(video) Premieră: Primele produse ale mărcii resuscitate Volga nu au nici volan made in Russia

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update) Curios este că filmarea cu reacția premierului rus a fost ștearsă de pe canalele oficiale, însă acestea au fost distribuite și vor rămâne în spațiul online.


S-a întâmplat! Marca Moskvici a fost deja resuscitată cu ajutorul industriei auto chinezești. Urmând același scenariu s-a întors și Волга, acum afișată cu litere latine – Volga.

Astăzi, la expoziția CIPR-2024 din Nijnii Novgorod au fost prezentate primele trei mașini care vor purta celebra emblemă de altădată. Însă nici acestea nu sunt produse 100% autohtone, iar prim-ministrul rus s-a arătat deja deranjat de ce același volan nu poate fi făcut acasă.

Toate cele trei mașini sunt de fapt produse… Changan!

În plus, mașinile alese sunt din cele care nu există în gama locală a companiei chineze. Modelele Volga se deosebesc de surse nu doar prin embleme și logouri, ci și printr-o grilă de radiator originală, combinată cu o bară de protecție specifică.

Presa auto locală menționează că business sedanul Volga C40 este cel mai apropiat ca format de Volga sovietică originală. Baza mașinii este Changan Raeton Plus din 2022, care este o evoluție a modelului Raeton CC din 2017. Sedanul are 4800 mm lungime și un ampatament de 2770 mm. De asemenea are suspensie spate independentă, motor montat transversal și tracțiune față.

Celelalte două mașini sunt crossovere: Volga K30 și Volga K40. Primul este un Changan X5 Plus care a debutat în 2020. Are o lungime de 4490 mm și un ampatament de 2710 mm, adică este un coleg de clasă cu Chery Tiggo 7 Pro Max.

Iar Volga K40 este realizat pe baza lui Changan Uni-Z din 2022. Este un concurent pentru modele precum HAVAL F7 sau noul Geely Atlas. Are 4699 mm lungime și un ampatament de 2795 mm. În China, atât X5 Plus, cât și Uni-Z sunt oferite doar cu tracțiune față.

Toate cele trei modele Volga au o unitate de propulsie comună: un benzinar turbo de 1.5 litri (188 CP/300 Nm) și un DCT cu șapte trepte și două ambreiaje umede.

Asamblarea locală va fi asigurată de o nouă companie S.A. ”Производство легковых автомобилей”. Se va face uz de platforma celor de la GAZ, cea pe care până în 2022 s-au asamblat mașini VW și Skoda. Startul operațiunilor va fi dat în acest an, iar în 2025 este planificată producția în baza unui ciclu complet (cu sudură și vopsire a caroseriei).

Se promite, de asemenea, o localizare profundă a componentelor. Volumul investițiilor în proiect va depăși 60 de miliarde de ruble. Conform unor surse, distribuția națională va fi asigurată prin fosta rețea de dealeri Skoda.

Vezi și: Autorităţile ruse au anunţat reînvierea mărcilor Pobeda şi Volga

GALERIE FOTO:
(surse: rg.ru, vedomosti.ru, gazeta.ru)

Cmentariile sunt închise