Adrian Newey părăsește Red Bull după aproape două decenii de reală istorie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Oracle Red Bull Racing anunță astăzi că directorul tehnic Adrian Newey (65 de ani) va părăsi Red Bull Technology Group. Se va întâmpla în primul trimestru al anului 2025.

Șeful suprem al ingineriei se va retrage de la sarcinile de proiectare din Formula 1. Motivul enunțat: pentru a se concentra pe dezvoltarea finală și livrarea primului hypercar Red Bull – foarte anticipatul RB17. El va rămâne implicat și angajat în acest proiect interesant până la finalizarea lui.

De când s-a alăturat echipei Red Bull Racing, în 2006, viziunea și conducerea tehnică a lui Adrian au fost esențiale pentru echipă și grup. Rezultatul a fost obținerea unui număr remarcabil de șapte titluri de campioni și șase titluri de constructori în F1. În total 118 victorii și 101 pole-uri, inclusiv pole-ul și victoria STR 2008.

„Încă de când eram mic, mi-am dorit să fiu un designer de mașini rapide. Visul meu a fost să fiu inginer în Formula 1 și am fost destul de norocos să fac din acest vis o realitate. Timp de aproape două decenii a fost o mare onoare pentru mine să joc un rol cheie în evoluția Red Bull Racing, de la un nou venit la o echipă debutantă la o echipă care a câștigat mai multe titluri. Cu toate acestea, consider că acum este un moment oportun pentru a preda ștafeta altora și pentru a căuta noi provocări pentru mine însumi. Între timp, ultimele etape de dezvoltare a modelului RB17 sunt în curs de desfășurare, așa că, pentru restul timpului pe care îl voi petrece în cadrul echipei, mă voi concentra pe acest aspect. Aș dori să le mulțumesc numeroșilor oameni extraordinari cu care am lucrat la Red Bull în călătoria noastră din ultimii 18 ani pentru talentul, dedicarea și munca lor. A fost un adevărat privilegiu și sunt convins că echipa de ingineri este bine pregătită pentru munca ce va fi depusă pentru evoluția finală a mașinii în perioada de patru ani prevăzută de acest regulament. Pe plan personal, aș dori, de asemenea, să le mulțumesc acționarilor, regretatul Dietrich Mateschitz, Mark Mateschitz și Chalerm Yoovidhya, pentru sprijinul neclintit pe care mi l-au acordat în perioada în care am lucrat la Red Bull, precum și lui Christian, care nu a fost doar partenerul meu de afaceri, ci și un prieten al familiilor noastre respective. De asemenea, le mulțumesc lui Oliver Mintzlaff pentru administrarea sa și lui Eddie Jordan, prietenul meu apropiat și managerul meu.”

Adrian Newey

„Toate cele mai mari momente ale noastre din ultimii 20 de ani au venit cu mâna lui Adrian la cârma tehnică. Viziunea și strălucirea sa ne-au ajutat să obținem 13 titluri în 20 de sezoane. Capacitatea sa excepțională de a conceptualiza dincolo de F1 și de a aduce o inspirație mai largă în proiectarea mașinilor de Grand Prix, talentul său remarcabil de a îmbrățișa schimbarea și de a găsi cele mai satisfăcătoare domenii ale regulilor asupra cărora să se concentreze, precum și dorința sa neobosită de a câștiga au ajutat Red Bull Racing să devină o forță mai mare decât cred că și regretatul Dietrich Mateschitz și-ar fi putut imagina. Mai mult decât atât, ultimii 19 ani alături de Adrian au fost extrem de distractivi. Pentru mine, când Adrian s-a alăturat echipei Red Bull, era deja un superstart designer. Două decenii și 13 campionate mai târziu, el pleacă ca o adevărată legendă. Este, de asemenea, prietenul meu și o persoană căreia îi voi fi veșnic recunoscător pentru tot ceea ce a adus în parteneriatul nostru. Moștenirea pe care o lasă în urmă va răsuna prin sălile de la Milton Keynes, iar RB17 Track Car va fi un testament și o moștenire potrivită pentru timpul petrecut alături de noi.”

Christian Horner

Contribuția lui Newey, în practică

Primul proiect adevărat al lui Adrian pentru echipă, RB3, a obținut o clasare pe podium la Marele Premiu al Europei din 2007. În anul următor, proiectul său a obținut prima victorie a Grupului cu Sebastian Vettel și Toro Rosso la GP-ul Italiei. Ca urmare a schimbărilor de regulament și a capacității unice de a profita de acestea – un lucru care a devenit o caracteristică a călătoriei stelare a lui Adrian la Red Bull Racing – proiectul său RB5 a adus echipei prima victorie, la Marele Premiu al Chinei din 2009, și alte cinci victorii în acel sezon.

În 2010, RB6 a dus echipa la prima sa dublă victorie de titluri. Realizarea s-a repetat în fiecare dintre următorii trei ani. Introducerea puterii hibride în F1 în 2014 a dus la vremuri mai dificile și la un prim pas înapoi de la angajamentul unic în F1 pentru Adrian, pentru a permite crearea hypercarului Valkyrie.

Sosirea Honda ca partener al unității de propulsie a echipei în 2019 i-a reaprins scânteia competitivă. RB16B a adus un prim câștig de campionat în opt ani în 2021. O schimbare amplă a regulamentului pentru sezonul următor a dus la un alt design curat, RB18, respectiv la o nouă eră de dominație începând din 2022 și continuând până în prezent.

Înainte de acest anunț oficial, BBC scria că Adrian Newey și-a informat echipa că își dorește să plece. Britanicul a luat această decizie din cauza scandalului provocat de Christian Horner, care a fost acuzat de comportament nepotrivit față de o angajată, în urmă cu câteva luni.

Cmentariile sunt închise