme sau se uită în altă parte decât la drum, emite o alarmă de avertizare și afișează un mesaj de alertă pe afișajul de informații.
- Alte caracteristici tehnologice includ: Prevenirea părăsirii benzii (LDP), Cruise Control adaptiv (ACC), Recunoașterea indicatoarelor rutiere (TSR), Monitor al unghiului mort (BSM), Alertă de trafic transversal din spate (RCTA), eCall.
- SUZUKI CONNECT utilizează modulul de comunicare de date al vehiculului (DCM) pentru a conecta utilizatorii la vehiculele lor în timp real, permițând utilizatorilor să profite de funcțiile convenabile prin intermediul aplicației pentru smartphone. Pentru un plus de confort, unele funcții SUZUKI CONNECT sunt acum disponibile prin intermediul ecranului de 9.0 inchi.
În Japonia, noul Suzuki Swift are un preț de start care echivalează cu 10.860 de euro. Vânzările în Europa sunt programate să înceapă la primăvară.
Până în prezent modelul Swift a fost vândut în 169 de țări și regiuni, iar vânzările cumulate se ridică la peste 9.000.000 de unități.
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise