O primărie din România vrea să angajeze șoferi de autobuze din Republica Moldova
Primarul municipiului Iași din România a anunțat ieri în cadrul unei conferințe de presă că ar fi interesat să angajeze șoferi din Republica Moldova pentru transportul public local.
Iașiul este cu siguranță cel mai important oraș din Moldova românească și are nevoie de șoferi de autobuz. Fosta capitală a Țării Moldovei și un important centru universitar are o mare problemă de rezolvat: traficul stradal. Din acest motiv, în ultimii ani primăria a investit sume mari pentru achiziția de autobuze și tramvaie moderne. Ieri tocmai ce a mai semnat un contract pentru procurarea a 25 de autobuze electrice din Turcia, Karsan e-ATA 10. Tot mai multe companii fac trecerea spre autobuze electrice pentru transportul public urban.
La ceremonia de semnare a contractului în valoare de aproape 14 milioane de euro, primarul Mihai Chirică a spus câteva dintre problemele cu care se confruntă Compania de Transport Public Iași. Una dintre cele mai mari este aceea a lipsei de personal.
”Există riscul să apară sincope în ce priveşte numărul de şoferi la Compania de Transport. Se vor deschide şi noi şantiere mari în judeţ, mă refer la autostrăzi, la spitalul regional sau la sala polivalentă, iar presiunea va creşte”
Mihai Chirică, Primarul Municipiului Iași
Cât câștigă un șofer de autobuz
De altfel, inclusiv pe site-ul societății de transport CTP Iași sunt disponibile mai multe posturi vacante de lucru. La moment, salariul minim pentru care poate fi angajat un cetățean străin este echivalentul a 14,500 de lei (MDL). După ce se plătesc toate impozitele și taxele, salariatul va rămâne cu ceva mai mult de 11.500 de lei.
Pe lângă acest salariu, care este de bază, se mai adaugă și alte sporuri cum ar fi 10 procente de trafic sau 15 procente pentru autobuze de 18 metri. În weekend, ziua de lucru se plătește dublu, sau se poate oferi o zi în plus de concediu. Dar toate aceste avantaje vin cu un program destul de încărcat și mult stres din pricina călătorilor.
Compania ieșeană va trebui să facă rost de salariați pentru a conduce atât autobuzele. Are nevoie atât pentru cele diesel pe care le are în exploatare cât și pentru cele mai noi, electrice. Iașiul este singurul oraș din România unde cea mai mare parte a flotei este formată din autobuze Isuzu Citiport, la fel ca și cele din Chișinău. Pe lângă acestea, mai sunt în circulație și modele mai vechi sau mai noi, articulate sau nu. Totuși, nu vor fi acceptați cei care s-au trezit din microbuz în autobuz și acum își fac de cap prin Chișinău.
În plus, dezvoltarea orașului pe segmentul transportului ecologic a dus la construcția de noi linii de tramvaie și, automat, la procurarea de tramvaie moderne. Cerințele de angajare la CTP Iași sunt legate de permis de conducere pentru autobuze și atestate de transport călători. Acestea din urmă pot fi emise atât în Moldova cu valabilitate internațională cât și în România de către autoritățile competente.
Cmentariile sunt închise