(video) BYD introduce tehnologia DM-i gen 5. Principalul atu – cel puțin 2100 km autonomie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Gigantul chinez BYD a organizat de curând o mega prezentare dedicată tehnologiei sale DM-i de nouă generație. Aceasta a fost aplicată pe primele două mașini. Despre toate, în ordinea anunțării.

„46.06%, 2.9 l/100 km, 2100 km. Aceste date, luate oricare dintre ele, sunt cu mult înaintea lor în domeniul auto, dar aceste trei realizări sunt integrate într-o singură mașină și astfel supremația poate fi imaginată.”

BYD

BYD a prezentat în China cea de-a cincea generație a tehnologiei DM-i

Informația cheie este că BYD a obținut trei recorduri mondiale: cea mai mare eficiență termică a motorului termic (46.06%), cel mai mic consum de combustibil (2.9 l/100 km) și cea mai mare autonomie totală (2100 km).

DM înseamnă Dual Mode, iar sistemul a debutat inițial pe BYD F3DM în 2008. Iar acea primă mașină este o parte din motivul pentru care conferința de presă a avut loc în Xian și nu în orașul natal al BYD, Shenzhen. Modelul F3DM a fost produs la fabrica din Xian.

Sistemul de generația a cincea de la BYD derivă din cel de generația a patra, însă este modernizat

Avem deci un sistem PHEV care are la bază un benzinar turbo de 1.5 litri și cu patru cilindri. Produce 101 CP și 126 Nm de cuplu. Datorită actualizărilor tehnologice, motorul are acum o eficiență termică de 46.06%, despre care BYD spune că este cea mai mare din lume. Acest lucru a fost obținut printr-o combinație de tehnologii care includ un raport de compresie ultra-înalt (16), o conductă de aer de admisie cu turație ridicată, un sistem inteligent de combustie, un sistem inteligent EFI, EGR înainte de urgentarea extragerii aerului, răcire divizată inteligentă și un sistem inteligent de lubrifiere variabilă.

Energia electrică este stocată în baterii din seria Blade cu o capacitate de 10.08 sau 15.87 kWh. Energia alimentează un electromotor EHS120 de 120 kW/210 Nm, fie un EHS160 cu 160 kW/260 Nm. De asemenea, parte din sistem este o baterie LFP de 12 V, care are aceeași durată de viață ca și vehiculul și nu conține plumb.

Elementele EHS se mândresc cu o eficiență de 92% (+5%) în condiții de lucru complete și o densitate de putere de 75.47 kW/l (+15.5%). În plus, densitatea de energie a bateriei este acum de 115 Wh/kg (+15.5%). Rata de descărcare este acum de 16C, ceea ce reprezintă o creștere de 33%, în timp ce rata de feedback a crescut cu 20.3%, ajungând la 5C. De asemenea, BYD pune accentul pe siguranța și uniformitatea temperaturii.

În ceea ce privește încărcarea, în cazul curentului alternativ puterea a fost sporită de la 3.3 la 6.6 kW. Timpul de încărcare a fost redus cu 60%. Prin încărcare rapidă folosindu-se curent continuu, încărcarea de la 30-80% durează acum 21 de minute. În plus, sistemul de propulsie permite utilizarea funcției V2L cu o putere de 6 kW în loc de 3.3.

Detalii

Sistemul de propulsie a fost brevetat de BYD și mai include trei actualizări importante. Primul este că generatorul (benzinarul) poate fi folosit ca motor de acționare a roților, iar motorul de acționare poate fi folosit ca generator. Mai mult, generatorul, motorul de acționare și sistemul de angrenaje planetare sunt unificate într-o singură structură.

BYD introduce tehnologia DM-i gen 5

În al doilea rând. Sistemul utilizează un ambreiaj dublu pentru a controla modul de lucru, în loc să folosească un angrenaj cu o singură viteză, ca în cazul generațiilor mai vechi. Sistemul DM de la BYD este un sistem hibrid serie-paralel, în care fie motorul electric, fie motorul pe benzină pot propulsa mașina.

Într-un sistem tradițional, atât generatorul, cât și motorul sunt conectate direct prin intermediul setului de angrenaje

Dacă motorul nu funcționează, motorul P1 funcționează. Acest lucru echivalează cu faptul că motorul P1 acționează roțile în același timp, dar, de asemenea, funcționează la ralanti, reducând eficiența transmisiei. Acesta este motivul pentru care motorul P1 participă rareori la puterea totală în cadrul structurii tradiționale serie-paralel.

BYD introduce tehnologia DM-i gen 5
Vechiul sistem DM-i în stânga și noul sistem DM-i în dreapta

Prin utilizarea unui ambreiaj dublu, motorul poate fi decuplat de motorul P1. Aceasta înseamnă că P1 poate fi acționat separat sau că motorul pe benzină poate genera direct energie electrică pentru motorul P1. Deoarece motorul P1 nu este foarte puternic, este foarte eficient din punct de vedere energetic atunci când este acționat direct. Cu toate acestea, dacă C1 este deconectat de C0, atunci P3 va participa și el la propulsie. Se creează astfel un sistem de tracțiune integrală cu două motoare, care îmbunătățește foarte mult nivelul de putere în modul complet electric.

BYD introduce tehnologia DM-i gen 5

În modul hibrid, C1 și C0 sunt combinate și există trei surse de energie. În acest regim, puterea și cuplul sistemului sunt mai mari, ceea ce înseamnă că timpul de accelerare este mai rapid. Cu toate acestea, BYD adoptă o strategie care prioritizează eficiența energetică în detrimentul performanțelor extreme.

Cea de-a treia și ultima inovație majoră este sistemul de angrenaj planetar dublu, considerat cel mai crucial

În cadrul sistemelor hibride BYD anterioare, motorul acționa în mare măsură ca un generator, iar electromotorul acționa mașina. Doar în cazul unor accelerări rapide sau la viteze mari, benzinarul este folosit pentru a acționa direct mașina sau în paralel.

Deși acest lucru este destul de simplu de realizat și este ieftin de produs, există o problemă în sensul că motorul, atunci când acționează direct mașina, nu poate genera electricitate. Există pericolul ca puterea bateriei să continue să scadă, ceea ce duce la riscul de a se bloca. Acest lucru se întâmplă în special dacă șoferul are un stil de condus agresiv, în care accelerează și depășește frecvent, ori în cazul în care urcă o pantă timp îndelungat.

BYD introduce tehnologia DM-i gen 5

Angrenajele planetare rezolvă această problemă prin devierea unei părți din puterea motorului pentru a o utiliza pentru generare de energie, continuând în același timp să antreneze roțile. Avantajele suplimentare sunt că volumul poate fi redus. Iar rezistența conexiunii este îmbunătățită împreună cu eficiența transmisiei datorită structurii angrenajului planetar dublu. Configurația sistemului este astfel mai flexibilă decât în cazul formelor anterioare de hibrizi serie-paralel.

Prin utilizarea acestor tehnologii, cea de-a cincea generație a sistemului DM de la BYD reușește să își atingă eficiența.

Vezi și: (video) GENEVA 2024: BYD apelează rapid la planul B și introduce tehnologia Super DM în Europa

Cmentariile sunt închise