(foto) Honda a restaurat primul său concept și îl va prezenta din nou publicului

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După o restaurare amplă, Honda HP-X Concept va fi înscris în “Wedge-Shaped Concept Cars and PrototypesClass” la Concursul de Eleganță de la Pebble Beach! HP-X Concept a debutat inițial la Salonul Auto de la Torino din 1984, semnalând intenția companiei de a aduce pe piață un supercar cu motor montat central.

Desenat de Pininfarina, Honda HP-X Concept are un profil în formă de pană spectaculos și un cockpit inspirat de avioanele de vânătoare. Apariția sa la Pebble Beach marchează prima participare a unui vehicul japonez la acest eveniment prestigios în peste 50 de ani.

Honda HP-X Concept

Honda dă timpul înapoi cu 40 de ani, odată cu debutul în America de Nord al primului său concept în cadrul Monterey Car Week. Stilizat și realizat manual de renumita casă de design italiană Pininfarina și având prima sa apariție publică majoră din 1984, conceptul Honda Pininfarina eXperimental) radical a precedat dezvoltarea primei generații a supercarului NSX!

După o restaurare amplă efectuată la atelierul Pininfarina din Italia, legendarul HP-X va fi expus în cadrul clasei Wedge-Shaped Concept Cars and Prototypes Class la a 73-a ediție a Pebble Beach Concours d’Elegance (18 august).

„Honda HP-X Concept a fost vedeta Salonului Auto de la Torino din 1984, prezentând elemente de excelență inginerească și design de ultimă oră, cu un stil extrem în formă de pană care continuă să inspire generațiile viitoare de designeri și ingineri auto. Avangardistul HP-X a avut un impact incontestabil asupra industriei, subliniind angajamentul nostru de a depăși limitele a ceea ce este posibil în designul auto.”

Dave Marek, director de design Acura și jurat onorific al Pebble Beach Concours

Vezi și: (video) CES 2024: Premieră mondială – Honda 0 Series vine să spună „punct şi de la capăt”

Honda HP-X Concept

Detalii

HP-X a folosit o aerodinamică avansată, inclusiv sisteme ground effect și soluții inovatoare de răcire pentru motorul său. Este vorba despre un V6 DOHC de 2.0 litri, cu 24 de valve, montat central. Acest propulsor a fost bazat pe unul dezvoltat inițial pentru utilizare în Formula 2!

Nu are portiere. În schimb conceptul futurist are o copertină din Perspex detașabilă dintr-o singură bucată, în stilul avioanelor de vânătoare. Partea din spate se extinde într-un carenaj cu două funcții principale: îmbunătățirea aspectului aerodinamic al mașinii și servirea ca frână pneumatică, controlată de șofer.

În plus, HP-X a explorat utilizarea de ultimă oră a materialelor alternative. Folosește panouri cu o structură de fagure de miere, fibră de carbon și Kevlar pentru a reduce greutatea și a îmbunătăți performanțele. Mașina măsoară apropo 4160 x 1780 x 1110 mm.

Interiorul a explorat noi niveluri de confort, ergonomie și funcționalitate datorită cercetărilor extinse de stil. Un “Electronic Drive Support System” dezvoltat de Honda a previzionat caracteristici avansate, inclusiv telemetrie în timp real, GPS și chiar avertizări privind starea drumului prin “sonar special” – tehnologii obișnuite în prezent.

Conceput cu accent pe progresul tehnologic, conceptul HP-X a servit drept platformă de testare pentru noi idei ambițioase, tehnologii și principii inginerești care aveau să se regăsească ulterior în modelele Honda și Acura, în special în modelul NSX cu motor central și două locuri, care a debutat doar câțiva ani mai târziu. Desenat și dezvoltat în Japonia, prima generație NSX a încorporat multe dintre ideile și inovațiile explorate inițial în HP-X, consolidând locul conceptului în istoria automobilului.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise